Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Radiografia înotului românesc. Beatrice Câșlaru, dublă medaliată olimpică: Bazele cad efectiv pe sportivi

Beatrice Câșlaru, dublă medaliată olimpică la înot la Sydney 2000, a vorbit în direct la Euronews România despre emoțiile pe care le-a avut privindu-l pe David Popovici în probele de la Jocurile Olimpice 2024. Tot ea a făcut și o analiză a înotului românesc, referindu-se în special la lipsa de infrastructură și la faptul că mulți juniori renunță la a mai face înot de performanță exact din cauza asta.

„De când a început această ediție interesantă a JO, cred că trăim semifinale și finale, calificări și recalificări, la niște cote de nedescris – pentru noi, cei care știm cu ce linguriță se mănâncă desertul Jocurilor Olimpice”, a spus Beatrice Câșlaru, la Euronews.

Beatrice Câșlaru: David Popovici e un sportiv solar. În bazin descoperit, când strălucește la soare, are altfel de performanțe decât atunci când îl închizi

Beatrice Câșlaru, dublă medaliată olimpică la înot: „Eu mi-am zis părerea încă dinaintea începerii competiției pentru că m-am temut de o analiză personală și care puțin s-a adeverit. David, în bazin descoperit - pentru că el se antrenează în bazin descoperit, cum a declarat și el, la Lia Manoliu și acolo îi place - David are altfel de performanțe când strălucește la soare, să zic așa, decât atunci când îl închizi și pui niște reflectoare. Eu îl consider un sportiv solar. Ca dovadă că timpii nu au fost cei pe care el îi știe foarte bine.

În urmă cu acum aproape două luni, la Belgrad, unde a înotat în bazin descoperit, a fost la puțin de recordul mondial la 100 liber, o performanță la 200 liber mult mai puternică, dar să nu uităm: în Jocurile Olimpice, este o medalie. Nu ne ducem pentru timpi, ne ducem pentru medalie, atunci când muncim... Mie mi-au trebuit, fără falsă modestie, 10 ani de muncă din-aia titanică în niște condiții pe care nu trebuie să le mai amintim... Bazinul de la Brăila e tot acolo, exact cum l-am lăsat acum 24 de ani, și mi-au ieșit lucrurile cum am știut eu. Fiecare sportiv, împreună cu antrenorul și cu echipa din spate, își face din timp strategia. Toți știu lucrurile astea și ca dovadă că Federația, împreună cu echipa lui David, încă de anul trecut au stabilit micile detalii care au făcut diferența”, a precizat aceasta, la Euronews.

La proba de 100 metri liber, care înseamnă un bazin dus-întors, îți permite o strategie de vreun fel sau este pur și simplu viteză și punct?

Beatrice Câșlaru, dublă medaliată olimpică la înot: „Mie nu mi-au plăcut probele astea rapide. Eu nu știu să înot repede. David știe și se pricepe foarte bine, dovadă că are deja un record mondial în palmares. Are o medalie olimpică, are atâtea titluri mondiale și europene. E chiar o cursă de noroc. Cum pleci și cum termini. Acea sutime a făcut diferența ca David să fie pe podium. (n.r. Medaliatul cu aur) nu a părut un supraom, absolut deloc... Păi, ce facem? Acum doi ani, când David a fost primul om care a coborât sub 47 nu a fost supraom? Să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului. Pan Zhanle chiar a făcut o cursă foarte frumoasă, a fost momentul lui și nu trebuie să i-l furăm. Așa cum momentul lui David a fost la 200 liber, așa a avut și Pan aseară momentul lui de glorie”.

Ce nevoi are înotul românesc azi?

„Pierdem juniori pentru că nu mai avem infrastructură / Nu avem baze sportive, antrenorii nu sunt motivați / Politicul a refuzat să ajute sportul”

Beatrice Câșlaru, dublă medaliată olimpică la înot: „O să încep cu Federația, pentru că Federația chiar a făcut... De când a venit Camelia la conducere, chiar a făcut foarte multe pentru înotul românesc. Cu puțin, cu mult, cât și-au permis, cât ne-au permis bugetul și ce ni s-a oferit, am ajuns să avem din nou, după 10 ani de pauză, o echipă de juniori. Uitați-vă că în ultimii trei ani, noi nu ratăm podiumul la Europenele de juniori, ceea ce pentru mine e un lucru extraordinar.

Ce mă îngrijorează e faptul că tranziția de la juniori la seniori este una foarte gravă. Pierdem foarte mulți juniori și îi pierdem doar pentru că nu mai avem infrastructura necesară de a continua, copiii termină liceul, nu mai sunt susținuți financiar, în momentul în care termini școala vrei să mergi mai departe să câștigi niște bani, pentru că nu mai poți sta pe banii părinților, iar sportul de performanță necesită niște costuri financiare inumane... pentru cei care își imaginează că doar după o medalie începem să spunem sumele care ni se cuvin, dar înainte de a ni se cuveni aceste premieri, noi cheltuim extraordinar de mult. Echipa din spatele unui sportiv de mare performanță generează niște costuri, multe dintre ele sunt susținute atât de Federație, Agenția Națională de Sport, cât și de Comitetul Olimpic. Câți sponsori vedeți să vină să spună: Te plătesc ca să faci performanță? Nu o să-i vedeți pentru că politicul din România a refuzat să ajute sportul. Noi nu avem copii... În pepiniera noastră nu mai avem copii pentru că nu sunt susținuți. Nu avem baze sportive, antrenorii nu sunt motivați. Mulți dintre ei nu sunt motivați pentru a găsi și a crește copii, ca să avem mai departe la seniorat și aici cred că îmi cunoașteți părerea referitoare la sistemul din România. Și înainte de JO am tot arătat bazele sportive care efectiv cad pe sportivi sau sunt închise, sunt cu ușile închise... Sunt mai bine de opt ani de când tot postez poze cu bazinul de la Brăila. Sala de sport, dacă vă duceți, e exact așa cum am lăsat-o la ultimul meu antrenament în 2001, înaintea Campionatelor Mondiale”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE