Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Oficialii israelieni confirmă uciderea liderul suprem al Hamas, Yahya Sinwar, după teste ADN

Armata israeliană susține a reușit să-l elimine pe liderul suprem al Hamas, Yahia Sinwar, în urma unor atacuri din Gaza. Sinwar, în vârstă de 62 de ani este considerat „creierul” ofensivei din 7 octombrie 2023, direct responsabil de uciderea a 1.200 de oameni și răpirea a 250. Pentru armata israeliană, el a fost principala țintă.

17/10/2024 , 19:43

Oficialii israelieni au confirmat că Yahya Sinwar a fost ucis

Corpul liderului Hamas, Yahya Sinwar, arhitectul atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului, a fost identificat în urma testării ADN a danturii sale, în Israel, potrivit declarațiilor făcute de doi oficiali israelieni, sub rezerva anonimatului, pentru publicația The Washington Post. Hamas nu a confirmat încă moartea sa.

Întrucât Sinwar fusese încarcerat în Israel, oficialii israelieni aveau diverse probe de la el, chiar și radiografii dentare, după cum susține Jerusalem Post, pe lângă amprente. În multe cazuri, chiar și o singură caracteristică dentară distinctă poate oferi o identificare clară a persoanei.

Între timp, confirmarea a venit și din partea ministrului de Externe, Israel Katz, iar apoi a confirmat și premierul Benjamin Netanyahu, citat de Times of Israel.

„Ucigașul în serie Yahya Sinwar, care este responsabil pentru masacrul și atrocitățile din 7 octombrie, a fost ucis astăzi de militarii IDF. Aceasta este o mare realizare militară și morală pentru Israel și o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei răului a islamului radical, condus de Iran”, a spus Katz, care a mai precizat că uciderea lui Sinwar „creează o posibilitate de a recupera ostaticii imediat și de a crea o Gaza liberă de controlul Hamas și de cel iranian.”

17/10/2024 , 18:17

„Teroriștii” uciși aveau bani, arme, dar și documentele asupra lor. În prezent, IDF testează probe ADn

Israelienii au găsit bani, acte de identate și arme la cei trei, printre care s-ar afla și Sinwar, conform IDF și Shin Bet. Armata a ridicat trupurile și testează, la această oră probe ADN.

Datele biometrice ale liderului Hamas le sunt cunoscute oficialilor din Israel - acesta are cazier de când a fost închis, în această țară. Yahya Sinwar are 61 de ani și a stat după gratii din 1988 și până în 2011.

17/10/2024 , 18:12

Surse BBC: Crește încrederea că printre cei uciși în Gază se numără și Yahya Sinwar

Potrivit unor surse BBC care au cunoștință despre ce se întâmplă acum în Israel, raționamentul pe baza informațiilor din prezente relevă că una dintre victime ar fi, într-adevăr, Yahya Sinwar. Aceleași surse precizează că este necesară confirmarea finală.

Yahya Sinwar, printre „teroriștii” uciși de IDF în Gaza

„În timpul operațiilor desfășurate de IDF în Gaza, trei teroriști au fost eliminați. IDF și ISA verifică posibilitatea ca unul dintre teroriști să fie Yahya Sinwar. În acest stadiu, identitatea teroriștilor nu poate fi confirmată. În clădirea în care au fost eliminați teroriștii, nu au existat semne de ostatici în zonă. Forțele care operează acolo continuă să acționeze cu precauția necesară”, se arată într-un comunicat comun al Forțelor Armate Israeliene și Agenției de Securitate a Israelului.

Channel 12 susține că „trupele israeliene au deschis focul asupra unui grup de teroriști”, care se aflau la parterul unei clădiri. Când au intrat în clădire, „și-au dat seama că unul dintre teroriștii morți semăna foarte mult cu Sinwar.” Sursa citată spune că identificarea exactă va dura câteva ore și că va fi prelevată „o probă din cadavrul care ar putea fi cel al lui Sinwar, pentru testarea ADN”.

Yahya Sinwar (62 de ani) a fost ales în februarie 2017 în fruntea Hamas, în Fâşia Gaza. El este cel care a înfiinţat apoi Majd, serviciul de securitate internă al Hamas și a fost comandat de elită în cadrul brigăzilor al-Qassam.

„Găsește inamicii și toți vor cădea sub sabia ta. Vom ajunge la fiecare terorist și îl vom elimina”, a spus ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, într-o postare pe X.

Yahya Sinwar a fost ținut închis de către Israel aproape jumătate din viața sa.

Despre Yahya Simwar se spune că își ducea viața în mare parte în acele catacombe de sub pământ, de frică să nu fie eliminat de israelieni. Iar aparițiile sale sunt extrem de rare. Sinwar a preluat atribuițiile de lider politic al Hamas, pe care le avea Ismail Haniyeh până când acesta a fost eliminat pe 31 iulie 2024.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului American de Securitate, John Kirby, a spus că Statele Unite au primit informația că Sinwar ar putea fi mort, dar că încă nu există o confirmare în mod independent.

Dacă moartea lui este confirmată, aceasta va însemna că Israelul și-a atins principalul obiectiv după atacul Hamasului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE