Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este grupul BRICS și ce influență are pe scena internațională

Turcia, țară membră NATO, a solicitat recent aderarea la grupul de state BRICS, o alianță a țărilor emergente dominată de Rusia și China.

„Solicitarea noastră în această chestiune este clară, procesul este în curs”, a spus purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ AKP, Ömer Celik. Cu toate acestea, statele BRICS nu au făcut încă nicio evaluare în acest sens. Celik nu a oferit detalii despre momentul în care a fost făcută cererea. El a spus că vor anunța public de îndată ce primesc rezultatul, potrivit Spiegel Online.

Ce este BRICS?

În 2006, Brazilia, Rusia, India și China au creat grupul „BRIC”, la inițiativa Moscovei. Africa de Sud s-a alăturat grupului în 2010, devenind „BRICS”.

Grupul a fost conceput pentru a reuni cele mai importante țări în curs de dezvoltare din lume, pentru a contesta puterea politică și economică a națiunilor mai bogate din America de Nord și Europa de Vest.

Grupul nu este o organizație multilaterală oficială precum Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială sau Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Șefii de stat și de guvern ai statelor membre se reunesc anual, fiecare națiune preluând președinția rotativă a grupului timp de un an.

Ce state fac parte din BRICS?

Brazilia, Rusia, India și China sunt membrii fondatori. Africa de Sud, cel mai mic membru în ceea ce privește influența economică și populația, a fost primul beneficiar al unei extinderi a blocului în 2010, când gruparea a devenit cunoscută sub numele de BRICS.

Pe lângă statele fondatoare și Africa de Sud, alte state au fost invitate de-a lungul timpului să facă parte din BRICS. De pildă, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU) au fost invitate să devină membre începând cu 1 ianuarie 2024. Recent, și Iranul a aderat.

Argentina a fost, de asemenea, invitată să adere, dar președintele Javier Milei s-a retras în decembrie 2023, la scurt timp după preluarea mandatului. Oficialii din Algeria au declarat în iulie 2023 că a depus și ei o cerere de aderare la BRICS.

Numele grupului extins nu a fost încă anunțat, dar ar putea fi „BRICS+”.

De ce contează BRICS?

Statele membre și cele care doresc aderarea, consideră în general că BRICS reprezintă o alternativă la organismele globale considerate ca fiind dominate de puterile occidentale. Statele aspirante speră ca statutul de membru să deblocheze beneficii, inclusiv finanțări pentru dezvoltarea lor, precum și creșterea comerțului și a investițiilor.

Împreună, Brazilia, Rusia, India și China și Africa de Sud reprezintă mai mult de 40% din populația lumii (3,5 miliarde) și peste un sfert din economia globală (28,5 trilioane de dolari).

Cu Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ca membri, țările BRICS controlează aproximativ 44% din producția mondială de petrol.

În 2014, țările BRICS au înființat Noua Bancă de Dezvoltare pentru a împrumuta bani în vederea stimulării infrastructurii. Până la sfârșitul anului 2022, China a furnizat aproape 32 de miliarde de dolari țărilor emergente pentru construcția de drumuri, poduri și căi ferate. Scopul Beijingului este de a-și crește puterea și influența în rândul statelor pe care le împrumută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE