Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu a votat. Președinta Republicii Moldova a repetat cuvântul „pace” și a dat un mesaj clar: „Nu banii murdari trebuie să vă decidă soarta”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ajuns și ea la vot în jurul orei 10:40. Imediat după ce a ieșit de la urne, șefa statului moldovean a insistat asupra necesității ca toți cetățenii cu drept de vot să-și exercite acest drept.

În discursul său, ea a subliniat un laitmotiv: pace. Maia Sandu s-a adresat și cetățenilor moldoveni care votează în diaspora, dar a discutat și despre știrile care au zgudiut țara în ultima vreme, când autoritățile au descoperit o rețea care mituia cetățenii, cu bani trimiși de la Moscova, pentru a boicota referendumul privind integrarea europeană.

Un reportaj amplu, documentat timp de trei luni, inclusiv cu camera ascunsă, a fost realizat de Măriuța Nistor, de la Ziarul de gardă.

Maia Sandu a precizat că „banii murdari nu pot cumpăra votul”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Vreau să fac un apel către cetățenii Republicii Moldova. Dragi cetățeni, ieșiți la vot în această duminică, luăm două decizii importante pentru țara noastră, luați două buletine de vot, votați la referendum și alegeți președintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani. Votul nostru de la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte.

Dragi cetățeni din diaspora, știu că vă faceți griji pentru oamenii dragi, rămași acasă. Ieșiți la vot pentru ca cei dragi, rămași acasă, să poată trăi în pace în continuare. Eu am votat pentru că moldovenii trebuie să-și determine soarta, nu alții, nu banii murdari, nu minciunile, ci voința poporului.

Eu am votat pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace și libertate, să poată să-și construiască viitorul pe care și-l dorește și pe care îl merită. Ieșiți la vot, votul fiecăruia este important, nu este doar o ștampilă pe hârtie, este cuvântul tău pentru soarta ta, este alegerea pentru cum vei trăi începând cu ziua de mâine.

Instituțiile noastre au vorbit, de-a lungul acestei campanii și înaintea acestei campanii, despre aceste încercări de a cumpăra voturile moldovenilor, despre încercările de a influența voturile moldovenilor. Noi vrem ca moldovenii să-și decidă soarta.

De aceea, îi îndemn pe toți cetățenii să iasă la vot și să voteze pentru viitorul lor și al copiilor lor. Instituțiile noastre au grijă ca aceste alegeri să se desfășoare în condiții pașnice și pe asta contăm. Doar cetățenii pot să determine soarta acestei țări și doar votul lor poate să determine cum va arăta Republica Moldova, doar votul lor poate să păstreze pacea și stabilitatea.

Referendumul cu privire la integrarea europeană este o decizie foarte importantă, e decizia moldovenilor și eu am încredere în înțelepciunea moldovenilor. Moldovenii vor să trăiască în pace, libertate și vor să poată să-și decidă singuri soarta, să-și construiască țara așa cum cred ei mai bine. E important acum ca toată lumea să iasă la vot."

VEZI GALERIA
6 imagini
  • Până la ora 11, s-au prezentat la vot peste 350.000 de persoane, adică peste 12% din cetățenii cu drept de vot.
  • Peste 3,3 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a decide viitorul țării.
  • Referendumul privind decizia de integrare europeană are nevoie de un milion de voturi. În urmă cu 14 ani, referendumul nu a trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE