Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erori de miliarde de dolari găsite de Pentagon în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina

Pentagonul susține că a găsit erori în calculele pe care le-a făcut privind armamentul, muniția, rachetele și echipamentele destinate Ucrainei.

Astfel, totalul elementelor evaluate necorespunzător de Departamentul de Apărare al SUA a fost de 8,2 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Guvernului american, făcut public pe 25 iulie. Însă valoarea lor contabilă era de 6,2 miliarde.

Erori găsite de Pentagon în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina

Erorile au avut loc în 2023 și este vorba de niște "definiții contabile neclare", așa cum precizează Government Accountability Office (GAO). Pentagonul menționează că personalul său a folosit "valoarea de înlocuire" în loc de "valoarea depreciată" pentru a contabiliza ajutoarele trimise Ucrainei.

Ca urmare a erorii, diferența este de două miliarde față de cele 8,2 miliarde, cât reprezintă totalul elementelor evaluate necorespunzător. Această diferență de două miliarde de dolari poate fi folosită acum pentru a livra Ucrainei alte ajutoare militare. Practic, au fost supraevaluate niște costuri.

Un exemplu dat în raportul GAO arată că zece vehicule au fost evaluate la 7.050.000 de dolari, cu toate că documentația arată că trebuia să existe valoarea zero în dreptul lor, din punct de vedere al valorii contabile nete.

În aceste condiții, GAO a recomandat Congresului să facă clarificări în ceea ce privește aceste definiții, în contextul articolelor de apărare. Departamentul de Apărare a răspuns și a precizat că este de acord cu toate recomandările și că va lua măsuri pentru a rezolva aceste probleme, conform Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE