Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va arăta Republica Moldova dacă cetățenii votează pentru integrarea în UE. Premierul Dorin Recean dă România ca exemplu

În ziua votului, premierul Moldovei, Dorin Recean, a dat România ca exemplu atunci când a vorbit despre viitoru țării în Uniunea Europeană, în cazul în care referendumul va trece.

Dorin Recean: „Primul exemplu pe care îl dăm este România

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: „Aceste alegeri sunt importante și pentru Uniunea Europeană, și pentru România, pentru că Republica Moldova, în acest context, este un pilon al securității regionale și noi avem ferma convingere că vom putea face față tuturor provocărilor. Mai mult, Republica Moldova are un plan foarte bine punctat ca să dezvoltăm țara, să dezvoltăm capacitatea de a asigura pacea și securitatea în Republica Moldova, dar și pentru regiune.

Eu sunt întrebat deseori care este planul B și le spun că avem un singur plan, să dezvoltăm țara și, în 2030, să fim membră a UE, cu drepturi depline. Noi am deschis negocierile în iunie 2024 și avem un plan concret pentru a dezvolta Republica Moldova, pentru ca să fie și să arate ca orice țară din UE.

Primul exemplu pe care îl dăm este România. Atunci, obiectivul nostru este ca, în 2030, să fim o țară la fel de prosperă și în pace ca și România. Din acest punct de vedere, îndemn toți cetățenii din Republica Moldova și care trăiesc în România Au deja experiența UE, să-i ia pe toți de acasă, și din mahala și pe toi proitenii și să meargă la secțiile votare, sunt suficiente secții, trebuie doar să votăm. Și de mâine, continuăm să construim Moldova europeană la noi acasă.

Noi încercăm să explicăm de ce Uniunea Europeană este în pace și în prosperitate. Pentru că are acest sistem de valori care se concentrează pe drepturile omului, pe atenție asupra omului și tot ce se întâmplă în UE atunci când vine vorba de construcția de drumuri, de apeducte, canalizare, grădinițe, școli, universități, servicii medicale, servicii sociale, locuri de muncă bine plătite, totul este gândit ca să aibă grijă de cetățeni."

  • Peste 3,3 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a decide viitorul țării.
  • Pentru ca referendumul să fie validat, trebuie să se prezinte la urme peste 33,3% dintre cei cu drept de vot.
  • Referendumul privind decizia de integrare europeană are nevoie de un milion de voturi. În urmă cu 14 ani, referendumul nu a trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE