Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când ar putea începe un război între Israel și Iran. Fost luptător în armata israeliană: Se poate întâmpla în ore, maximum în zile

La un an de la atacul grupării Hamas în Israel, liderii lumii au transmis zeci de mesaje de condoleanțe. „Nu uităm”, au dat de înțeles aliații Tel Avivului, în timp ce oamenii din întreaga lume au organizat ceremonii și proteste.

Din cealaltă tabără, au venit promisiuni că Israelul va plăti pentru viețile pierdute în atacurile evreilor din Gaza.

David Maxim, fost luptător în armata israeliană, a vorbit la Vocile care contează despre conflictele din Orientul Mijlociu și miile de morți pe care acestea le generează. Legat de războiul Israel – Hamas, acesta a spus că încetarea luptei nu trebuie să aibă loc pentru că asta ar oferi răgaz grupării Hamas să se reoganizeze.

„Cei 1.200 de israelieni care au fost omorâți în casele lor, fără nici un fel de provocare în ultimii zeci de ani, prezentă un aspect extrem de dureros al problemei pentru Israel. Statul Israel nu a căutat acest atac. Ceea ce Hamas a făcut a fost să aducă o nenorocire întreagă asupra propriului popor prin același atac făcut în 7 octombrie. Victimele acelea declarate de ONU, vorbim de teroriști Hamas și familiile lor. E foarte greu de cântărit aceste numere. În nici o declarație a ONU sau a Ministerului Sănătății controlat de Hamas nu o să vedeți vreodată că cineva dintre cei morți a fost declarat terorist. Toți sunt civili neimplicați și asta nu e adevărat.

În niciun caz această încetare a luptei nu trebuie să aibă loc, chiar dacă, cu urechile noastre occidentale auzim că trebuie să se oprească focul, cu urechile noastre orientale noi înțelegem că această presiune făcute de Hamas – care cere încetarea focului – este făcută pentru a se regrupa, să se poată reorganiza. Ei nu caută încetarea focului pentru a-și proteja poporul”, a spus David Maxim.

Acesta a vorbit totodată și despre conflictul care se anunță între Iran și Israel.

„În primul rând, așa cum și Iranul a făcut, punând Israelul în așteptarea replicii anterioare, așteptarea în sine este o pedeapsă. Israelul nu a atacat încă, probabil din bun simț, pentru că aștepta data de 7 octombrie și comemorarea acestei zile. Din clipa în care această comemorare trece, toate barierele sunt ridicate. Deci se poate întâmpla în ore, maximum în zile. Toate semnele pe care le vedem, de la aliații americani, din Israel, de la instituții de informații, arată că acest atac va avea loc în curând.

Așa cum a spus Benjamin Netanyahu, acest atac va fi original, și când Israelul spune asta ar fi bine să ne speriem puțin. Și acest atac va fi definitiv, nu va mai intra în logica aceea de noi vom ataca și Iranul va retalia. Ideea e ca acest atac să ducă Iranul în poziția în care nu va mai putea ataca, deloc. Vor fi lovite probabil obiective de infrastructură – depozite de petrol, centrale electrice și probabil elemente din proiectul lor atomic”, a spus Maxim.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE