Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat joi că au ucis trei militanți Hamas în timpul „operațiunilor din Fâșia Gaza”. Unul dintre aceștia ar putea Yahya Sinwar, liderul Hamas.
Yahya Sinwar l-a înlocuit pe Ismail Haniyeh ca lider politic al Hamas după ce acesta din urmă a fost ucis la Teheran. Sinwar, unul dintre arhitecții atacului asupra Israelului din 7 octombrie 2023, a fost mult timp considerat unul dintre cei mai influenți lideri ai grupării militante. Iată ce știm despre acesta.
Anii de formare
Sinwar s-a născut în Gaza în 1962, într-o familie care, alături de alte câteva sute de mii de palestinieni, a fost strămutată în timpul numeroaselor conflicte arabo – israeliene. Sinwar s-a alăturat mișcării Hamas în anii ’80, iar situația disperată a familiei sale pare a fi jucat un rol determinant în decizia sa de a se alătura grupării militante.
Sinwar a fost recrutat de fondatorul Hamas, șeicul Ahmed Yassin, care l-a numit șef al unei unități de securitate internă cunoscută sub numele de Al Majd. Sarcina sa era să îi găsească și să îi pedepsească pe cei suspectați de încălcarea legilor morale islamice sau de cooperare cu ocupanții israelieni, o poziție care i-a creat în cele din urmă probleme cu autoritățile israeliene.
În închisoare
Sinwar a fost încarcerat în 1988 pentru uciderea a patru palestinieni pe care i-a acuzat de apostazie și colaborare cu Israelul. El a petrecut mai mult de două decenii în închisorile din Israel, unde a învățat ebraica și a dezvoltat o înțelegere a culturii și societății israeliene, potrivit publicației The New York Times.
În timp ce era încarcerat, Sinwar a profitat de un program universitar online și a tradus în arabă zeci de mii de pagini de autobiografii de contrabandă în limba ebraică, scrise de foștii șefi ai agenției de securitate internă a Israelului, Shin Bet.
Yuval Bitton, un dentist israelian care l-a tratat pe Sinwar în timpul detenției și care a dezvoltat o relație personală cu acesta, a declarat că Sinwar a împărtășit pe ascuns paginile traduse pentru ca deținuții să poată studia tacticile antiteroriste ale agenției. Lui Sinwar îi plăcea să se autointituleze „specialist în istoria poporului evreu”, a declarat Bitton.
Sinwar cunoștea Coranul pe de rost și a expus cu calm doctrinele organizației sale, a declarat Bitton, descriind motivațiile lui Sinwar drept religioase și nu politice.
În perioada petrecută în închisoare, Sinwar a scris, de asemenea, un roman intitulat „Spinul și garoafa” – în fapt o poveste despre propria viață.
Sinwar a încercat de mai multe ori să scape din arest, o dată săpând o gaură în podeaua celulei sale în speranța de a face un tunel pe sub închisoare. De asemenea, a găsit modalități de a complota împotriva Israelului cu liderii Hamas din exterior, reușind să introducă ilegal telefoane mobile în închisoare și să folosească avocați și vizitatori pentru a transmite mesaje, inclusiv despre modalități de răpire a militarilor israelieni pentru a-i schimba cu prizonieri palestinieni.
După închisoare
Sinwar a fost elibarat din închisoare în cadrul unui schimb de prizonieri în 2011.După eliberare, acesta s-a căsătorit și a avut copii. Uciderea lui Ismail Haniyeh, fostul lider al Hamas, la Teheran, i-a deschis lui Sinwar un culoar pentru obținerea controlului grupării.
Deși existau și alte nume vehiculate, Sinwar a reușit să se impună în final. Fiind un lider de linie dură, acesta nu a căutat un acord de încetare a focului cu Israel după ce a ajuns la conducerea grupării Hamas. Dacă moartea lui Sinwar va fi confirmată aceasta ar putea reprezenta o nouă lovitură dură pentru Hamas care ar pierde astfel doi lideri de profil înalt în doar câteva luni.