Sondajele arată că majoritatea europenilor o preferă pe democrata Kamala Harris. Deznodământul scrutinului de peste ocean ar putea schimba relațiile transatlantice. Și asta în contextul în care Rusia duce un război împotriva Ucrainei, în inima bătrânului continent, de aproape trei ani. Corespondenții Euronews au luat pulsul marilor capitale europene în ajunul prezidențialelor americane.
Cine va fi viitorul președinte american este încă marea enigmă, cursa fiind una extrem de strânsă.
Germania: O preferință clară pentru Kamala Harris
Liv Stroud, corespondent Euronews Berlin: „Pentru Germania, alegerile din Statele Unite joacă un rol important. Două treimi dintre germani ar prefera ca Harris să fie următorul președinte al american, doar 12% preferând o victorie a lui Trump. Acești 12% spun, de asemenea, că ar vota pentru formațiunea de extrema dreaptă, Alianța pentru Germania. Indiferent de rezultat, este de așteptat ca Statele Unite să se reorienteze spre propriile interese, ceea ce ar putea avea consecințe grave asupra NATO.”
Ungaria: Donald Trump, preferatul guvernului maghiar
De la Budapesta, lucrurile se văd puțin diferit.
Adam Magyar, corespondent Euronews Ungaria: „Guvernul maghiar a transformat alegerile prezidențiale din SUA într-o problemă de politică internă. Inclusiv anunțarea bugetului pentru anul viitor a fost amânată, pe motiv că, dacă Donald Trump câștigă, va fi pace în Ucraina, iar pacea necesită un buget diferit de război. Viktor Orbán a fost unul dintre primii lideri străini care l-au susținut pe Trump în 2016 și a rămas alături de el până în prezent, iar sondajele arată că alegătorii săi sunt pe aceeași linie. Un procent de 75 % dintre aceștia doresc ca Trump să câștige și doar 1 % speră că Harris va câștiga.”
Franța: Așteptări prudente și susținere pentru Kamala Harris
Pe de altă parte, în Franța oamenii privesc cu îngrijorare deznodământul alegerilor de peste Ocean
Sophia Khatsenkova, corespondent Euronews Paris: „În Franța, alegerile americane stârnesc un mare interes public. 55% dintre cei chestionați doresc ca Kamala Harris să câștige. Pe de altă parte, aproape un francez din cinci ar vota pentru Trump.”
Peste trei sferturi din italienii intervievați au spus că ar vota cu Kamala Harris, dacă ar avea această posibilitate.
Italia: Majoritatea ar susține-o pe Kamala Harris
Giorgia Orlandi, Corespondent Euronews Italia: „Potrivit unui sondaj recent publicat aici, în Italia, de YouTrend, majoritatea italienilor ar alege-o pe Kamala Harris în funcția de președinte al Statelor Unite, 78% dintre aceștia susținând-o pe candidata democrată, față de 22% pentru Donald Trump. Aceste rezultate reflectă ceea ce majoritatea oamenilor cu care am vorbit aici, pe străzile capitalei italiene, ne-au spus referitor la alegerile prezidențiale din Statele Unite.”
Peste 240 de milioane de americani sunt așteptați la urne pentru a alege viitorul președinte.
Implicațiile alegerilor americane pentru Europa
Alegerile prezidențiale din Statele Unite sunt atent urmărite de către aliații europeni, iar rezultatul acestora va avea consecințe directe asupra politicii externe și stabilității în regiune. Iulia Huiu, analistă în relații internaționale, a oferit o analiză exclusivă pentru Euronews România, evidențiind posibilele direcții de politică externă ale SUA, în funcție de câștigătorul scrutinului: fie Kamala Harris, candidata democrată, fie Donald Trump, fostul președinte republican.
Kamalei Harris, continuitatea politicii externe SUA
În viziunea analistei, o reușită a Kamalei Harris ar însemna o continuitate a politicii externe americane, păstrând majoritatea liniilor directoare stabilite de administrația Biden. Totuși, Huiu anticipează o abordare mai îndrăzneață și personalizată a Kamalei Harris, care ar putea aduce decizii mai ferme și rapide, în funcție de context.
„Harris ar menține sprijinul pentru Europa Centrală și de Est și ar continua să susțină Ucraina în fața agresiunii rusești,” explică Huiu. În plus, este de așteptat ca SUA să-și reafirme angajamentul față de NATO și să coopereze cu Uniunea Europeană pe teme precum securitatea regională și provocările globale, inclusiv cele aduse de regimuri autoritare precum cel al Rusiei.
Donald Trump, o politică externă marcată de incertitudini
În cazul unui nou mandat al lui Donald Trump, politica externă americană ar putea suferi schimbări semnificative. Huiu subliniază o „doză mare de incertitudine” în legătură cu o administrație Trump, subliniind că aceasta ar putea manifesta o poziție mai distanțată față de Europa și o atitudine neconvențională față de NATO.
„Există un scenariu în care Trump și-ar exprima deschis scepticismul față de NATO și ar putea chiar reduce implicarea SUA în problemele de securitate europeană”, avertizează Huiu. Totodată, Trump și-a declarat intenția de a pune capăt rapid războiului din Ucraina, iar unele voci europene se tem că acest lucru ar putea implica o slăbire a sprijinului occidental pentru Kiev și un compromis care să favorizeze Rusia.