Social democrații nu vor să strice relația cu PNL. Cel puțin asta reiese din declarația purtătorului de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu. Acesta a precizat, la finalul primei ședințe a noii conduceri PSD, că cele două partide ar putea colabora din nou la guvernare și după alegerile parlamentare.
Totodată, și noul lider PSD, Marcel Ciolacu, susține aceeași idee și a declarat că nu vede după alegeri o altă coaliţie de guvernare decât cu PNL.
„Acest Guvern va funcţiona până la alegerile din decembrie. După data de 21 decembrie, România, cum e normal, va avea un nou Guvern. Din punctul meu de vedere, fiindcă e normal să faci o proiecţie, fiindcă avem şi buget de aprobat şi mi-aş dori totuşi să aprobăm bugetul după alegeri imediat. (...) Din punctul meu de vedere, pe data de 23 decembrie va fi învestit noul Guvern", a afirmat Ciolacu, la sediul central al PSD.
El a făcut o comparaţie între actualul Executiv şi fosta guvernare de dreapta, când portofoliile "au fost trase din fes", context în care a menţionat că nu vede o altă coaliţie în viitor decât cu PNL.
„La cum au arătat lucrurile şi făcând o comparaţie totuşi între o guvernare exclusiv de dreapta, din punctul meu de vedere, în viitor eu nu văd altă coaliţie de guvernare decât cu PNL. Nu vreţi să lăsăm întâi românii? Nu s-a înjurat nimeni. Aduceţi-vă aminte când aveam o guvernare de dreapta. Aduceţi-vă aminte cum miniştrii USR nu veneau la serviciu, cum refuzau, ce scandaluri erau, cum s-a format acel Guvern - s-a tras din fes. Liderul PNL de atunci a spus că au pus portofoliile într-un fes şi le-au tras. Eu cred că e o diferenţă imensă între actualul Guvern şi Guvernul de dreapta", a explicat premierul.
Romaşcanu: Liberalii ar trebui să tempereze un pic discursul pentru a nu arde toate podurile privind relaţia cu PSD
„Cea mai bună opţiune este împreună cu Partidul Naţional Liberal.” - a spus el. I-a avertizat totuși pe liberali să-și tempereze discursul împotriva PSD. Social democrații s-au întâlnit azi ca să discute despre următorii pași în plan politic, dar și despre reacțiile colegilor de guvernare, în urma Congresului PSD. Octav Vasilescu are detalii.
Romaşcanu a fost întrebat de jurnalişti de ce în discursurile de la Congresul PSD au fost atacaţi foarte mult cei de la PNL, iar partidele extremiste nu au fost pomenite deloc.
„În primul rând, cred că au fost şi referiri la AUR şi la restul, dar nu ţin minte ca AUR să fi fost la guvernare sau să fi avut puterea, deci e evident că ne-am poziţionat vizavi de cei care au decis la un moment dat destinul acestei ţări. (...) Din perspectiva noastră, suntem în dialog cu românii, de acum încolo va trebui să le spunem ce am făcut. (...) Domnul Ciolacu a reuşit, împreună cu Guvernul, să ţină deoparte actul executiv de ce se întâmplă în politică. E campanie electorală, sigur că vor fi tuşe un pic mai groase, dar guvernarea trebuie să meargă până la sfârşit", a spus purtătorul de cuvânt al PSD, la sediul central al partidului.
Potrivit acestuia, PSD şi PNL sunt "pe două străzi diferite" din punct de vedere al mesajului politic, iar în perioada campaniei electorale cele două partide se vor poziţiona ca adversari politici.
Întrebat dacă PSD va dori să alcătuiască Guvern tot împreună cu PNL după alegerile parlamentare, Lucian Romaşcanu a răspuns: „Uitându-ne la peisajul politic, aşa cum am declarat şi în primăvară, cea mai bună opţiune pentru un Guvern şi în următoarea perioadă este cu PNL. Acum e prematur să spui ce se va întâmpla, pentru că depinde foarte mult de rezultatul din alegerile de la toamnă. Noi credem că vom lua un scor foarte bun, colegii de la PNL ar trebui să îşi tempereze un pic discursul pentru a nu arde toate podurile în ceea ce priveşte relaţia cu PSD. Fiecare dintre noi merge cu mesaje către electoratul propriu, după aceea politica te pune în faţa unor eventualităţi pe care trebuie să fii pregătit să le negociezi. (...) Cred că ne vom da mesajul suficient de bine astfel încât PSD să fie câştigătorul acestor alegeri şi să dea premierul".
Noua conducere a PSD s-a reunit în şedinţă pentru a discuta despre campaniile electorale care urmează
Biroul Permanent Naţional al PSD s-a reunit luni în noua formulă decisă la sfârşitul săptămânii trecute de Congresul partidului.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a precizat că în şedinţă s-au discutat, în principal, chestiuni organizatorice legate de campaniile electorale care vor urma.
„Astăzi a avut loc întâlnirea Biroului Permanent Naţional în noua formulă. S-au discutat, în principal, chestiuni organizatorice legate de campaniile electorale care vor urma, s-a discutat despre principalul subiect de pe agendă, acela al pensiilor, s-a reiterat ideea că vor fi transmise informări clare către toţi pensionarii astfel încât să se ştie clar că nicio pensie nu va scădea. S-a discutat despre întâlnirile zonale pe care le vom avea în perioada următoare", a afirmat Romaşcanu, la sediul central al PSD, după şedinţa BPN.
El a menţionat că decizia conducerii partidului a fost că în fiecare săptămână se va întruni în şedinţă Biroul Permanent Naţional.
Social democrații și-au dorit să intre cumva pe o poziție de forță în această campanie electorală, în pre-campanie electorală în vederea alegerilor parlamentare și prezidențiale, consideră social-democrații că traversează un moment foarte bun, au avut rezultate bune atât la locale, cât și la europarlamentare, prin lista comună alături de Partidul Național Liberal.
Liderii partidului chiar consideră în acest moment că au cea mai bună șansă de a câștiga alegerile prezidențiale, pentru prima dată după 20 de ani. Reamintim că Ion Iliescu a fost ultimul președinte de stânga al României, iar acum Marcel Ciolacu își dorește să fie primul președinte de stânga din ultimii 20 de ani, iar pentru acest lucru apelează și la atacuri destul de dure la adresa colegilor de guvernare, la adresa liberalilor și nu doar din partea lui.
Majoritatea liderilor PSD au avut au un val de ironii sau fel și fel de glume la adresa colegilor din PNL în timpul congresului de la Romexpo, dar și la adresa președintelui Klaus Iohannis, care a fost comparat cu un simplu turist care se plimbă prin străinătate. Discută acum liderii Partidului Social Democrat despre ce strategie vor aborda în vederea campaniei pentru alegerile prezidențiale. În acest weekend ar urma Marcel Ciolacu să înceapă o serie de vizite prin țară. Prima oprire ar trebui să fie în orașul Sibiu și, de asemenea, așteaptă și o poziție cât mai clar din partea colegilor de la PNL, deoarece până acum nu am văzut o declarație de presă sau o reacție pe măsură din partea liberalilor.
Au fost fel și fel de reacții pe paginile de Facebook, dar niciun lider nu a ieșit în față pentru a comenta ce s-a întâmplat la congresul PSD și cum ar putea funcționa de acum înainte coaliția de guvernare, pentru că se anunță o perioadă complicată și la Palatul Victoria, deoarece ar trebui să fie luate decizii importante, mai ales în ceea ce privește noul pachet de măsuri fiscale, menit să potolească deficitul bugetar, care, potrivit unor specialiști din piață, ar putea ajunge la cel puțin 7% până la finalul anului, mult peste ținta asumată de Guvern la începutul anului.