Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. MAE condamnă atacul rus asupra navei comerciale de pe Marea Neagră: E o escaladare fără precedent a acțiunilor ruse

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă ferm atacul forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră.

13/09/2024 , 10:14

MAE condamnă atacul rus împotriva navei comerciale de la Marea Neagră

MAE solicită ferm Federaţiei Ruse să înceteze orice atac asupra unor nave comerciale şi să respecte libertatea de navigaţie de care beneficiază statele în Marea Neagră.

"Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acţiunilor Federaţiei Ruse în cadrul războiului ilegal şi nejustificat pe care aceasta l-a lansat împotriva Ucrainei. Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internaţional umanitar care reglementează purtarea războiului pe mare", arată ministerul român.

De asemenea, ministerul român condamnă încălcarea de către Federaţia Rusă a Cartei Naţiunilor Unite prin bombardarea sistematică şi iresponsabilă a infrastructurii ucrainene şi a navelor care transportă grâne. Acţiunile Federaţiei Ruse ameninţă securitatea alimentară globală.

12/09/2024 , 23:27

România condamnă atacul asupra unei nave comerciale în Marea Neagră

România condamnă atacul rusesc asupra unei nave comerciale în Marea Neagră, a transmis MApN, joi seară.

„#România condamnă ferm atacul rusesc asupra unei nave comerciale în #Marea Neagră, care încalcă legea internațională și amenință securitatea alimentară globală. Rusia trebuie să oprească războiul ilegal dus în Ucraina și țintirea navelor comerciale. Rusia trebuie să respecte libertatea de navigație în Marea Neagră”, este mesajul transmis de MApN pe X.

Totul după ce o navă civilă care transporta cereale în Egipt a fost lovită de o rachetă rusească în zona economică maritimă României, în Marea Neagră. În momentul atacului, nava se afla la aproape 55 de kilometri de localitatea Sfântul Gheorghe. Imediat după lovitură, comandantul navei a cerut permisiunea pentru a intra în portul Constanța pentru a evalua distrugerile provocate de racheta rusească, a anunțat Autoritatea navală Română.

Știrea inițială:

Navă civilă atacată de ruși, adusă la Constanța. Zelenski susține că vasul a fost lovit de o rachetă rusească

O navă civilă, aflată în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, a fost atacată de ruși, iar la bord a avut loc o explozie. Comandantul navei a cerut permisiunea autorităților române, pentru a aduce vaporul la Constanța, anunță Autoritatea Navală Română.

Președintele Zelenski a făcut publice mai multe fotografii și a declarat că atacul a fost comis cu o rachetă.

Comandantul navei civile sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale românești, însă zona exclusivă a României, la aproape 30 de mile marine de localitatea Sfântu Gheorghe a transmis un mesaj radio prin care informa autoritățile române că la bordul navei a avut loc o explozie și a solicitat schimbarea rutei de navigație.

Această navă de îndrepta spre Istanbul și a cerut schimbarea rutei către Constanța, în vederea evaluării efectelor exploziei.

„Nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare și supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistenței în caz de necesitate. Nava Poliției de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaționării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistență.

Până în acest moment nu a fost necesară intervenția polițiștilor de frontieră pentru salvarea de vieți omenești pe mare în acest caz”, a anunțat Garda de Coastă.

Reacția lui Volodimri Zelenski: Vom continua să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne proteja porturile

„O rachetă rusească contra unei încărcături de grâu pentru Egipt. Atacul de astăzi din Marea Neagră a vizat o navă civilă imediat după ce a părăsit apele teritoriale ucrainene. Conform rapoartelor preliminare, nu au existat victime.

Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă și mijloacele de subzistență a zeci de țări din diferite părți ale lumii depind de funcționarea normală și neîntreruptă a coridorului nostru de export de produse alimentare.

Livrările noastre de alimente către țările din Africa și Orientul Mijlociu sunt esențiale. Vom continua să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră și pentru a furniza produse alimentare pe piața mondială. Protejarea vieților este o prioritate reală pentru Ucraina și ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare țară.

Așteptăm cu interes răspunsul întregii lumi. Grâul și securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o țintă pentru rachete”, a scris Volodimir Zelenski, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE