Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, despre eliminarea vizelor: „România a făcut progrese excelente. Mai sunt câțiva pași de parcurs”

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România, a oferit un inverviu, în exclusivitate pentru Euronews România, pe tema celui mai important subiect al zilei, alegerile prezidențiale din SUA. Reprezentantul Statelor Unite în România a explicat sistemul, destul de complicat chiar și pentru americani, al electorilor care decid cine va fi cel de al 47-lea președinte al SUA.

Adriana Matei, editor-șef Internațional, Euronews România: Suntem în toiul alegerilor din SUA, iar toată lumea este cu ochii pe ele. Dar puțini înțeleg, pentru că procesul din America este foarte complicat. Cum votează America?

Sistemul electoral american, explicat: „Votăm electori care votează președintele”

Kathleen Kavalec, Ambasadoarea SUA în România: Da, și unii americani sunt nelămuriți, pentru că nu avem alegeri directe pentru președinte. Votăm electori care votează președintele, iar alegerile sunt desfășurate la nivel de stat, deci avem de fapt 51 de alegeri azi, pentru că avem 50 de state, plus Districtul Columbia, iar fiecare stat are scrutine pentru alegerea electorilor care vor lua hotărârea privitoare la președinte.

Statele au repartizat electori în funcție de dimensiune. De exemplu, statul California, cu o populație mare, are 54 de electori, iar Vermont are 3 electori. Deci, variază destul de mult. Iar apoi, în funcție de fiecare stat, dacă se votează pentru un anumit candidat, acesta câștigă în statul respectiv, iar voturile electorilor ajung la acel candidat. Este nevoie de 270 de voturi din cele 538 pentru a câștiga. Așa că veți vedea la televizor hărți pe care se monitorizează ce stat a votat pentru care candidat, iar cifrele se adună până când cineva obține 270.

„Am votat deja prin corespondență și am un abțibild care ne este dat, odată ce am votat”

Adriana Matei: Deja 77 de milioane de americani au votat. Dumneavoastră ați votat?

Kathleen Kavalec: De fapt, chiar am votat pentru că avem posibilitatea de a vota atât, în unele state, cu până la 30 de zile înainte de ziua alegerilor, cât și prin poștă, dacă este nevoie, pentru că suntem în străinătate sau în afara circumscripției electorale. Deci, de fapt, am votat deja prin corespondență și am acest abțibild care ne este dat, odată ce am votat, și îl purtăm tot restul zilei pentru a arăta că am votat. Da, am votat! De obicei aș merge peste stradă, unde locuiesc, la biserică unde ar fi o secție de votare, aș vota acolo. Dar anul acesta, pentru că sunt în România, am descărcat buletinul de vot de pe internet, din statul meu, l-am completat și l-am trimis înapoi prin poștă.

În Virginia, sunt oameni la secție care ajută. Am fost foarte fericită în anul când fiica mea a împlinit 16 ani, s-a dus și a ajutat la secția de votare. Deci avem o tradiție ca oamenii să meargă la secții și să ajute la votare. Desigur, sunt înregistrați și instruiți. Dar așa am vota în mod normal acasă.

„S-ar putea să așteptăm rezultatele, în funcție de cât de strânse sunt alegerile”

Adriana Matei: Alegătorii își exprimă votul în zeci de moduri diferite. Cum se numără voturile?

Kathleen Kavalec: Variază de la un stat la altul, dar acum majoritatea americanilor votează pe un fel de buletin de vot de hârtie, care este apoi scanat și citit de un aparat, iar aparatele le numără, dar apoi se fac și audituri pentru a ne asigura că numărătoarea este corectă și că lucrurile nu sunt nelalocul lor. Deci, așa se numără în mare parte azi, se folosește tehnologia.

Adriana Matei: Cursa prezidențială din Statele Unite se va decide în câteva state, state foarte importante. De ce se întâmplă așa?

Kathleen Kavalec: Revenim la matematică, pentru că amintiți-vă, încercăm să obținem 270 (de voturi ale electorilor - n.r.). Pentru că sunt oameni care votează prin corespondență, unele state nu vor număra voturile, pentru că trebuie să vină corespondența cu acele buletine de vot. În unele state, se acceptă buletinele de vot care vin la o săptămână după sau ceva similar. Așa că s-ar putea să așteptăm, în funcție de cât de strânse sunt alegerile. Dacă vă amintiți, în 2000, alegerile nu au fost decise până pe 13 decembrie, pentru că în Florida, care era stat-cheie, stat oscilant, diferența a fost de 537 de voturi, dacă puteți crede. Iar într-o țară așa mare ca a noastră, s-a ajuns să fie numărate din nou acele voturi. A existat o contestare, o cerere de renumărare pentru a fi siguri. Deci, în mulți ani, ne putem da seama imediat dacă este un rezultat foarte clar.

Dar există și posibilitatea să dureze câteva zile până când este clar rezultatul, dacă alegerile sunt foarte strânse, dacă așteptăm să vedem dacă buletinele de vot care vin prin poștă fac diferența. Din nou, este un sistem complicat și vor fi multe de observat, pentru că sunt 50 de state diferite cu 50 de sisteme diferite.

„Sunt încrezătoare că există un sistem foarte solid pentru a interveni și a ancheta dacă există acuzații de fraudă”

Adriana Matei: Vă așteptați să fie acuzații de fraudă?

Kathleen Kavalec: Cred că există întotdeauna oameni care pot face astfel de acuzații din diverse motive. Sunt încrezătoare că există un sistem foarte solid pentru a interveni și a ancheta dacă există acuzații de fraudă. Ultima dată când au existat acuzații de fraudă, toate au fost anchetate. Mă bucur să spun nu a existat niciun caz dovedit de fraudă, potrivit renumărărilor și analizelor foarte minuțioase. În zilele noastre, este multă dezinformare peste tot, toți suntem victimele sale. Vecinii, din Republica Moldova, care tocmai au avut alegeri duminică, s-au confruntat cu multe asemenea situații. Sunt sigură că este o provocare cu care probabil ne confruntăm toți. Există cineva care monitorizează și încearcă să ajute oamenii să deosebească realitatea de ficțiune.

De ce depinde termenul pentru aflarea rezultatelor

Adriana Matei: Când ar trebui să așteptăm rezultatul alegerilor?

Kathleen Kavalec: Din nou, depinde. Ar putea fi foarte rapid, am putea ști până a doua zi, dacă este clar. Dacă rezultatul este foarte strâns și mai trebuie să fie confirmată vreo numărătoare, ar putea dura câteva zile. În cel mai rău caz ar fi ca în 2000, când a durat aproximativ o lună pentru a afla rezultatele. Dar toți sperăm să avem un rezultat clar, rapid și decisiv.

Adriana Matei: Ce se întâmplă în continuare în America? Ce urmează?

Kathleen Kavalec: Ziua inaugurării va fi pe 20 ianuarie, deci următorul președinte, oricine ar fi, va prelua funcția atunci. Vom avea un nou Congres în ianuarie, din 3 ianuarie. Desigur, va veni noua echipă și va avea o nouă agendă. Anumite lucruri vor continua. Cred că politica noastră externă va fi continuată pe baza valorilor pe care le avem și pe care le împărtășim cu Europa și cu România, în ceea ce privește securitatea, stabilitatea, prosperitatea. Cred că vor fi continuate liniile generale. Dar, desigur, este firesc ca o nouă echipă să aibă idei noi, inițiative noi. Așa că toți vom sta aproape să ne dăm seama care sunt acestea.

„Sunteți stat membru al UE, iar noi avem legături foarte puternice cu UE”

Adriana Matei: Avem alegeri și în România. Cele două state au legături puternice. Vă așteptați ca viitorii președinți ai României și Statelor Unite să păstreze aceste legături?

Kathleen Kavalec: Da. Cred că relația noastră cu România este mai puternică decât vreun guvern. Parteneriatul nostru strategic datează de 27 de ani. Suntem amândoi membri ai NATO, cooperăm în această organizație. Sunteți stat membru al UE, iar noi avem legături foarte puternice cu UE. Și avem multe legături de prietenie, de afaceri, de cooperare.

Chiar suntem încântați că un experiment spațial a fost lansat azi, cu tehnologie românească pentru Stația Spațială. Tocmai a fost lansat.

Deci colaborăm în știință, educație, cultură. Avem aproximativ un milion de americani români în Statele Unite. Deci sunt sigură că legăturile noastre vor continua să fie la fel de puternice ca până acum.

„Rămân optimistă că vom avea vești bune în noul an”

Adriana Matei: Românii călătoresc în Statele Unite cu viză, dar această situație s-ar putea schimba. Vă așteptați ca vizele să fie eliminate în viitorul apropiat?

Kathleen Kavalec: Lucrăm din plin la ambasadă. Colaborăm îndeaproape cu Guvernul României. Sunt diverși pași care trebuie parcurși, iar România a făcut progrese excelente. Mai sunt câțiva pași de parcurs, iar cei de la Washington trebuie să confirme că România este eligibilă. Dar rămân optimistă că vom avea vești bune în noul an.

Adriana Matei: În noul an?

Kathleen Kavalec: Da.

Adriana Matei: Vă mulțumesc, Excelența Voastră, pentru interviu, pentru timpul acordat și analiza dumneavoastră.

Kathleen Kavalec: Vă mulțumesc pentru interes și pentru parteneriatul puternic pe care îl avem între Statele Unite și România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE