Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce urmează după alegerile din SUA. „Transferul de putere” are loc pe 20 ianuarie 2025

Americanii aleg pe 5 noiembrie pe cine vor la Casa Albă pentru următorii patru ani. După vot, urmează lunga perioadă a transferului de putere, iar marea ceremonie de învestire a noului președinte va avea loc abia în 20 ianuarie 2025.

Odată depus jurământul, președintele începe exercitarea efectivă a mandatului, numește miniștrii și semnează decrete de abrogare sau continuare a unor politici aplicate de fosta administrație.

Ce urmează după alegerile din SUA

Transferul de putere între momentul declarării învingătorului și inaugurarea noului președinte a căpătat o greutate sporită, după precedentul atacului asupra Capitoliului din 2021. Atunci, Trump a refuzat să accepte înfrângerea în fața democratului Joe Biden, acuzând fraudarea scrutinului. El și-a îndemnat suporterii să meargă la Congres. Violențele care au urmat au șocat o lume întreagă.

Dincolo de temerile legate de noi incidente, procedural, transferul de putere în cea mai mare democrație a lumii se desfășoară pe o perioadă de aproape trei luni.

Odată decis învingătorul, președintele ales anunță echipa de tranziție care trebuie să pregătească transferul de putere, în colaborare cu fosta administrație prezidențială. Echipa va trasa prioritățile mandatului și candidații pentru posturile de ministru, în condițiile în care în America președintele este și șeful executivului și al armatei.

Noua echipă va avea dreptul să primească informații clasificate privind securitatea, astfel încât să poată gestiona eventuale amenințări la nivel global.

  • La 6 ianuarie, Congresul trebuie să valideze rezultatul alegerilor prezidențiale în ședința comună a Senatului și Camerei Reprezentaților.
  • La 20 ianuarie are loc Ceremonia Inagurării. Președintele ales depune jurământul de credință, conform Constituției, în fața președintelui Curții Supreme.

Alegerile prezidențiale coincid cu cele pentru Senatul SUA și cu cele pentru Camera Reprezentanților.

Cetățenii americani nu votează direct pentru președinte, ci pentru un grup de electori care formează Colegiul Electoral. Iar electorii sunt cei care aleg președintele. În total, sunt 538 de electori. Pentru ca un candidat să câștige alegerile prezidențiale, e are nevoie de o majoritate simplă, adică cel puțin 270 de voturi electorale.

Jurământul de credință rostit de președintele ales al Statelor Unite

„Înainte de a intra în exercitarea funcției sale, președintele va depune următorul jurământ: Jur, în mod solemn, că voi îndeplini cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și voi face tot ce pot să păstrez, să protejez și să apăr Constituția Statelor Unite.”

Odată rostite aceste cuvinte, el devine oficial Președintele Statelor Unite.

Evenimentul are loc pe treptele Capitoliului, în prezența a sute de mii de americani și este urmat de o paradă și o baie de mulțime a noului președinte, însoțit de Prima Doamnă.

Tradițional, la depunerea jurământului participă și fostul președinte Totul este gândit ca o celebrarea a democrației, în stil american. În 2021, Donald Trump a refuzat însă să pariticipe la ceremonia de depunerea a jurământului de către Joe Biden.

  • Lupta dintre Kamala Harris și Donald Trump este extrem de strânsă, după cum arată toate sondajele din ultimele luni. Cu toate că unele o plasează pe democrată pe primul loc, altele îl dau pe Trump, cu o diferență infimă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE