În contextul pericolului rusesc, experții militari se întreabă la modul serios cum se apără România în situația în care Rusia ne atacă.
Una din strategiile militare ar presupune apărarea României în zona „Porților Focșanilor”. Doar că această strategie stârnește și nemulțumiri.
”La nivel militar, nici nu exista acest concept. Conceptul este apararea Românieil in integralitatea ei. Toata discutia asta a plecat de la o incercare de public relation a francezilor care s-au deplasat în Poarta Focșanilor.
Au scos in evidenta acest punct strategic. De ce? Europa poate fi invadata prin doua locuri: campiile poloneze și Romania. Iar prin România singurul loc este Poarta Focsanilor. Este un check point.
Știm ca la NATO este un plan de aparare al României in integralitatea ei. Asta este planul de aparare. Este secret si de aceea armata nu va transmite niciodata informatii despre acest plan. Firește primul aliniament este Prutul.
Dacă ar fi sa fie un atac mare al Rusiei asupra NATO, deja intram in ecuatia mare, inclusiv umbrela nucleară, cand noi ne vom pune intrebarea daca ne vom retrage de pe aliniamentul Prut incoace.
La NATO asta e marea frica, Al Treilea Război Mondial.”, a declarat Sandu Valentin Mateiu, analist militar.
Istoric: Armata este complet obtuză la îngrijorările noastre
”Noi, cei din Moldova, vedem acest concept ca o ameintare directa la adresa vietilor noastre. O serie de generali români repun pe tapet reorganizarea unei rezistențe în Poarta Focșanilor. E ciudat ca nu mai suntem în secolul 19. Există altă tehnică asupra războiului. De ce și cine de la vârful armatei române repune pe tapet conceptul Porții Focșanilor?
Armata este complet obtuză la îngrijorările noastre, nu reusește să comunice ce înseamnă acest concept. La ce trebuie să ne așteptăm, ce facem cu populația de aici, când trebuie să evacuăm, când ne intră in vigoare acest concept? Și care va fi post factum rostul acestui concept al Porților Focșanilor?”, a declarat Mihai Chiper, istoric.