Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost ministru al Apărării, despre ultima dronă care a pătruns în România: „Orice aparat neidentificat poate fi doborât"

O nouă dronă rusească a încălcat spațiul aerian al României, însă nici aceasta nu a fost doborâtă, din cauza lipsei unei legislații concrete. Între timp, fostul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu, a precizat că acea dronă putea fi doborâtă, dacă era dată dispoziție din partea ministrului Apărării.

Putea fi doborâtă drona rusească ajunsă pe teritoriul României?

Adrian Țuțuianu, secretar al Consiuliului Național PSD: „Discuția e mai complicată, dar am să vă spun că orice aparat neidentificat care intră în spațiul aerian al României poate fi doborât. Evident că se ridică avioane, este un spațiu care este urmărit de NATO, se conlucrează și se colaborează, avem misiune de poliție aeriană care este asigurată pe rând de state membre ale Alianței.

Ministrul Apărării are dreptul și obligația de a da, atunci când i se cere, ordinul de doborâre a unui aparat neidentificat care pune în pericol securitatea națională. Eu nu am înțeles foarte bine discuția pe care o face șeful Statului Major General legată de nevoia de modifiare a legislației. Poate că e nevoie de o procedură suplimentară, poate că sunt date pe care eu nu le cunosc și care ar necesita o updatare."

Însă aici intervin alte probleme. De exemplu, cum trebuie procedat dacă o dronă aflată pe teritoriul Ucrainei se îndreaptă spre România?

Adrian Țuțuianu, secretar al Consiuliului Național PSD: „Pe de altă parte, problema care se pune în situația dată este dacă noi intervenim și doborâm o dronă pe teritoriul Ucrainei, o dronă care ar putea să vină pe teritoriul României, sau doborâm o dronă care a intrat pe teritoriul României.

Probabil că cei care sunt factori de decizie au ajuns la concluzia că nu reprezintă un pericol. Pentru lucrul acesta (n.r.: caracterul ostil al unei drone), există structuri specializate în NATO. Nu dobori orice obiect care apare în spațiul aerian dacă el nu prezintă un pericol. Dacă prezenta un pericol, vă asigur că se intervenea rapid.

Ar trebui văzute și altfel lucrurile. Să folosești o rachetă care să doboare o dronă înseamnă niște costuri total nejustificate. Avioanele s-au ridicat, face parte din ceea ce înseamnă acest program. Nu este chiar atât de ușor de folosit muniție de luptă în situații în care nu este necesar.

Cred că ați văzut comunicarea doamnei senatoare Pauliuc, de la PNL, a convocat Comisia de Apărare a Senatului și nu cred că ați desprins, din toată comunicarea publică, că ar fi neapărat nevoie de o modificare a legislației. A spus că continuă discuția. A spus domnul Ciucă că e nevoie de un protocol încheiat cu autoritățile ucrainene. Șeful Statului Major, dacă avea o problemă, avea instrumentul necesar."

Legislația românească nu permite ca dronele rusești să fie doborâte de avioanele armatei. Pentru ca acest lucru să fie posibil, unele legi trebuie modificate, pentru o gestionare eficienta a situațiilor în care drone sau fragmente de drone rusești cad în România.

Numai că acest aspect este cunoscut de mult timp, iar de la începutul acestui an, se ia în discuție posibilitatea schimbării legii. Până acum, nu s-a modificat nimic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE