Eclipsa de Soare care s-a produs în 25 octombrie a fost vizibilă și din România. La București, Soarele a fost acoperit în proporție de 33%, iar acoperirea maximă a fost de 44% în zona Iașului. potrivit astro-urseanu.ro.
Fotografii: Profimedia, Associated Press
Știre inițială
Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Specialiștii recomandă să nu privim fenomenul cu ochiul liber sau cu ochelari de soare, alfel riscăm să ne fie afectată vederea.
Urmăriți eclipsa parțială de Soare:
La ce oră și de unde poate fi văzută din România eclipsa de Soare din 25 octombrie
Fenomenul poate fi observat parțial și din țara noastră. Acoperirea Soarelui va fi de 33-34%, iar zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării
Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.
În București, maximul va fi la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu, scrie astro-urseanu.ro.
Cum poate fi observată eclipsa de Soare în siguranță
Eclipsa de Soare din 25 octombrie va putea fi urmărită fără instrumente astronomice, dar cu respectarea câtorva condiții de siguranță. Se poate privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare.
De asemenea, se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare.
Cei care dețin instrumente pot observa și ei fenomenul, folosind o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop, mai scrie astro-urseanu.ro.
Ce este o eclipsă de Soare
O eclipsă de Soare se produce întotdeauna la faza de Lună Nouă. Eclipsele de Soare pot fi de trei tipuri: parţiale, inelare şi totale. O eclipsă totală se produce la fiecare 40 de ani, vizibilă din aceeaşi regiune de pe pământ.
Eclipsele de Soare parţiale sunt mai dese şi se produc atunci când Luna trece peste discul Soarelui, neacoperidu-l complet. Primele observaţii au fost făcute în urmă cu două milenii şi jumătate de babilonieni, apoi astronomul grec Ptolemeu a elaborat, către anul 150 al erei noastre, veritabile calcule.
O eclipsă inelară de Soare se produce atunci când lungimea axei conului de umbră al Lunii este mai mică decât distanţa Pământ-Lună, vârful conului de umbră fiind situat între două corpuri. Pentru punctele terestre aflate în domeniul delimitat de prelungirea conului de umbră, va avea loc o eclipsă inelară de Soare, din aceste puncte fiind vizibil un inel periferic al Soarelui sub forma unui "inel de foc".
Soarele şi Luna sunt aliniate perfect cu Pământul, diametrul aparent al Lunii este mai mic decât al Soarelui; Luna fiind destul de departe de Pământ în această zi, nu va putea obtura întreaga lumină a Soarelui trimisă spre pământ. Din Soare se va vedea doar marginea în formă de "inel de foc" ce înconjoară Luna întunecată.