Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Două case, construite în cinci zile. Peste 100 de voluntari muncesc de zor în județul Iași ca să schimbe viețile unor familii nevoiașe

Două case construite în cinci zile. Este pariul pe care l-au făcut zeci de voluntari români și străini, într-o comună din Iași. Un maraton caritabil, pentru două familii care nu-și permit condiții decente de trai.

Iași: Două case, construite în cinci zile, pentru două familii nevoiașe

Cu bormașini, ciocane și multă voință, peste 100 de voluntari au muncit în ultimele zile în comuna Țuțora din Iași, pentru a îndeplini visul a două familii. Mai exact, o căsuță trainică, sigură și curată.

Liviu Baciu, voluntar din Petroșani: „Șantierul e foarte bine organizat și totul e pus la punct cum trebuie. Căștile portocalii ne coordonează bine. Este vorba de realizări. Văd sub ochii mei cum, de la o fundație, se ridică o casă în cinci zile, aproape locuibilă”.

Una dintre căsuțe este a Mihaelei și a celor patru copii ai ei. Cel mai mic are doar doi ani, iar cel mai mare, 15. Cu toții au stat până acum în chirie, însă în ultimii șase ani s-au mutat dintr-o locuință în alta din cauza prețului tot mai mare.

Mihaela Albușteanu, beneficiară: „Tot timpul mă întrebau: Mami, când o să avem și noi locuința noastră? Tot speram. Voiau un loc al nostru unde să nu ne mai mutăm. Nu mă așteptam... Ieri, când am văzut atâția oameni, nu-mi venea să cred. Pur si simplu nu-mi venea să cred. Am zis: Cred că visez”.

Până acum, chiria o costa 1500 de lei. După ce se va muta în casa ei însă, Mihaela va plăti de trei ori mai puțin, o rată modică pentru următorii 20 de ani. Banii adunați vor ajuta la construirea altor astfel de locuințe.

Roberto Pătrășcoiu, directorul național Habitat for Humanity România: „Problema locuirii în România este foarte mare. Se estimează că sunt undeva la 20% din populația țării în nevoie de locuire decentă. Habitat for Humanity contribuie la rezolvarea acestei probleme”.

La construcția locuințelor au contribuit și cetățeni străinii. Unii dintre voluntari sunt originari chiar din Gaza. Au fugit din calea războiului după ce locuințele le-au fost distruse în bombardamentele din octombrie.

Elena Halalu, voluntară: „Oameni care pun mână de la mână și ajută. Nu se înțeleg între ei, pur și simplu prin semne Dă-mi, Fă-mi. Noi suntem refugiați din Gaza. Am venit în noiembrie. Așa i-am cunoscut pe cei de la Habitat for Humanity. Prima dată când am auzit de acest proiect mi-am dorit din tot sufletul să ajutăm. Noi acolo am pierdut casa. A fost bombardată. Nu mai avem casă”.

Tien-yu, voluntat din Taiwan: „Până acum, fără răni. Am toate degetele, brațele și picioarele. M-am bucurat mult... Și sentimentul de dăruire este, cu siguranță, fenomenal, nu doar cel când primești. Sunt foarte fericit că sunt aici”.

Până în prezent, prin intermediul acestui ONG și cu ajutorul donațiilor, au fost construite sau reabilitate 5.100 de locuințe și au fost ajutați peste 100 de mii de români.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE