Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii au folosit, în premieră, bombardiere invizibile, pentru a ataca depozite de muniție ale rebelilor Houthi

Statele Unite ale Americii au lovit cinci depozite de muniție ale rebelilor Houthi, din Yemen, un grup paramilitar susținut de Iran. Pentru acest atac, americanii au utilizat, pentru prima dată, bombardiere stategice invizibile de tip B-2.

Pentagonul a anunțat că rezultatul acțiunii este în curs de evaluare. Până în prezent, oficialii americani spun că nu au fost raportate victime în rândul populației civile.

SUA au lovit depozite de muniție ale Houthi, cu bombardiere B-2

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că operația militară a fost ordonată de președintele Joe Biden, cu scopul de „a degrada și mai mult” capacitatea rebelilor Houthi de a lansa atacuri asupra navelor comerciale și militare din Marea Roșie.

Loviturile pot fi și un avertisment pentru Iran, într-un moment în care iranienii și israelienii par să fie în pragul unui război în toată regula.

Austin a spus că bombardierul B-2 este singurul avion de război din arsenalul SUA care poate transporta așa-numitele bombe de spargere a buncărelor, care cântăresc 13,6 tone, conform USA Today.

Oficialul american susține că „a fost o demonstrație unică a capacității Statelor Unite de a ținti instalațiile pe care inamicii noștri caută să le țină ferite, indiferent cât de adânc sunt ele îngropate în subteran, întărite sau fortificate. Angajarea bombardierelor stealth B-2 Spirit, cu rază lungă de acțiune, demonstrează capacitatea de lovitură globală a SUA, de a lua măsuri împotriva acestor ținte atunci când este necesar, oricând, oriunde.”

Înaltul oficial al apărării americane a declarat că „loviturile de precizie” au vizat cinci locații subterane de depozitare a armelor, „care erau fortificate”, și care se aflau în zonele controlate de Houthi, din Yemen.

Armata americană spune că B-2 este un bombardier multirol capabil să utilizeze muniții convenționale și nucleare și poate zbura aproximativ 9.600 de kilometri fără realimentare. Singura bază operațională pentru B-2 este în Missouri.

Comandamentul Central al SUA (CENTCOM), cu sediul în Tampa, Florida, a spus că „activele” marinei americane au participat și ele la atac.

Rebelii Houthi au ajuns la putere în 2014 după ce au ieșit victorioși în urma unui război civil care a durat mai mulți ani. Gruparea face parte din așa zisa „axă a rezistenței”, condusă de Iran, unde se mai regăsesc milițiile Hamas și Hezbollah.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE