În campusul studențesc al Universității Tehnice din Iași curățenia e făcută chiar de studenți. Peste o sută de tineri s-au grupat în echipe și se ocupă de văruit, vopsit și spălat holurile și scările din cele 21 de cămine din campus. Ca un bonus, vor fi scutiți o lună de la taxa de cazare. În afară de puterea exemplului, universitatea economisește 200 de mii de lei, bani pe care i-ar fi dat dacă ar fi trebuit să plătească mâna de lucru.
Cu muzică pe fundal, cu mănuși și cu o cârpă în mână, studenta din imagine ajută la curățenia din campusul Universității Tehnice din Iași. Ca ea sunt peste o sută de studenți pentru care începutul de an universitar înseamnă muncă în echipă. Cu toții văruiesc, vopsesc și spălă în căminul pe care îl consideră a două casă.
Dacă ieri s-a dat cu var, s-a și uscat deja, putem șterge pe jos și începem deja să dăm cu vopsea marginile.
Socializează, fac curat și primesc ca bonus o lună de cazare gratuită în cămin. În campusul Tudor Vladimirescu din Iași sunt 21 de camine. Șase mii de studenți vor fi cazați aici. O cameră poate să aibă unu, două sau patru paturi, iar taxa de cazare este în funcție de confort, între 160 și 260 de lei.
Studentă: „Dacă nici noi nu avem grijă de casa noastră, atunci cine?”
Tinerii care își fac timp să participe la curățenie reprezintă un exemplu pentru colegii lor. Directorul campusului crede că lucrările vor rezista mult mai mult, dacă sunt făcute de studenți.
Bogdan Budeanu - directorul Campusului Studențesc Tudor Vladimirescu, Iași: „Este și o componentă financiară pentru că, dacă ne uităm astăzi în Iași, ziua de lucru a unui muncitor costă 200 de lei, sumă netă. Vă dați seama că Universitatea economisește măcar 200 de mii de lei”.
Această campanie de curățenie a început dintr-o glumă la un cămin în anul 2010. De atunci, lucrurile au luat amploare și studenți de la toate specializările și din toți anii contribuie la curățenia de toamnă.