Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii păstrați în școli de „masa sănătoasă”. Rata absenteismului a scăzut după implementarea programului

Deși nu pare mult, un sandwich și un măr compun micul dejun ce s-a dovedit a fi soluția pentru reducerea absenteismului într-o școală din județul Dolj. Cadrele didactice susțin că tot mai mulți copii din medii defavorizate merg la școală pentru masa dată gratuit, ce face pace parte din seria de măsuri luate de Ministerul Educației pentru a coborî rata abandonului școlar.

Aceasta școală din comuna Malu Mare, Craiova este una din cele peste 1.400 de unități de învățământ în care a fost implementat programul „Masă sănătoasă”. Zilnic, copiii primesc un sandvis și un fruct. Pentru unii este chiar singura masă din zi.

Aici învață și David. Are 7 ani, este elev în clasa întâi și când va crește mare vrea să devină polițist.

David Oțel, elev în clasa întâi la Școala Gimnazială Malu Mare: „Învățăm multe lucruri. Mâncăm sandvișul pe care îl primim la 10 care este foarte sănătos. Cel mai mult îmi place când scriu. (Reporter: Ai și vreo materie preferată? Matematica și româna. Sunt două. Cele mai importante”.

Valeria Vlădoiu, bunică: „Ne bucurăm pentru acest program. Mulți copii poate că nu au și chiar îl așteaptă cu multă plăcere la ora 10 când li se dă.”

Părinții sunt încântați de program. Unii pentru că nu mai sunt nevoiți să pregătească masa, alții pentru că nu își permit să le pună copiilor în ghiozdan un sandwich.

Simona Prejbeanu, părinte: „Super, cu sandviș, cu mâncare, cu bănănuță. Poate părinții n-au. E foarte bine”

Doina Brotac, părinte: „Sunt mulți copii care nu au posibilitatea, na, să le ia părinții ceva. Așa ăla e asigurat”.

Păuna Ionescu, bunică: „(Reporter:Cu ce sunt sandvișurile? ) Cu cașcaval, cu șuncă presată, cu cărniță la grătar, pulpă de pui, le bagă și morcov, așa feliuțe, și castraveciori, castraveți din ăștia proaspeți. Mulți nu au și pentru ei este binevenit”.

Câți copii beneficiază de programul „Masa sănătoasă” în Dolj

După implementarea programului „Masă Sănătoasă” , absenteismul s-a redus semnificativ, spune directorul școlii din Malu Mare.

Irina Neda, directorul Școlii gimnaziale Malu Mare: „Prezența a crescut 20%. Pentru că avem în desfășurare programul Masă Sănătoasă, avem prezență 100%.”

Nicoleta Lițoiu, inspector școlar Inspectoratul Școlar Județean Dolj: „Dacă anul trecut am avut 12 unități școlare, anul acesta numărul a crescut la 48 de unități școlare în care se implementează programul «Masă sănătoasă» cu un număr de 14.000 de beneficiari. Este un program extrem de important pentru elevii noștri, pentru școlile noastre, în special la cele din zonele defavorizate.”

Lucia Soare, profesor de limba română la Școala gimnazială Malu Mare: „Acest lucru i-a stimulat să nu mai vadă atât de mult diferențele, că până la urmă există aceste diferențe între copii. Și acum toți, din acest punct de vedere, servesc același lucru și nu se mai simt cumva inferiori sau poate să simtă diferența că nu au nimic la ei”.

Peste jumătate de milion de copii din aproximativ 1.400 de școli beneficiază de programul „Masă caldă”, care face pace parte din seria de măsuri luate de Ministerul Educației pentru a coborî rata abandonului școlar. România este țara cu cei mai mulți elevi care renunță la studii, potrivit Comisiei Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE