Cu câteva ore înainte de startul alegerilor, cei doi candidați au participat la ultimele mitinguri electorale din campanie. Ca și în anii 2016 și 2020, republicanul Donald Trump a preferat să-și încheie campania în statul Michigan. Democrata Kamala Harris, însoțită de starurile Katy Perry și Lady Gaga, a organizat ultimul miting în Pennsylvania. Actuala campanie electorală a demonstrat că societatea americană este extrem de divizată, iar bătălia finală pentru Casa Albă va fi cu rezultate la limită.
Pe perioada mitingurilor, cei doi candidați au făcut ultimele promisiuni, dar și încercări de a-i convinge pe alegători să-i susțină în bătălia finală. Ambii au vorbit despre o etapă nouă pentru SUA.
Mesajul lui Trump pentru americani
Donald Trump i-a îndemnat pe susținătorii să nu accepte ceea ce a numit el „incompetența și decăderea”. Candidatul republican a fost însoțit la mitingul din Pennsylvania de o fostă jurnalistă de la postul TV Fox News.
Donald Trump, candidatul republican pentru președinție: „Mesajul meu pentru americani în această seară este simplu: <<Nu trebuie să trăim așa. Nu trebuie. Nu trebuie. Și nu o vom face. Nu o vom face. Nu trebuie să ne mulțumim cu slăbiciunea, incompetența, declinul și decăderea.>> Cu votul vostru de mâine, putem rezolva fiecare problemă cu care se confruntă țara noastră și putem conduce America. Și, într-adevăr, putem conduce întreaga lume spre noi trepte de glorie.”
Promisiunile Kamalei Harris
Kamala Harris le-a vorbit susținătorilor despre un nou start și a promis că va fi președintele tuturor americanilor, indiferent de cum vor vota. La ultimele sale mitinguri electorale, Kamala Harris a fost însoțită de cântărețele Katy Perry și Lady Gaga.
Kamala Harris, candidatul democrat pentru președinție: „Ei bine, mai avem ceva de lucru pentru că, uite, cursa nu s-a terminat și trebuie să terminăm în forță. Ascultați, iată care e treaba cu munca grea. Ne place munca grea. Munca grea este o muncă bună. Munca grea este o muncă plăcută. Și nu vă faceți griji, vom câștiga. Fără nicio îndoială, vom câștiga.”
Pe lângă votul oamenilor, cei doi candidați trebuie să-i convingă și pe membrii Colegiului Electorilor, de care depinde desemnarea viitorului președinte. Fiecare stat are un anumit număr de electori, în funcție de numărul populație. Pentru a câștiga, un candidat are nevoie de votul a 270 de electori din totalul de 538.