Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discursul lui David Popovici: ”Avem un campion olimpic din an în Paște. Să investim mai mult în sport!”

Succesul lui David Popovici este cu atât mai notabil cu cât condițiile de pregătire din România nu sunt cele necesare performanței. Dublul medaliat la Jocurile Olimpice a cerut statului român mai multă implicare.

„Asta e medalia, pentru mine simbolizează toate antrenamentele la care mi-aș fi dorit să lipsesc, dar nu am făcut-o. Greutatea ei simbolizează toate sacrificiile pe care eu și apropiații mei le-am făcut să ajungem aici. O țin și o arăt pentru că sunt foarte mândru de ea”, a spus David imediat după bronzul de la 100m liber, la JO 2024.

”Am fost mai calm ca la 200 acum, știind că e ultima probă. Și la 200 am dat sută la sută, dar acum am dat un pic mai mult știind că după cursa asta pot să mă relaxez cu adevărat. Nici nu știu ce-mi doresc să fac, dar mintea mea e mult mai goală.  Nu-mi doresc să vorbesc despre medalii înainte, pentru că consider că nu mă ajută, nu-mi ajută psihicul să mă gândesc la răsplată cumva, ci să mă gândesc strict la proces și cred că am făcut asta destul de bine. Sunt foarte mulțumit de mine și mă bucur pentru că acum am două bucăți de metal... bine, sunt doar niște bucăți de metal, dar am muncit foarte mult pentru ele. Ne-am pregătit pe fusul orar de aici și pe programul de la Paris așa că am putut să mă culc și eu târziu, să mă trezesc târziu”, a declarat David Popovici. 

Într-un interviu pentru Televiziunea Română, David Popovici a precizat pe larg întreaga sa experiență de la Jocurile Olimpice. 

”Pentru mine, toată greutatea ei, și chiar este foarte grea, adică are jumătate de kilogram, simbolizează toate antrenamentele la care mi-aș fi dorit să lipsesc, dar nu am făcut-o; toate antrenamentele de după nopți pe care nu am putut să le dorm înainte de Jocurile Olimpice care urmau să fie în cinci luni; greutatea ei simbolizează toate sacrificiile pe care eu și apropiații mei (echipa, familia) le-am făcut ca să ajungem aici. O țin și o arăt, pentru că sunt foarte mândru de ea, pentru că știu ce e în spatele ei. Parisul m-a tratat foarte frumos. Și chiar dacă mai mult am stat în hotel, la bazin, pe drumuri, la încălzire, la încălzirea pentru concurs și în probe, poate până când plec o să ajung și eu să văd Turnul Eiffel, flacăra olimpică, să mă bucur puțin, să am puțin timp să sărbătoresc reușitele pe care le-am avut”, a declarat David Popovici. 

David Popovici: ”V-am simțit și vă mulțumesc pentru toată susținerea”

La competiție, David a fost înconjurat de susținerea românilor atât în tribune, cât și acasă, în fața televizoarelor.

”Într-adevăr, foarte mulți români, extrem de multe steaguri cu România, mi-am auzit numele de peste tot din tribune; dar sunt conștient că acasă, în fața televizoarelor sau lipiți de telefoane, au fost și mai mulți români; și chiar dacă nu ați fost aici, la 50 de m de mine, v-am simțit și vă mulțumesc pentru toată susținerea. Sper să fac într-adevăr o diferență, oricât de greu va fi, nu în înotul românesc, ci în sportul românesc. Pentru că sportul este poate cel mai bun ambasador al țării. Îmi doresc să fac lucruri mari; chiar dacă lucrurile merg un pic mai greu la noi, o să fac tot posibilul. Pentru că e și asta o misiune un pic mai importantă decât să înoți două lungi de bazin sau patru lungimi de bazin”, a mai mărturisit David Popovici. 

Performanțe remarcabile, în condiții greu de suportat  

În condiții greu de suportat, așa se desfășoară cele mai multe din antrenamentele lui David Popovici. Vara, în aer liber sub căldura arzătoare a soarelui, iar în sezonul rece, într-o atmosferă apăsătoare. Chiar dacă antrenamentele lui David se desfășoară în condiții dificile, acest lucru nu l-a împiedicat să obțină performanțe remarcabile. Cu toate acestea, sportivul român a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsa de investiții în sportul românesc și i-a îndemnat pe politicieni să acorde un interes mai mare în această direcție. 

”În condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, la 200 m, pe australieni, pe toate aceste nații care au condiții infinit mai bune decât ale noastre, au bazine să-și pună și în cap, au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice, centre de pregătire peste centre de pregătire, în condițiile astea... 

Eu mă antrenez la Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot, la 4 ani – de asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot în aer liber. Iar în timpul iernii, de exemplu, pentru că tot vorbeam de condiții, pentru că bazinul din interior de foarte mult timp se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară, deci, noi ne antrenăm într-un balon. Un balon unde dacă o persoană care nu e obișnuită intră - și stă trei minute - , simte că se sufocă. Ei, în condițiile alea ne antrenăm noi. Dar uite că se poate. Suntem puțini, într-adevăr, cei care excelăm cu adevărat în România. Însă, cu condițiile pe care le avem, facem ce putem”, a mai declarat David Popovici.  

David Popovici, îndemn către politicieni: ”Trebuie să facem ceva”

David Popovici face un apel către autorități și politicieni pentru a intensifica investițiile în sport, astfel încât România să poată avea mai mulți campioni olimpici. El subliniază că simpla discuție despre condițiile de antrenament nu va aduce schimbări. 

”Oamenii obișnuiți pot face lucruri extraordinare. Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta; trebuie să se facă presiune, să le fie adus la cunoștință tuturor oamenilor care se ocupă cu așa ceva, trebuie să ne punem pe treabă, pentru că avem un campion olimpic din an, în Paște. Mă bucur că am reușit să fiu eu, asta am făcut-o pentru mine, pentru țară, pentru toată lumea, însă mi-ar plăcea să avem din ce în ce mai multe medalii, mi-ar plăcea să fim mai mult de 3 oameni calificați la Jocurile Olimpice pentru înot. 

Avem o delegație destul de mare (la JO – n.r.), însă dacă te uiți la alte țări care au la fel sau chiar mai puțini locuitori decât noi, au delegații cu număr triplu, cvadruplu. Pentru că se investește mai mult în sport, sportul e considerat mai important. Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport. 

Ăsta e un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva. Trebuie să facem ceva. Vedeți toate reacțiile oamenilor obișnuiți care se uită la televizor, toate reacțiile oamenilor din funcții înalte – toată lumea e fericită, toată lumea se bucură. Dar hai să ne bucurăm mai des, hai să avem mai mulți campioni olimpici, mai mulți medaliați, mai mulți finaliști, mai mulți calificați la Jocurile Olimpice”, a declarat David Popovici. 

David Popovici, despre necesitatea unei strategii naționale pentru susținerea sportivilor

Într-un interviu pentru Euronews România, David Popovici a subliniat că, deși nu îi lipsesc multe acum, acest lucru se datorează muncii sale, a celor apropiați și a echipei sale, care l-au ajutat să ajungă la acest nivel.

”Nu îmi lipsesc foarte multe acum, dar nu îmi lipsesc pentru că am ajuns la acest nivel. Cum am ajuns la acest nivel? Prin munca mea și a celor apropiați mie și a echipei. Însă nu e suficient să-i recompensezi pe cei ca mine care ajung cumva prin forțele proprii unde sunt eu acum. Trebuie făcut un sistem, să fie o adevărată strategie. Să-i susții pe copii pentru a fi mai mulți în locul meu acum, mai mulți sportivi la jocurile olimpice și să ne bucurăm și mai mulți”, a spus David Popovici. 

David Popovici îndeamnă publicul să practice sportul și să pună presiune pe politicieni pentru a investi în toate ramurile sportive. El subliniază că mulți oameni talentați sunt opriți din cauza lipsei de fonduri și infrastructură.

”Faceți sport! Și presați-i pe politicieni să se investească în sport, în toate sporturile. Pentru că avem o mulțime de oameni talentați care sunt opriți. Fie din cauza lipsei fondurilor, fie din cauza lipsei infrastructurii. Trebuie să vorbim despre asta mai mult pentru că este o problemă reală și este o misiune mult mai importantă decât câteva lungimi de bazin câștigate”, a conchis David Popovici. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE