Spectaculoasa erupție a unei fisuri vulcanice în Islanda, în apropiere de capitală, atrage turiștii curioși. Aceștia se pot apropia de râul de lavă pentru că deocamdată nu există bucăți de rocă aruncate de erupție și nici nori de cenușă.
Erupția, situată la aproximativ 40 de kilometri de Reykjavik, arată jeturi de lavă topită care se transformă în rocă întunecată pe măsură ce materialul se răcește și lasă în aer un fum albăstrui. Institutul meteorologic din Islanda, care monitorizează activitatea seismică, a estimat lungimea fisurii la aproximativ 300 de metri. Erupția a început în Valea Meradalir, la mai puțin de un kilometru de locul erupției din 2021.
Reacțiile vizitatorilor
„Ai craterele deschise, ai fântâna de lavă și apoi lava curgătoare care împinge nisipul și pământul în fața ei; asta e foarte spectaculos, îmi place foarte mult”, spune Anita Sauckel, localnică.
„Este impresionant, este un pic ireal. Culorile sunt foarte vii. Este ireal pentru mine. Este foarte, foarte frumos”, spune Marion Roux-Calza, turist.
Ce spun specialiștii
Specialiștii anunță că nu există acum vreun pericol pentru turiști, dar atrag atenția că gazele provenite din erupții vulcanice, inclusiv dioxidul de sulf, pot fi prezente în imediata vecinătate. Astfel de gaze pot reprezenta un pericol pentru sănătate și chiar pot fi fatale.
Autoritatea Națională a Aeroporturilor din Islanda anunță că niciun zbor nu a fost afectat de erupție, dar transmite că monitorizează zona și, dacă va fi nevoie, va lua măsurile necesare.