Valul de caniculă care s-a abătut asupra Spaniei a fost cel mai intens înregistrat vreodată pe teritoriul acestei ţări, potrivit unor date preliminare publicate miercuri de agenţia meteorologică naţională (AEMET), potrivit Agerpres.
Recentul val de caniculă ar putea fi cel mai intens înregistrat vreodată
Acest val de caniculă, care a durat din 9 iulie până pe 18 iulie, a prezentat „cea mai puternică anomalie'' de temperatură înregistrată pe teritoriul acestei ţări de la începutul înregistrărilor meteorologice, în 1975, potrivit lui Beatriz Hervella, purtătoare de cuvânt a AEMET.
Sinonim într-o oarecare măsură cu intensitatea unui episod canicular, o anomalie reprezintă diferenţa dinte temperatura medie care marchează începutul valului şi maxima înregistrată în timpul episodului. S-a ridicat la 4,2 grade, cea mai mare valoare înregistrată vreodată.
„Vorbim totodată, de cel puţin, al treilea (val de caniculă) ca durată'' după cel din 2015 (26 de zile) şi 2003 (16 zile), dar durata sa ar putea într-un final să „crească'', a adăugat Beatriz Hervella.
De fapt, deşi în mod oficial valul de căldură, în timpul căruia temperaturile au depăşit 45 de grade Celsius, s-a încheiat luni în Spania, mercurul termometrelor a coborât relativ puţin în zilele următoare, iar AEMET ar putea aşadar să estimeze a posteriori că valul a continuat.
Temperaturile extreme au declanșat incendii uriașe
Aceste temperaturi excepţional de ridicate au declanşat incendii gigantice începând cu săptămâna trecută pe teritoriul ţării, unul dintre acestea ducând al moartea unui pompier şi a unui cioban în apropiere de Zamora (nord-vest).
Cel mai recent focar care îngrijorează autorităţile a fost declarat luni în Aragon (nord-est). A devastat până la această oră mii de hectare şi a dus la evacuarea a 1.700 de persoane. Circulaţia pe tronsonul feroviar care leagă Madridul de Barcelona fost reluată după o întrerupere temporară cauzată de incendiu, dar alte rute erau în schimb nefuncţionale miercuri.
Localnicii au surprins în imagini amploarea incendiilor din provincia Zaragoza.
Înregistrările arată, de asemenea, pompierii din Ávila încercând să stingă flăcările care se revărsau peste autostradă.
„Este Iadul”, a declarat unul dintre localnici, în timp ce conducea pe autostrada A2.
Peste 30 de incendii forestiere din Spania au dus la evacuarea a mii de oameni și au afectat 220 de kilometri pătrați de pădure.
Incendii devastatoare în Europa
Temperaturile foarte mari înregistrate în Europa au provocat un lanț de incendii devastatoare și în vestul Franței, unde mii de oameni și-au părăsit casele. În Grecia și Portugalia mii de hectare de teren au fost arse în ultimele zile.
Temperatura medie a planetei a crescut cu un grad, față de cea din era preindustrială, în mare parte din cauza cantității mari de gaze cu efect de seră, evident, în urma activităților noastre, ale oamenilor.
Dioxidul de carbon este factorul cu cea mai mare contribuție la încălzirea globală. Concentrația sa în atmosferă a crescut cu 48% în ultimii 270 de ani. Acesta captează căldura soarelui și generează un efect de seră.
Potrivit unui studiu recent, sunt șanse mult mai mari ca în zilele noastre valurile de caniculă să fie mai frecvente, mai lungi și mai intense decât înainte.
Valurile de căldură pe care le resimțim astăzi sunt, în general, conduse de mase de aer foarte puternice.
În prezent, vorbim despre un curent care se află de obicei în largul Spaniei, în Atlanticul de Nord. Acesta se extinde tot spre nord și creează condițiile neplăcute pe care le cunoaștem: temperaturi extreme și secetă.
La acestea se adaugă vânturile calde și uscate, care suflă din Africa de Nord și zona deșertică.