Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criteriile de azil în Germania, Italia și Polonia, tot mai stricte. Cum devine Europa mai puțin primitoare cu migranții

Politica statelor europene pentru migranți se schimbă. Mai multe țări au anunțat măsuri concrete care vizează clar oprirea fluxului migrator.

Germania are încă de la începutul anului legi mai stricte pentru azilanți – pe care societatea civilă le consideră inumane - și a introdus controale la toate cele nouă puncte de frontieră terestră.

Alte șapte state europene au reintrodus controale la graniță: Austria, Italia, Franța, Danemarca, Norvegia, Slovenia și Suedia. 

Polonia vrea să suspende dreptul de azil pentru migranții care vin din Belarus.

Italia a deschis două centre de azil în Albania ca sa oprească migranții din Africa. Aceștia rămân în Albania până când aplicațiile lor de azil sunt procesate la Roma. Georgia Meloni descrie această inițiativă ca fiind „o cale nouă curajoasă și fără precedent”. Cele două centre au costat 670 de milioane de euro.

Tot Georgia Meloni cere revizuirea strategiei UE pentru Siria. Motivul? „Pentru a crea condiții care să permită refugiaților sirieni să se întoarcă în țara lor de origine într-un mod voluntar, sigur și durabil”

Tonul a fost dat încă din vară, când Italia, alături de Austria – o țară în care, potrivit statisticilor, fiecare a patra persoană are strămoși care au fost migranți – au trimis, împreună cu alte șase țări europene o scrisoare Înaltului Reprezetant, Josep Borell. Textul, semnat de miniștri de externe din aceste țări cerea UE să își reconsidere poziția față de regimul Al-Assad din Siria și să depună eforturi „pentru întoarcerea în siguranță a refugiaților în Siria”.

Ce înseamnă „o țară sigură”

Dacă Siria ar fi declarată o țară sigură, statele europene ar putea să refuze cererile de azil ale sirienilor. Conceptul de țară de origine sigura (Safe country of origin) nu e nou și fiecare țară europeană are o listă pe care o actualizează frecvent. O „țară de origine sigură” face referire la state ai căror cetățeni nu ar trebui, teoretic, să beneficieze de protecție internațională, deoarece aceste țări sunt considerate ca fiind sigure.

Lista Germaniei, de exemplu, arată așa:

  1. Albania
  2. Bosnia și Herțegovina
  3. Georgia
  4. Ghana
  5. Kosovo
  6. Republica Moldova
  7. Muntenegru
  8. Macedonia de Nord
  9. Senegal
  10. Serbia

Pentru că țara lui este pe această listă, un cetățean din Senegal sau din Ghana are foarte puține șanse să obțină azil în Germania. Potrivit Parlamentului European, termenul de „țară sigură de origine” „se poate referi”, „la excluderea automată de la statutul de refugiat” al cetățenilor originari din aceste țări.

Migranții care nu îndeplinesc criteriile de azil în statele europene sunt deportați. Acum doar o cincime dintre cei ale căror cereri au fost respinse au fost trimiși înapoi în țările de unde au venit. Ursula von der Leyen, care a descries inițiativa Italiei de a tria refugiații în afara spațiului European ca fiind o idee „out of the box”, a declarat că „în curând” Comisia Europeană va propune o nouă lege care să reglementeze deportarea solicitanților de azil ale căror cereri au fost respinse.

„De asemenea, ar trebui să continuăm să explorăm posibilele căi de urmat în ceea ce privește ideea de a dezvolta centre de returnare în afara UE”, a mai scris Ursula von der Leyen în scrisoarea pe care a trimis-o liderilor europeni înaintea ultimului summit de la Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE