Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024. Corespondență Euronews România din Washington. Cum arată ziua scrutinului înainte de închiderea urnelor

Este ziua alegerilor în Statele Unite ale Americii. Americanii decid cine le va conduce țara în următorii patru ani – democrata Kamala Harris sau republicanul Donald Trump. Sunt alegerile prezidențiale cele mai urmărite și mediatizate la nivel mondial, cu impact în întreaga lume. Bătălia electorală va fi extrem de strânsă, iar sondajele dinaintea alegerilor arătau diferențe foarte mici între cei doi competitori. Peste 81 de milioane de americani au votat deja anticipat.

Echipa Euronews România, formată din Mari Jeanne Ion și Silviu Calangiu, se află în Statele Unite pentru a oferi detalii importante despre cele mai importante alegeri din ultimii ani.

06/11/2024 , 00:37

Americanii fac campanie și în ziua alegerilor prezidențiale

Statele Unite ale Americii își aleg în aceste ore președintele: Kamala Harris sau Donald Trump. Fiecare vot conteaza, pentru că amândoi sunt umăr la umăr în sondaje. E semnul unei Americi divizate, cu preocupări diferite.

Mari Jeanne Ion: „Suntem la 75 de kilometri sud de Washington, D.C, în Virginia. Suntem într-o localitate numită Fredericksburg . Ca să ajungem aici, am trecut pe lângă Pentagon, pe lângă celebra Școală FBI. Am ajuns aici într-o zonă rurală.

În spatele nostru este o secție de votare, amenajată într-un sediu al veteranilor războaielor din străinătate. Oamenii încă vin să voteze. Lucrurile încă se joacă.

Lângă secția de votare sunt două corturi cu reprezentanți ai democraților și ai republicanilor. În ziua alegerilor e voie să facă campanie până la o distanță de 15 metri de ușa secției de votare”

Pregătiri intense pentru ziua alegerilor prezidențiale. „Totul se face pe bază de voluntariat”

Silviu Calangiu: Cum se organizează ei pentru această zi. Muncesc luni bune pentru a strânge voluntari. Totul se face pe bază de voluntariat. Se duc din poartă în poartă și îi întreabă pe localnici cine vrea să facă parte din comitet.

După ce reușesc să recruteze suficienți oameni în așa fel încât să se poată ocupa de ziua alegerilor, îi pregătesc, le fac un training. Aici e voie să faci campanie inclusiv în ziua alegerilor.

Cele două tabere stau pe margine. Nu au voie să îți sară în față, dar te întreabă: «putem discuta puțin despre opțiunea dumneavoastră? Putem discuta despre ce are candidatul nostru să spună?»

Interesant este că lumea stă să asculte, nu neapărat în cursa pentru Casa Albă, dar la nivel de reprezentare locală, la nivel de consiliu local, oamenii sunt curioși să afle ce planuri are cel care dorește votul. Stau de vorbă și reușesc să-i facă pe câțiva să se răzgândească.

Sunt oameni care vin și votează Kamala Harris fără cea mai mică reținere, în schimb, pentru reprezentanți locali votează tabăra republicană.

Votează cu omul care-i ascultă sau omul care nu le vorbește de sus, aluzie la Barack Obama și la modul de adresare în rândul unor comunități afroamericane de aici”

Corturile echipei de campanie democrată, lângă cele republicane. „Nu se întâmplă absolut nimic pentru că oamenii se respectă”

Mari Jeanne Ion: „Vorbeam despre pragmatismul american. Ei votează omul pe care și-l doresc în viața lor de zi cu zi.

La suprafață, această ciocnire între cele două tabere nu se vede, nu se simte. După cum se vede, aici este liniște. Cele două corturi stau unul lângă altul. Nu se întâmplă absolut nimic pentru că oamenii se respectă.”

Silviu Calangiu: „Îmi spuneau că se cunosc. După alegeri, pun lacătul pe ușă și se așează la masa discuțiilor împreună. Au proiecte comune republicanii și democrații de aici din Fredericksburg. Au proiecte locale comune, susținute de consiliile locale.”

Secții electorale, amenajate în incinta bisericilor

Mari Jeanne Ion: „Este legal în America ca oamenii care intră în secțiile de votare să primească astfel de îndreptare de vot. Sunt niște mostre, dar sunt completate deja. Omul nu știe exact ce căsuță să bifeze. Ele sunt ca un soi de model.

Pentru a ajunge aici, am trecut și printr-o altă localitate, prin Stafford. Acolo, centrul de votare era în curtea unei biserici, într-o facilitate socială a bisericii.”

Silviu Calangiu: „În curtea interioară a bisericilor sunt secții electorale.”

Evenimente pentru urmărirea rezultatelor alegerilor, organizate după închiderea urnelor

Mari Jeanne Ion: „Vom merge la secție de votare într-o zonă profund democrată, în Maryland, la nord de Washington. Seara, după închiderea secțiilor de votare, sperăm să ne ducem la Universitatea Howard”

Silviu Calangiu: „La Universitatea Howard se organizează un mare „watching party”, un eveniment în timpul căruia americanii stau și urmăresc în timp real alegerile, modul în care sunt distribuite voturile. Acolo va merge Kamala Harris.”

05/11/2024 , 23:45

Jurnal american. Cum îi sprijină americanii pe Kamala Harris și Donald Trump, înainte de închiderea urnelor

Până la momentul închiderii urnelor, americanii s-au mobilizat pentru a-și susține favoriții în cursa pentru Casa Albă. Jurnaliștii Euronews România, Mari Jeanne Ion, Silviu Calangiu, au surprins în imagini cum fanii lui Donald Trump l-au sprijinit pe candidatul republican, pentru a convinge cât mai multe persoane să-și exprime votul.

VEZI GALERIA
3 imagini

La fel de implicați au fost și susținătorii democratei Kamala Harris.

VEZI GALERIA
2 imagini

sursă foto: AP

05/11/2024 , 20:35

5 noiembrie, ziua în care este ales viitorul președinte al SUA

A fost o campanie ca nicio alta: cu doua tentative de asasinat, o condamnare penală, înlocuirea unui candidat ȘI prima femeie de culoare nominalizata pentru presedintie. Nu este clar câți americani vor vota. 81 de milioane de oameni si-au exprimat deja optiunea. Sistemul electoral american este foarte complicat: Statele Unite votează în peste 10 mii de jurisdicții, în diferite moduri. Urnele se închid mâine, însă după aceea ambele echipe de campanie sunt pregătite să declanșeze o bătălie juridică, dacă e necesar.

Trimișii speciali Euronews România la Washington, Mari Jeanne Ion și Silviu Calangiu, ne aduc oră de oră cele mai noi informații de peste ocean.

Mari Jeanne Ion: „Oamenii așteaptă cu emoție rezultatele confruntării electorale”

Mari Jeanne Ion: „Nu se vede pe străzi războiul lumilor, confruntarea în societate. Aici este o zi ca oricare alta. Noi suntem într-un parc aflat la mică distanță de Capitoliu.

Oamenii fac jogging, se duc la serviciu, se plimbă. La suprafață nu pare să se întâmplă nimic.

Totuși, dacă îi oprești pe stradă și stai de vorbă cu ei, ceea ce noi am făcut zilele astea, după primele schimburi de replici o să vireze discuția spre ceea ce se întâmplă în campania electorală și despre vot.

Aici s-au luat niște măsuri de siguranță speciale. Se așteaptă oficialitățile. Există posibilitatea să izbucnească mișcări de stradă. Ca toată lumea să fie în siguranță, s-au amplasat garduri și Poliția circulă prin oraș.

Oamenii așteaptă cu emoție rezultatele confruntării electorale de astăzi. Toată lumea ne-a spus că sunt niște alegeri cruciale, că așa ceva nu au mai simțit și nu au mai văzut.

Sunt două tabere cu două viziuni complet diferite. Una uitându-se spre trecut, tabăra lui Trump, și alta uitându-se spre un viitor pe care îl dorește prosper, în toleranță.”

Silviu Calangiu: Statele cheie ar putea da câștigătorul acestor alegeri

Silviu Calangiu: „Pentru că vorbeam despre acele state cheie, sunt așteptate rezultatele. Avem, așadar, cele șapte care ar putea da câștigătorul acestor alegeri: Pennsylvania, Carolina de Nord, Georgia, Wisconsin, Michigan, Arizona, Nevada.

Fiecare au un număr important de mari electori. Pennsylvania este, categoric, cel mai important dintre ele pentru că mai toate sondajele indică faptul că acela care va reuși să câștige alegerile de acolo va merge, cel mai probabil, la Casa Albă.

Uitându-ne puțin peste sondaje, vedem că în acest moment, în așa numitele swing states, făcând o medie, ABC și proiectul lor 538 estimează că Donald Trump este cu un plus de două procente.

Pe de altă parte, în Pennsylvania, Kamala Harris este cea care conduce.

În privința modului în care vor veni rezultatele, sunt așteptate întâi Georgia și Carolina de Nord. Michigan, Pennsylvania și Wisconsin au un ritm mai lent de a număra. Ultimele state-cheie care își vor anunța rezultatele vor fi Arizona și Nevada”.

Trasee maraton ale ambilor candidați în ultima zi de campanie electorală

Mari Jeanne Ion: „Ultima zi de campanie (luni, n.red) a fost o zi plină, cu trasee maraton ale ambilor candidați. Kamala Harris a avut cinci mitinguri electorale. S-a concentrat pe orașul Philadelphia din Pennsylvania, un stat cheie care are 19 electori și care contează fantastic. Este statul care va înclina rezultatul alegerilor într-o parte sau alta.

Donald Trump a umblat ieri (luni) în trei state diferite. Mitingurile s-au terminat mult după ora 1 noaptea.

În tabăra Kamalei, mesajul transmis în această ultimă zi a fost unul de reconciliere.

Kamala Harris nu a pronunțat numele lui Donald Trump. Nu a avut mesaje agresive la adresa taberei republicane. Dimpotrivă, ea a spus că promisiunea Americii o reprezintă cei care participă la miting, votanții care ajuns prima dată la urne, tinerii. O reprezintă chiar republicanii care chiar dacă nu aprobă politicile propuse de Kamala Harris, măcar merg la vot cu Constituția în mână. Tabăra democrată promovează principii constituționale”.

Silviu Calangiu: „Este foarte posibil ca ultimele două zile de mitinguri să atârne decisiv când vine vorba despre votul final”

Silviu Calangiu: „Donald Trump a fost, în nota lui obișnuită de până acum, ironic, agresiv. Jurnaliștii americani spuneau că au discutat cu surse din rândul consilierilor fostului președinte care au mărturisit că le-a fost destul de greu să-l oprească.

Este foarte posibil ca ultimele două zile de mitinguri să atârne decisiv când vine vorba despre votul final.”

Mari Jeanne Ion: J.D. Vance a rostit numele Kamala Harris la fiecare proporție

Mari Jeanne Ion: „Este multă energie în ambele tabere, doar că mesajele sunt diferite. Tabăra republicană este condusă de Donald Trump și J.D. Vance, candidatul la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite care a fost extrem de activ în această campanie. L-am văzut în nenumărate mitinguri electorale. Pare mai activ decât contracandidatul democrat, Tim Walz.

Tabăra republicană a umplut săli cu oameni ai muncii, cu femei, cu persoane de culoare. Au fost foarte atenți la fel de public este poziționat în spatele vorbitorului, în spatele lui Donald Trump. Acestea sunt elemente de comunicare politică.

Ieri l-am văzut pe Donald Trump într-un miting, în spate având o sumedenie de femei cu pancarte roz, pe care scria „Femeile pentru Trump”

Mesajele rostite de la pupitru întotdeauna au fost agresive. Număram ieri, văzându-l pe J.D. Vance, a rostit numele Kamala Harris la fiecare proporție. L-a rostit agresiv, cu jigniri, cu acuze, principala acuză fiind că Kamala Harris este vicepreședinte al SUA și dacă tot promite lucruri, de ce nu le face?

De cealaltă parte a baricadei, tabăra democrată încearcă că meargă la firul ierbii. Kamala Harris a mers în teritoriu, a bătut ieri la ușile alegătorilor. În Philadelphia, a bătut la ușă și oamenii s-au trezit cu vicepreședintele SUA pe prispă.

Kamala Harris a dat mâna cu oamenii, i-a îmbrățișat și l-a ascultat. A vrut să dovedească faptul că lumea o cunoaște și o iubește. Mesajul pe care ea îl propagă este unul de toleranță.

Să clădim un viitor pentru Statele Unite împreună. Sloganul ei este «dacă luptăm, câștigăm»”.

Silviu Calangiu: Asistăm la un vot foarte emoțional. Suntem în mijlocul unei societăți divizate

Silviu Calangiu: „De altfel, uitându-ne peste presa americană, am văzut că jurnaliștii au fost încântați de ceea ce a făcut Kamala Harris. A fost declarată câștigătoarea zilei. Dacă va fi așa, doar oamenii vor decide.

Asistăm la un vot foarte afectiv, foarte emoțional. Suntem în mijlocul unei societăți divizate.”

Mari Jeanne Ion: „Toată Europa și România privesc cu atenție ceea ce se întâmplă în Statele Unite”

Mari Jeanne Ion: „Euronews, cea mai mare rețea de știri din Europa, se află în Washington D.C. Euronews România, prin noi. Toată Europa și România privesc cu atenție ceea ce se întâmplă în Statele Unite. Ne interesează foarte tare.

Țara noastră are un parteneriat strategic cu Statele Unite. Avem un război foarte aproape de graniță (războiul din Ucraina, n.red). Este foarte importantă politica de securitate a viitorului președinte american. Este foarte important să știm dacă ea va continua în linia desenată până acum de administrația democrată sau dacă ne vom întoarce la vechea discuție despre articolul 5 din tratatul NATO, dacă SUA vor dori să apere aliații europeni în fața unor amenințări, cum este cea a Rusiei agresoare.

Zilele trecut, într-un miting de campanie, îi ascultam pe americani care spuneau unei săli care ovaționa că ar trebui să se termine era în care trupele americane merg și intervin în diverse locuri din lume și că ar trebui ca trupele americane să-i apere exclusiv pe americani. Este o chestiune pentru care noi, din România, încercăm să fim foarte atenți la rezultatul zilei de astăzi.

Dincolo de asta, este vorba despre alte tipuri de relații. România va intra în programul «Visa Waiver».

Și aici sunt semne de întrebare pentru că o administrație care vrea să închidă granițe, care dorește să țină imigranții la distanță să nu mai continue niște politici. Aici părerile sunt împărțite.

Analiștii spun că procesele sunt deja deschise. Există un sistem de checks and balances în Statele Unite și ceea ce s-a pornit nu se poate opri așa ușor.”

Silviu Calangiu: Nu asistăm doar la un vot strâns, ci la un vot care diferă nu doar de la stat la stat

Silviu Calangiu: „Nu asistăm doar la un vot strâns, ci la un vot care diferă nu doar de la stat la stat, de la district la district. Am vorbit aseară cu Bogdan Banu, președintele și fondatorul «Romanians in Washington D.C.» care ne-a arătat ce are el de votat. Pe lângă președinte, senator și reprezentanți, totul se duce la alegeri simple, la alegeri locale.

De exemplu, în Arlington, aveau de ales consiliul școlar. Sunt state în America unde pe buletinele de vot sunt nu mai puțin de 80 de decizii de luat.

Americanii votează cu pixul, nu pun ștampila. Încercuiesc cam cum facem noi cu numerele de la LOTO.”

Autoritățile americane se pregătesc pentru eventuale proteste violente după anunțarea rezultatelor, iar în Washington au fost luate măsuri sporite de securitate. Garda Națională este în alertă, iar în jurul principalilor clădiri administrative din Washington au fost ridicate garduri metalice pentru a preveni atacurile.

Echipa Euronews România în SUA

Pentru a aduce cele mai relevante informații și a oferi o acoperire detaliată a acestui eveniment istoric, echipa Euronews România formată din jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Director de Programe, și Silviu Calangiu, Head of Digital și cameramanul Alexandru Crețulescu este deja pe teren. Aceștia vor transmite cele mai importante actualizări despre procesul de vot și modul în care americanii își exercită dreptul democratic.

Mai mult decât atât, echipa Euronews România va oferi relatări live, interviuri cu alegători și experți, dar și analize ale impactului acestor alegeri asupra României și Europei.

Pe parcursul zilei de astăzi, dar și mâine, Marie Jeanne Ion și Silviu Calangiu vor împărtăși detalii importante despre atmosfera din orașe, despre cum se desfășoară votul și despre reacțiile cetățenilor în fața acestui moment decisiv.

Echipa Euronews România, formată din Marie Jeanne Ion, Silviu Calangiu și Alexandru Crețulescu, se află în Statele Unite pentru a oferi detalii importante despre cele mai importante alegeri din ultimii ani.

Ultimele strategii ale candidaților

„A fost o zi în care cei doi candidați au încheiat campania, au avut mitinguri unul după altul. Kamala Harris în ultima perioadă a campaniei, ultimele două-trei zile, a ales să renunțe la poziția de atac, a ales să nu mai rostească numele contracandidatului său Donald Trump și le-a cerut votanților săi să își exprime opțiunea pentru ceva, nu împotriva a ceva sau împotriva cuiva. Ea are încredere că oamenii vor vota cu constituția în mână și respectând prevederile constituției americane.”, a explicat Marie Jeanne Ion.

„Kamala Harris a ales Pensylvania a fost în numai puțin de cinci locuri, iar Donald Trump a făcut un tur de forță astăzi, a mers în nu mai puțin de trei state. (...) Am urmărit-o împreună pe Kamala Harris la ultima ocazie pe care a avut-o să se adreseze publicului și am descoperit-o epuizată, un pic fără voce, dar în același timp încrezătoare că poate face diferența, că poate schimba ceva în Pennsylvania.”, a precizat Silviu Calangiu.

Cum se desfășoară procesul electoral în SUA

Alegerile din SUA se diferențiază de cele din România prin mobilizarea intensă a alegătorilor, care sunt aduși cu autocarele la secțiile de vot. Marie Jeanne Ion și Silviu Calangiu au explicat că această practică reflectă implicarea activă a comunităților în procesul electoral.

„Până în acest moment în jur de 80 de milioane au votat prin corespondență, rămân foarte mulți cei care vor merge în persoană până la urne. Campania este permisă până la intrarea în zona circumscripției electorale.”, a menționat Marie Jeanne Ion.

„Este o distanță de 30-40 de metri, dincolo de care reprezentanții sau chiar simptatizanții partidelor nu au voie să treacă, sigur depinzând de fiecare stat în parte, dar în principiu, nu interzice nimeni campania electorală chiar în ziua votului. Acest lucru se întâmplă chiar și în zonele rurale unde, ne povesteau românii din comunitatea de aici Washington DC, că sunt doamne activiste care „își suflecă” mânecile, se urcă în camioanele lor și bat din poartă în poartă la vecini să meargă împreună la vot.”, a mai spus Silviu Calangiu. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE