Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce Israelul nu va încheia războiul, deși l-a lichidat și pe ultimul lider Hamas, Yahya Sinwar. Au mai rămas două elemente-cheie

Armata Israelului a anunțat că l-a eliminat pe liderul suprem al Hamas, Yahya Sinwar, cel care a fost creierul atacului de pe 7 octombrie 2023. Însă chiar dacă și-au îndeplinit acest obiectiv, israelienii nu vor pune capăt războiului, după cum spun specialiștii. Unul dintre motive îl reprezintă ostaticii pe care Hamas îi mai are în Fâșia Gaza.

Ce obiective mai are Israelul, după ce l-a eliminat pe Yahia Sinwar

Flavius Caba-Maria, președinte Middle East Political And Economic Institute: „În principiu, dintr-o anumită perspectivă, s-ar putea pune problema (n.r.: problema încheierii războiului), dar încă nu cred că Armata israeliană va încheia operația în Fâșia Gaza. A fost eliminat, într-adevăr, liderul Hamas, dar mai există anumite elemente până la îndeplinirea obiectivelor finale stabilite de către premierul Netanyahu. Și anume, destructurarea totală a rețelei Hamas, îndepărtarea oricărei posibile amenințări militare sau teroriste venite din Fâșia Gaza asupra Israelului, precum și eliberarea ostaticilor. Asta rămâne o cheie interesantă în perioada imediat următoare.

De ce pare una din cele mai dificile misiuni? Ei, pentru Hamas, reprezintă așa-numita poliță de asigurare. Adică în momentul în care sunt eliberați toți ostaticii, nu mai există nicio pârghie de negociere din partea Hamas în relația cu Israelul, chiar dacă aceste negocieri au fost înghețate aproape imediat după uciderea liderului Ismail Haniyeh, în Teheran. Din luna august, negocierile în formatul regional au înghețat. Dar ostaticii rămân una dintre solicitările frecvente și efervescente din societatea israeliană."

Practic, israelienii își vor continua misiunea, însă vor trebui să facă ceva în privința ostaticilor, mai ales după ce au primit ca ultimatum de la Washington un termen de 30 de zile să îmbunătățească situația umanitară din Gaza.

În schimb, eliminarea lui Sinwar reprezintă totuși „o victorie de etapă” pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu. Dar pe lângă problema ostaticilor, israelienii mai au o misiune.

Radu Magdin, analist politic: „Este o presiune mare din partea SUA, pentru mai multe motive. În primul rând, pentru că se întoarce o parte din lumea arabă și din comunitatea internațională împotriva Israelului, având în vedere percepția în mai multe capitale în ceea ce privește faptul că Netanyahu merge prea departe, împingând o serie de linii care erau roșii anterior.

Pe de altă parte, Netanyahu vede că, în perioada aceasta, este un moment de oportunitate politică globală, pe fundal de turbulențe peste tot și pe fundal de alegeri în SUA. Pentru că președintele Biden rămâne cel mai puternic om din lume, ca și președinte al SUA, dar este pe ultima sută și Netanyahu nu-și poate permite acum să avanseze, contând pe lobby-ul puternic israelian în SUA.

Pe moment, având în vedere și anunțul (n.r.: uciderea lui Sinwar), cred că încearcă să arate niște victorii, astfel încât, coroborat cu următorul moment de așteptare, și anume o acțiune israeliană de retaliere împotriva Iranului, acestea sunt marele necunoscute ale perioadei imediat următoare."

Flavius Caba-Maria, președinte Middle East Political And Economic Institute: „A făcut un pas uriaș din perspectiva atingerii unor obiective strategice, nu neapărat de încheiere a acestui conflict, pentru că sunt deschise mai multe fronturi de conflict în jurul Israelului, cu Hezbollah, în sudul Libanului, sunt operațiuni în Yemen în curs de desfășurare, dar și operațiunea de retaliere așa de mult așteptată împotriva Iranului.

Unul dintre obiectivele lui Netanyahu este și eliminarea cât de mult posibil a amenințărilor din partea axei de rezistență, formată din acești actori non-statali. În ultimele două săptămâni, Netanyahu a îndeplinit mai multe obiective politice pentru Israel, eliminând mai mulți lideri ai Hezbollah, dar și Hamas.

Dacă popularitatea lui Netanyahu era anterior în scădere, în ultimele două săptămâni a cunocut o creștere în rândul societății israeliene, ceea ce duce spre îndeplinirea obiectivelor sale politice. Prin această operație, da, chiar dacă nu a fost planificată, îi oferă o poziție mult mai confortabilă, lichidând unul dintre cei mai importanți planificatori militari, cel care a planificat atacul din 7 octombrie."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE