Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doctoranzii români, plătiți aproape patru euro pe oră. Universitatea București spune că trebuie să restrângă cheltuielile

Aproape patru euro pe oră, cu atât sunt plătiți doctoranzii de la Universitatea București care sunt și profesori pentru studenți. 43 de euro primesc cei care predau la o Universitate din Dublin. În România, profesorii continuă să primească salarii modeste, iar statul descurajează cercetarea prin subfinanțare.

Este scandal la Universitatea din București, după ce conducerea instituției a tăiat cu peste 40% din plata orelor de predare pentru toți doctoranzii.

Anelise Salan este doctorandă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Are puțin timp la dispoziție pe care nu-l dedică studiului, iar venitul pe care îl obține pentru că predă la Universitate este important. Vestea tăierii salariale a luat-o prin surprindere. 

Anelise Salan, doctorand la Universitatea din București: „Pe oră ar fi însemnat de la 35 RON, la 19 RON de comun acord. Nu numai nu e de comun acord, dar nimeni nu ne-a întrebat nimic, nimeni nu ne-a explicat asta înainte, nimeni nu ne-a chemat să ne ofere o variantă, măcar ca o comunicare oficială și NU am semnat acest act adițional.”

Cu toate acestea, a primit salariul înjumătățit, precizează tânăra. Peste 40 de doctoranzi de la cinci facultăți au semnat o scrisoare deschisă către Universitatea din București în care au criticat decizia. Ei susțin că veniturile sunt insuficiente pentru un trai decent și cer revizuirea hotărârii.  

„Doctoranzii se află într-o poziție vulnerabilă depinzând de resurse financiare și de oportunități de dezvoltare oferite de Universitatea din București. (…) Veniturile propuse sunt insuficiente pentru a asigura un trai decent, în special pentru doctoranzii fără burse (…) o reducere a veniturilor cu aproape 50% descurajează tinerii cercetători și subminează procesul educațional”, potrivit scrisorii deschise către Universitatea din București.

Ruxandra, doctorandă la Universitatea din București: „A face un doctorat în România de astăzi înseamnă a face în timpul tău liber, atunci când nu ești la muncă să mai faci și o cercetare, să mai scrii ceva. De multe ori nu ai acces la multe jurnale academice pe care trebuie să ți le plătești singur, nu ai access la materiale, este o listă foarte lungă.” 

Reprezentanții Universității spun că decizia a avut la bază  doi factori principali: echitatea salarială între cei care au diploma de doctor și cei care nu o au, precum și reducerea cheltuielilor.  

Bogdan Murgescu, prorector al Universității din București: „Unul dintre motive este faptul ca resursele din finanțare nu acoperă în întregime cheltuielile universității. Nu avem ce face, trebuie să tăiem din cheltuieli. Decizia a fost luată pe 30 septembrie."

Cum sunt remunerați doctoranzii la alte universități

La alte universități mari din Capitală nu au fost reduse veniturile doctoranzilor. La Academia de Studii Economice, ei primesc 60 de lei pe oră, iar la Politehnică 43. Comparativ, în străinătate, doctoranzii au alte condiții. Victor Morozov urmează un doctorat în studii de cinema la Trinity College din Dublin. Beneficiază de o bursă de studii de 1.800 de euro și este plătit cu 43 de euro pe seminar. 

Victor Morozov, doctorand la Trinity College: „M-au atras și oportunitățile de bursă pentru că am simțit că e loc și pentru proiectul meu aici pentru a putea fi finanțat, ceea ce era foarte important pentru mine și chiar aș zice obligatoriu și cumva toate coordonatele astea, un interes, senzația că învățământul e de calitate aici, că sunt bine încadrat de o instituție, dar și partea financiară. Îmi face viața posibilă fără a avea neapărat grija acestei supraviețuiri de zi cu.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE