Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este Uniunea Europeană și câte țări fac parte din UE. Istoria și momentele cheie

Uniunea Europeană este o uniune economică și politică alcătuită în prezent din 27 de țări europene. Ideea creării Uniunii Europene a apărut după ce Europa s-a confruntat cu două mari războaie. Țările din Europa au realizat atunci că este mai bine să lucreze împreună și să își unească forțele.

Câte state sunt în Uniunea Europeană

În prezent, Uniunea Europeană reunește 27 de state, după ce Marea Britanie a decis să iasă din UE în 2020.

Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria

În prezent, alte câteva țări depun eforturi pentru a face parte din Uniunea Europeană:

Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Serbia, Turcia, Ucraina.

Datele cheie în istoria Uniunii Europene

18 aprilie 1951 – Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. Șase țări semnează un tratat prin care stabilesc să gestioneze în comun industria cărbunelui și pe cea a oțelului. Vorbim de Germania, Franța, Italia, Țările de Jos, Belgia și Luxemburg.

19 martie 1958 – Apare Parlamentul European. Prima reuniune a Adunării parlamentare europene, precursoare a Parlamentului European de astăzi, are loc la Strasbourg, Franța, Robert Schuman fiind ales președinte. Înlocuiește Adunarea Comună a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului și își schimbă denumirea în Parlamentul European pe data de 30 martie 1962.

8 aprilie 1965 – Se semnează „Tratatul de Fuziune”. Se semnează, la Bruxelles, Tratatul care atestă fuzionarea conducerilor executive ale celor 3 Comunități (Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, Comunitatea Economică Europeană și Euratom).

1 ianuarie 1973 – De la 6, la 9 țări membre. Aderarea Danemarcei, Irlandei și a Regatului Unit la Comunitățile Europene.

Iunie 1979 – Primele alegeri prin vot direct pentru Parlamentul European. Pentru prima dată, membrii Parlamentului European sunt aleși direct de către cetățenii europeni.

1 ianuarie 1981 – Grecia devine a 10-a țară membră

1 ianuarie 1986 – Doi noi membri – Spania și Portugalia

7 februarie 1992 – Tratatul de la Maastricht. La Maastricht (Țările de Jos), se semnează Tratatul privind Uniunea Europeană. Este un moment deosebit de important, întrucât tratatul stabilește norme clare pentru viitoarea monedă unică, pentru politica externă și de securitate și pentru o cooperare mai strânsă în domeniul justiției și afacerilor interne. „Uniunea Europeană” este creată oficial prin acest tratat, care intră în vigoare la 1 noiembrie 1993.

1 ianuarie 1994 – Este creat Spațiul Economic European

1 ianuarie 1995 – UE câștigă 3 noi membri: Austria, Finlanda și Suedia

26 martie 1995 – Începe să se călătorească fără controale la frontiere în 7 țări. Acordul Schengen intră în vigoare în 7 țări: Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia și Spania.

1 ianuarie 1999 – Ia naștere moneda euro. Moneda euro este introdusă în 11 țări, exclusiv pentru tranzacții comerciale și financiare.

1 mai 2004 – 10 noi țări membre: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia, Slovacia.

1 ianuarie 2007 – Aderarea Bulgariei și a României

1 iulie 2013 – Croația devine cel de al 28-lea stat membru al UE

23 iunie 2016 – Regatul Unit votează în favoarea ieșirii din UE. În cadrul unui referendum din iunie 2016, 52 % dintre alegătorii din Regatul Unit votează ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, după mai mult de 40 de ani în care a făcut parte din aceasta. Regatul Unit părăsește Uniunea la 31 ianuarie 2020.

Ianuarie 2020 – Răspunsul comun al UE la COVID-19. UE și țările sale membre colaborează pentru a sprijini sistemele de sănătate, pentru a limita răspândirea virusului și pentru a asigura vaccinuri pentru populația din UE și din afara sa.

31 ianuarie 2020 – Regatul Unit părăsește UE, după 47 nde ani de la aderare.

Cum funcționează Uniunea Europeană

În structura Uniunii Europene, există trei instituții principale:

  • Comisia Europeană - rolul de a propune legi pentru Uniunea Europeană.
  • Parlamentul European - Membrii Parlamentului sunt aleși prin vot direct de către cetățenii Europei, pentru a le apăra drepturile.
  • Consiliul Uniunii Europene - Cei care iau decizii în statele membre ale Uniunii Europene se reunesc pentru a alcătui Consiliul Uniunii Europene.

Alte instituții importante:

  • Curtea de Justiție a Uniunii Europene - se asigură că toate legile sunt aplicate corect în Uniunea Europeană.
  • Curtea de Conturi - verifică dacă banii Uniunii Europene sunt cheltuiți cum trebuie.

Obiectivele Uniunii Europene

Obiectivele Uniunii Europene sunt prevăzute la articolul 3 din Tratatul de la Lisabona.

Obiective în interiorul frontierelor:

  • să promoveze pacea, valorile europene și bunăstarea cetățenilor săi
  • să ofere libertate, securitate și justiție fără frontiere interne, luând, în același timp, măsuri adecvate la frontierele externe pentru a reglementa azilul și imigrația și pentru a preveni și combate criminalitatea
  • să creeze o piață internă
  • să asigure o dezvoltare durabilă bazată pe o creștere economică echilibrată și pe stabilitatea prețurilor, să mențină o economie de piață deosebit de competitivă care să favorizeze ocuparea integrală a forței de muncă și progresul social
  • să îmbunătățească și să protejeze calitatea mediului
  • să promoveze progresul tehnic și științific
  • să combată excluziunea socială și discriminarea
  • să promoveze justiția și protecția socială, egalitatea între femei și bărbați și protecția drepturilor copilului
  • să consolideze coeziunea economică, socială și teritorială și solidaritatea între țările UE
  • să respecte diversitatea culturală și lingvistică a popoarelor sale
  • să creeze o uniune economică și monetară a cărei monedă să fie euro.

Obiectivele UE pe plan mondial:

  • să își susțină și să își promoveze valorile și interesele
  • să contribuie la menținerea păcii și securității pe planetă și la dezvoltarea sa durabilă
  • să promoveze solidaritatea și respectul reciproc între popoare și să contribuie la asigurarea unui comerț liber și echitabil, la eradicarea sărăciei și la protecția drepturilor omului
  • să asigure respectarea strictă a dreptului internațional.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE