Omenirea e cu un pas mai aproape să deslușească misterele Cosmosului. NASA a publicat mai multe imagini, cel puțin spectaculoase cu Universul , realizate de cel mai puternic telescop spațial conceput vreodată. Imaginile ne ajută să vedem ce există dincolo de sistemul nostru solar.
Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a fost prezent în platoul Euronews România, unde a vorbit despre imaginile publicate de NASA.
„Încă nu avem toate datele, avem doar niște imagini care s-au dat publicului acum, dar în spatele lor sunt multe alte ore de observație și informații prețioase. Practic, dacă e să ne gândim, acest telescop va răspunde la două întrebări mari pe care orice om și le pune. Pe de o parte, există viață în Univers? Acest telescop poate observa exoplanetele. Pe de altă parte, de ce există ceva? De ce există Universul? Putem afla cum s-au format toate aceste lucruri și de la ce a pornit totul dacă observăm obiecte îndepărtate, iar până acum nu puteam. Putem vedea chiar primele galaxii care s-au format în Univers.”, a spus Adrian Șonka.
Întrebat dacă din perspectiva sa există viață în Univers, astronomul a spus că acest lucru nu este exclus.
„Noi știm că de obicei viața apare pe planete și de vreo 20 de ani încoace, oamenii încearcă să descopere alte planete. Și am găsit cu miile și, totodată, am descoperit că sunt multe stele precum Soarele în Univers. Mai urmează să vedem câte planete sunt ca Pământul. Dar la câte planete sunt și la cate stele sunt precum Soarele, ar trebui să colcăie Universul de viață.
Vom avea imagini săptămânal de acum, cu nebuloase, galaxii, stele și alte planete și chiar va merita să vedem ceva frumos din Univers în fiecare zi. O să se înceapă cu fotografii ale Universului timpuriu. De la depărtare, noi astronomii avem un avantaj, putem vedea istoria. Pentru că lumina face un timp până la noi, vedem Universul în trecut și putem vedea imagini de acum 13 miliarde de ani. Apoi se va lucra pe exoplanete, să vedem dacă există aer bun de respirat pe vreo una și în final, în sistemul nostru solar.”, a conchis astronomul.