Este ziua alegerilor în Statele Unite ale Americii. Americanii decid cine le va conduce țara în următorii patru ani – democrata Kamala Harris sau republicanul Donald Trump. Sunt alegerile prezidențiale cele mai urmărite și mediatizate la nivel mondial, cu impact în întreaga lume. Bătălia electorală va fi extrem de strânsă, iar sondajele dinaintea alegerilor arătau diferențe foarte mici între cei doi competitori. Peste 81 de milioane de americani au votat deja anticipat.
Autoritățile americane se pregătesc pentru eventuale proteste violente după anunțarea rezultatelor, iar în Washington au fost luate măsuri sporite de securitate. Garda Națională este în alertă, iar în jurul principalilor clădiri administrative din Washington au fost ridicate garduri metalice pentru a preveni atacurile.
Echipa Euronews România în SUA
Pentru a aduce cele mai relevante informații și a oferi o acoperire detaliată a acestui eveniment istoric, echipa Euronews România formată din jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Director de Programe, și Silviu Calangiu, Head of Digital și cameramanul Alexandru Crețulescu este deja pe teren. Aceștia vor transmite cele mai importante actualizări despre procesul de vot și modul în care americanii își exercită dreptul democratic.
Mai mult decât atât, echipa Euronews România va oferi relatări live, interviuri cu alegători și experți, dar și analize ale impactului acestor alegeri asupra României și Europei.
Pe parcursul zilei de astăzi, dar și mâine, Marie Jeanne Ion și Silviu Calangiu vor împărtăși detalii importante despre atmosfera din orașe, despre cum se desfășoară votul și despre reacțiile cetățenilor în fața acestui moment decisiv.
Echipa Euronews România, formată din Marie Jeanne Ion, Silviu Calangiu și Alexandru Crețulescu, se află în Statele Unite pentru a oferi detalii importante despre cele mai importante alegeri din ultimii ani.
Ultimele strategii ale candidaților
„A fost o zi în care cei doi candidați au încheiat campania, au avut mitinguri unul după altul. Kamala Harris în ultima perioadă a campaniei, ultimele două-trei zile, a ales să renunțe la poziția de atac, a ales să nu mai rostească numele contracandidatului său Donald Trump și le-a cerut votanților săi să își exprime opțiunea pentru ceva, nu împotriva a ceva sau împotriva cuiva. Ea are încredere că oamenii vor vota cu constituția în mână și respectând prevederile constituției americane.”, a explicat Marie Jeanne Ion.
„Kamala Harris a ales Pensylvania a fost în numai puțin de cinci locuri, iar Donald Trump a făcut un tur de forță astăzi, a mers în nu mai puțin de trei state. (...) Am urmărit-o împreună pe Kamala Harris la ultima ocazie pe care a avut-o să se adreseze publicului și am descoperit-o epuizată, un pic fără voce, dar în același timp încrezătoare că poate face diferența, că poate schimba ceva în Pennsylvania.”, a precizat Silviu Calangiu.
Cum se desfășoară procesul electoral în SUA
Alegerile din SUA se diferențiază de cele din România prin mobilizarea intensă a alegătorilor, care sunt aduși cu autocarele la secțiile de vot. Marie Jeanne Ion și Silviu Calangiu au explicat că această practică reflectă implicarea activă a comunităților în procesul electoral.
„Până în acest moment în jur de 80 de milioane au votat prin corespondență, rămân foarte mulți cei care vor merge în persoană până la urne. Campania este permisă până la intrarea în zona circumscripției electorale.”, a menționat Marie Jeanne Ion.
„Este o distanță de 30-40 de metri, dincolo de care reprezentanții sau chiar simptatizanții partidelor nu au voie să treacă, sigur depinzând de fiecare stat în parte, dar în principiu, nu interzice nimeni campania electorală chiar în ziua votului. Acest lucru se întâmplă chiar și în zonele rurale unde, ne povesteau românii din comunitatea de aici Washington DC, că sunt doamne activiste care „își suflecă” mânecile, se urcă în camioanele lor și bat din poartă în poartă la vecini să meargă împreună la vot.”, a mai spus Silviu Calangiu.