Cea mai veche universitate din SUA, Harvard, nu a cedat presiunii lui Donald Trump, „de a controla predarea și învățarea la Harvard și de a dicta modul nostru de funcționare.” Însă la scurt timp după această afirmație, Trump a înghețat fonduri de 2,3 miliarde de dolari pentru această unitate de învățământ.
Motivul? „Nu a reușit să se ridice atât la nivelul condițiilor intelectuale, cât și al celor privind drepturile civile care justifică investițiile federale”. Cel puțin așa se precizează într-o scrisoare a Departamentului pentru Educație.
Celebra universitate Harvard nu a cedat presiunilor lui Donald Trump
În urmă cu câteva săptămâni, administrația Trump a anunțat că „analizează contracte și subvenții federale” pentru Harvard, în valoare de 9 miliarde de dolari. Iar motivul ar fi că guvernul ar vrea să reprime așa-zisul antisemitism care a izbucnit în campusurile universitare prin acele proteste pro-palestiniene din ultimele 18 luni, potrivit Reuters.
„Niciun guvern, indiferent de partidul care se află la putere, nu ar trebui să dicteze ce pot preda universitățile private, pe cine pot admite și angaja și ce domenii de studiu și cercetare pot urmări”, a menționat președintele Universității, Alan Garber, într-o scrisoare publicată chiar pe site-ul Universității.
Garber spune că intenția guvernului este de a reglementa „condițiile intelectuale” de la Universitatea Harvard, ceea ce reprezintă „cereri fără precedent”. Liderul Universității spune că, prin aceste decizii, administrația Trump ar vrea să obțină controlul acestei prestigioase unități de învățământ.
„Acestea includ cerințe de 'auditare' a punctelor de vedere ale studenților, cadrelor didactice și personalului nostru și de 'reducere a puterii' anumitor studenți, cadre didactice și administratori vizați, din cauza opiniilor lor ideologice. Am informat administrația, prin intermediul consilierului nostru juridic, că nu vom accepta acordul propus. Universitatea nu va renunța la independența sa și nu va renunța la drepturile sale constituționale”, a spus Alan Garber.
El susține că finanțarea din partea guvernului nu presupune „responsabilitatea de a respecta legile privind drepturile civile".
Conflictul este unul mai larg. De exemplu, un grup de lucru din Departamentul Educației, care este creat pentru combaterea antisemitismului, a acuzat cea mai veche universitate din SUA că are o „mentalitate îngrijorătoare”.
Nu doar Harvard are de suferit de pe urma acestor decizii ale lui Trump, ci și alte universități, iar pretextul principal este tot cel al combaterii antisemitismului în campusurile studenților. Tot ca parte a politicilor lui Trump, mai mulți studenți străini au fost reținuți și e posibil să fie expulzați, după ce au participat la proteste pro-palestiniene, în care studenții au condamnat atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza.
Despre toate aceste politici ale lui Trump, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus că președintele SUA „lucrează pentru a face învățământul superior măreț din nou, punând capăt antisemitismului necontrolat și asigurându-se că banii contribuabililor nu finanțează susținerea de către Harvard a discriminării rasiale periculoase sau a violenței motivate de rasă”.
În scrisoarea Departamentului de Educație se menționeză că Harvard trebuie să examineze studenții străini „pentru a preveni admiterea studenților ostili valorilor americane” și să transmită un raport către autoritățile de imigrare dacă există studenți străini care încalcă normele de conduită.
Această revizuire a bugetelor, pe care a decis-o Trump, a făcut și subiectul unor procese. În urmă cu câteva zile, niște reprezentanți de la Harvard a intentat un proces pentru a bloca această „revizuire” de către administrația Trump a bugetelor totale de 9 miliarde de dolari acordate acestei universități.