În cazul unui cutremur cu o magnitudine de cel puțin 7,4, peste 350.000 de clădiri din toată țara ar fi grav avariate, iar numărul persoanelor rănite sau decedate ar depăși 45,000. Potrivit IGSU doar în cazul Bucureștiului 57% dintre clădirile rezidențiale din capitală sunt expuse riscului, Capitala fiind în topul celor mai vulnerabile 10 orașe din lume în cazul unui cutremur.
Datele pe care le primim din partea autorităților când vine vorba de consecințele unui potențial cutremur sunt îngrijorătoare. Internetul este plin de sfaturi, de aceea noi am ales să vorbim direct cu reprezentanții ISU pentru a afla ce e mit și ce e realitate.
Căpitanul Petruța Precup, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență are ani buni de experiență în prevenirea efectelor dezastrelor naturale. Știe foarte bine ce trebuie să facem și ce nu atunci când se produce un cutremur. Dacă seismul ne prinde acasă, iată ce opțiuni avem.
Ce faci în timpul unui cutremur
Precup Petruța, Căpitan ISU: „Putem din timp, înainte de producerea unui cutremur să găsim un perete de rezistență. O grindă de rezistență. Asta nu este okay. Aici da. Aici mă pot proteja lângă peretele interior, niciodată lângă pereții exteriori sau pereții care au ferestre. Pentru că în cazul unui cutremur, ferestrele sunt elemente care o să cedeze foarte ușor.”
Reporter: Să spunem că mă trezesc în mijlocul nopții din cauza cutremurului. Primul instinct, după ce mă dezmeticesc, este să mă duc în tocul ușii. Fac bine?
Precup Petruța, Căpitan ISU: „Faceți bine doar dacă ușa dumneavoastră este o ușă rezistentă. Dacă este o ușă din termopan, nu sunteți protejat. De asemenea, este foarte bine pentru că aici deasupra patului nu există niciun obiect de mobilier. Chiar este recomandat să punem obiecte de mobilier deasupra patului pentru că în eventualitatea în care cutremurul ne surprinde noaptea, imaginați-vă tot ce avem noi depozitat o să vină peste noi și o să ne producă răni.”
Un posibil loc în care ne putem adăposti este sub un corp de mobilă, cum ar fi sub o masă. Dar este foarte important ca masa să nu fie din sticlă, sau metal, sau plastic, ci să fie dintr-un lemn rezistent. Mai mult decât atât, dacă ne adăpostim sub masă, trebuie să ținem picioarele mesei cu mâinile.
Pentru români, cutremurul din 1977 a avut cele mai dureroase urmări. Mulți oameni au murit atunci, iar o bună parte dintre victime ar fi putut să salveze daca ar fi știut ce să NU facă în acele momente.
Ce nu trebuie să facem în caz de cutremur
Precup Petruța, Căpitan ISU: „În caz de cutremur nu trebuie să folosim scările. După producerea unui cutremur, în eventualitatea în care ar trebui să ieșim din casă, e recomandat niciodată să nu ne sprijinim de balustradă. Balustrada este un element de construcție care poate să cedeze foarte ușor. La prima vedere poate să fie în regulă, dar el să fi suferit fisuri și atunci o să mă prăbușesc cu tot cu balustradă. Este recomandat să ne deplasăm foarte aproape de peretele interior.”
Reporter: De ce nu luăm liftul?
Precup Petruța, Căpitan ISU: „Nu luăm liftul pentru că rămânem blocați în lift pentru că nu mai este curent și atunci o să rămânem blocați în lift. Și mai există posibilitatea să cădem cu liftul în casa liftului.”
Dar cutremurul ne poate surprinde în orice situație, nu doar în casă.
Precup Petruța, Căpitan ISU: „Dacă ne surprinde cutremurul pe stradă este recomandat să ne depărtăm de clădiri, de obiectele de cărămidă care pot să ne rănească, de aerele condiționate, de copaci, de stâlpii de electricitate. Să găsim un loc liber, un loc în care să nu fim în pericol.”
Dacă suntem în mașină, experții ISU ne recomandă să oprim într-o zonă fără copaci, clădiri sau stâlpi de electricitate și să nu părăsim autoturismul. Tot experții ne sfătuiesc ca, acasă, într-un loc știut să avem pregătit un rucsac pentru urgență care să conțină apă, medicamente, mâncare neperisabilă, , o mască, o pătură, o lanternă și un radio cu baterii pentru a asculta informațiile de la autorități.