Aproape un sfert dintre copiii din România au avut unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate în ultimul an, arată un studiu național realizat de Salvați Copiii. Mai exact, peste 536.000 de copii au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în ultimul an.
În cele mai multe cazuri, peste 60%, este vorba despre tată, iar pentru 1 din 5 copii, au lipsit ambii părinți. În medie, 58% dintre mamele plecate se întorc în țară o dată pe an, iar legătura cu copiii din țară se face de obicei prin telefon.
Unul din 5 adolescenți cu vârste între 15 și 17 ani cu un părinte plecat la muncă în străinătate vorbește cu acesta o dată pe săptămână sau chiar mai rar.
Regizoarea Otilia Babără a vorbit în direct la Euronews România despre filmul său „Iubirea nu e o portocală”, prezentat în cadrul festivalului de film documentar „One World Romania”, care arată viața familiilor în care părinții au plecat peste hotare, începând cu anii `90 și continuând până în 2010.
”Este un film construit din arhive de familie de la oamenii care au fost plecați, iar mamele plecate peste hotare comunicau cu fiicele prin intermediul pachetelor, casetelor video și obiectelor. Filmul e construit în totalitate din imaginile pe care ei și le trimiteau.
Am început să fac filmul pentru că mamele prietenilor mei au început să dispară și pentru mine e ceva care m-a marcat. Cred că și pentru această perioadă aș face la fel. În film am făcut evoluția sentimentelor copiilor, atunci când mamele nu sunt prezente fizic și cum faptul că ei comunică la distanță prin imagini video afectează relația.
Inițial, pentru mame era nevoia de a supraviețui. Ulterior, era nevoia de a urma o facultate, iar ele au încercat să satisfacă această nevoie, când tot ce aveau nevoie copiii era prezența lor fizică. Aici se creează ruptura de comunicare”, spune regizoarea.
Filmul e o imagine a întregii societăți
”Fiecare știe pe cineva, dacă nu cumva am trăit pe propria piele asta. Încă ne e greu să vorbim despre asta, pentru că doare prea mult. Filmul invită la o conștientizare a fenomenului și despre cum am comunica astăzi despre ce ni s-a întâmplat. Cred că e cumva terapeutic să ne privim ca într-o oglindă pe noi și să înțelegem. Să privim în trecut, pentru a avea un viitor”.
De unde vine numele filmului ”Iubirea nu e o portocală”
”Pachetele pe care le primeau prietenele mele conțineau foarte multe portocale și atunci când curățau o portocală își imaginau că mirosul aparține locului unde a plecat mama lor, chiar dacă ele n-au fost niciodată acolo”, a spus Otilia Babără.