Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expertă: Campania pe TikTok a lui Călin Georgescu a costat aproximativ 200.000 de euro. Nu este exclusă interferența Rusiei prin metoda „sună un prieten” - China

O expertă de talie mondială, implicată în contracararea celor mai grave atacuri cibernetice, a analizat pentru Euronews România campania electorală dusă de Călin Georgescu pe internet. Chris Kubecka nu exclude interferența Rusiei în alegerile din din țara noastră, prin metoda, spune ea ,„sună un prieten”, adică pe China.

„Mi se pare foarte suspect faptul că acest candidat a fost capabil să trimită instrucțiuni explicite”

Chris Cubecka este consilieră în materie de incidente cibernetice la nivel de stat. A jucat un rol cheie în contracararea unora dintre cele mai mari atacuri la nivel mondial, inclusiv în Orientul Mijlociu și Coorea de Sud. A câștigat experiență în Comandamentul Spațial al Forețelor Aeriene din Statele Unite.

Chris Kukeba – consilier în materie de incidente cibernetice la nivel de stat: Mi se pare foarte suspect faptul că acest candidat a fost capabil să trimită instrucțiuni explicite, ca și cum ar fi avut un insider sau un asistent, pentru a putea manipula algoritmii AI de pe TikTok și alte rețele sociale, pentru a-și putea amplifica mesajele cât mai mult posibil. Un alt motiv pentru care mi se pare destul de suspect este că, din câte știu eu, candidatul respectiv nu este foarte priceput la calculatoare. Așadar, cum au ajuns aceste instrucțiuni atât de detaliate să fie distribuite prin contul său?

Pentru mine este extrem de suspect și nu este etic ca un politician să ofere instrucțiuni despre cum să modifice mințile oamenilor.

Cât a costat campania de pe TikTok

Chris Cubecka a calculat inclusiv de câți bani ar fi avut nevoie Călin Georgescu pentru campania intensă purtată pe TikTok:

- Pentru numărul de vizualizări, instrucțiunile detaliate, configurarea contului și așa mai departe, aș spune aproximativ 200.000 de euro.

- 200.000 de euro?

- Da, doamnă. Asta este. Am calculat numărul de like-uri, nivelul de implicare și vizualizări, etc. cu câteva companii care vând de fapt aceste lucruri, precum și achiziționarea de conturi bot ieftine și care sunt aceste costuri, și apoi am pus ceva timp pentru documentele care au trebuit să fie elaborate și eventualele plăți către persoane din interior.

Bătăliile nu se poartă doar pe teren, ci și pe tărâm digital

Chris Cubecka mai spune că trăim în epoca războiului hibrid, adică bătăliile nu se poartă doar pe teren, ci și pe tărâm digital. Astfel, experta nu exclude ca Rusia să se fi implicat în alegerile din România.

Chris Kukeba – consilier în materie de incidente cibernetice la nivel de stat: Ceea ce se întâmplă, mai ales în acest tip de situație de război hibrid, este că, dacă Rusia, de exemplu, dacă nu poate face ceva, va apela la un prieten, la fel cum ai face tu, cu excepția faptului că, în acest caz particular, este vorba de geopolitică, în încercarea de a schimba loialitatea unei țări.

Unul dintre lucrurile pe care vreau să le subliniez este că TikTok nu este legal în China, unde a fost dezvoltat produsul. Și există un motiv pentru asta. Chiar săptămâna aceasta, China, un bun prieten al Rusiei, și-a schimbat legile privind inteligența artificială pentru a evita ceea ce s-ar fi putut întâmpla sau nu aici, în România.

Experta din Statele Unite susține că nu este dificil de identificat cine se află în spatele unei campanii electorale purtate pe Tik Tok: Va fi nevoie doar de timp și efort. Deci, practic, tot ceea ce faceți pe internet lasă urme. Și, cu excepția cazului în care există protecții explicite pe care le utilizați, vor exista toate aceste tipuri diferite de înregistrări ale comunicațiilor și lucruri de această natură. Acum, discutăm despre un candidat care nu este complet alfabetizat în domeniul informatic și care, cel mai probabil, a primit instrucțiuni foarte clare din altă parte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE