Jurnalista Euronews Maria Moiș a povestit experința pe care a avut-o de-a lungul celor câteva zile petrecute în orașele turce zdruncinate de cutremur.
Sute de ambulanțe, camioane, armată pe străzi, oameni plini de speranță, asta a văzut în perioada în care a transmis aproape oră de oră evenimentele din zonele puternic afectate.
„Scenariile acelea apocaliptice, momentul în care am intrat în Antakya era 10 seara, era beznă, nu știam ce se întâmplă în acest moment, nu credeam că e așa rău, nu puteam să îmi imaginez că un oraș este pur și simplu la pământ, deconectat de lumea reală.
Am văzut oameni care au pus pe foc tot ce aveau, tot ce au mai găsit acolo, ca să nu moară de frig.
Deși aceste localități sunt destul de aproape de Marea Mediterană, au fost și -5 grade în timpul nopții. Ei au rămas pur și simplu cu ce au avut în momentul în care au ieșit din casă. Nu aveau nici măcar rețea la telefonie mobilă pentru a comunica unii cu ceilalți.”,a povestit Maria Moiș.
Sute de ambulanțe, camioane și armată pe străzi
„Mă plimbam cu colegul meu Daniel, a mai fost un moment de groază. Era întuneric, am intrat pe o stradă și erau blocuri înclinate într-o parte și cealaltă, iar lângă erau câțiva pereți căzuți și am spus să ieșim de acolo, să ne întoarcem.
Prima regulă este să fim noi în siguranță, iar la o replică...Sunt emoționată pentru că trebuie să vorbim despre oamenii de acolo și lupta lor pentru supraviețuire și mai puțin despre cum s-a desfășurat operațiunea noastră, deși ne-am simțit și noi sinistrați la un moment dat, am rămas fără apă și am luat apă dintr-un camion.
Am făcut 30 de ore pe drum, erau oprite zborurile în Antakya, inclusiv aeroportul a fost afectat. Am avut probleme încă de aici, ne-au anulat zborurile. Aveam zbor cu escală în Istanbul, pentru a merge în Gaziantep, nu s-a mai întâmplat.
Am luat a doua zi un bilet spre Istanbul, cu escală în Ankara, erau atât de multe zboruri anulate, încât era prea periculos să mergem de la Ankara în sud-estul Turciei, pentru că pe lângă cutremurul care a afectat acea regiune, mai era și problema cu vremea.
Au fost drumuri închise, am văzut o parte de autostrada surpată, drumurile erau blocate, pentru că prioritari erau salvatorii. Patru zile am auzit ambulanțe, erau sute de ambulanțe, camioane, am văzut armata acolo, se instalase haosul.”, a relatat jurnalista.
Salvatori turci, morți și ei în timpul cutremurului
„Foarte mulți oameni plecau, se stătea la coadă pentru un litru sau doi de benzină sau motorină, benzinăriile nu mai aveau carburant, aproape că se dădeau în cap pentru a supraviețui. Drept dovadă, echipele de salvatori din Israel, Austria și Germania, au decis să plece de acolo tocmai din probleme de securitate.
Adana este cu totul o altă poveste, dar vreau să spun că poliția stătea chiar și lângă cadavre pentru că începuse să fure din bijuteriile lor din tot ce mai aveau acolo. E cumplit. Am citit că mulți dintre salvatori au murit ei în timpul cutremurului.
În aeroport vedeai doar câini antrenați speciali pentru a căuta victimele și salvatori. Oamenii nu și-au pierdut speranța. Eu am învățat o lecție acolo: lecția de supraviețuire și trebuie să fii solidar și empatic.
Au plecat mai multe echipaje de salvare din alte țări din motive de securitate, pentru că oamenii deveniseră recalcitranți, au început să fure. Eu am simțit doar două replici, în regiunea Kahramanmaraș”, a declarat Maria Moiș.