Bobi Apăvăloaei, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi, a mers, marți, la Comisia de cultură de la Camera Deputaților pentru a da explicații legate de recenta restaurare a Bojdeucii lui Ion Creangă.
Preşedintele comisiei, Iulian Bulai, a subliniat că lucrările au preluat intervenţii care s-au făcut la restaurarea realizată în urmă cu 40 de ani.
Iulian Bulai, președintele Comisiei de Cultură: ”De ce aţi ales această cale şi de ce nu aţi ales să mergeţi la o restaurare în forma iniţială a bojdeucii, (...) fără a păstra elemente parazitare care au fost adăugate ansamblului în anii '80?"
”Singura soluţie era să revenim la acest model 1985”
Bobi Apăvăloaei, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi: "A fost şi o propunere să demolăm totul, să facem ca în epoca lui Creangă. Or, asta ar fi fost un fals istoric, nu se poate, este împotriva a orice. Dar a fost şi această idee să aducem bojdeuca la forma din epoca lui Creangă, or asta se poate face prin demolare, nu se mai putea face prin fenomene reversibile, pentru că în '80 s-au pus acolo centuri din beton, furcile din lemn au fost înlocuite cu elemente prefabricate, s-au folosit tencuieli din ciment aplicate peste plase de sârmă s-au întâmplat lucruri care nu mai puteau fi reversibile.
Şi, atunci, singura soluţie era să revenim la acest model '1985' . (...) A fost o comisie de oameni de cultură, de specialişti care au lucrat la momentul respectiv. (...) Şi în 1918, când s-a inaugurat, a fost o reconstruire acolo".
Au fost cerute lămuriri şi în ceea ce priveşte intruziunile legate de sistemul de încălzire prin introducerea de cabluri în perete. Bobi Apăvăloaie a spus că este vorba ”de un perete care oricum era din beton, nu din paiantă sau împletitură de nuiele".
Bobi Apăvăloaei, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi: "Sunt doi pereţi interiori care au acest sistem de încălzire care asigură o temperatură constantă în timpul iernii. Comisia nu l-a considerat greşit"
Nu s-au folosit la restaurare termopane, gresie, faianţă, tablă
Reprezentantul Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi a susţinut că nu încearcă să apere pe nimeni, dar la restaurare nu s-au folosit, "aşa cum s-a rostogolit în spaţiul public", termopane, gresie, faianţă, tablă, scrie Agerpres.
Acesta a comentat și remarcile legate de așa-numitul ”jacuzzi”, menționând că este vorba despre o fântână de piatră.
Bobi Apăvăloaei, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi: "Este o fântână de piatră, nu este un jacuzzi. Poza este artistică. Poza este deformată şi acel lucru a fost rostogolit voit sau nu în mass-media, astfel încât şi noi am avut nevoie de câteva zile să lămurim. (...) Am invitat la acel control tehnic pe toţi participanţii la restaurare".
Raluca Turcan: ”Am demarat o anchetă pe două paliere”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat vineri, 8 decembrie, despre scandalul reabilitării Bojdeucii lui Creancă, că a observat o politizare excesivă a acestui subiect şi ea, ca ministru al culturii, nu doreşte să intre în dispute politice.
”O să fac o clarificare care aş vrea să rămână pentru tot mandatul meu şi anume un ministru al Culturii nu are sarcina să îşi dea cu părerea despre conţinutul unor expoziţii, modul în care s-ar fi reabilitate anumite proiecte de investiţii. Pot să am o opinie personală, însă dumneavoastră mă întrebaţi ca ministru al Culturii. De aceea, ca ministru al Culturii, vă menţionez că am demarat o anchetă pe două paliere, o dată de partea administrativă, prin Corpul de control al ministerului şi în acelaşi timp o anchetă prin Iinstitutul National al Patrimoniului, pentru partea de calitate artistică”, a spus Turcan.
Raluca Turcan a precizat că, în momentul în care aceste două rapoarte vor fi finalizate, le va prezenta.