Contabilii au ieșit luni în stradă, nemulțumiți de implementarea sistemului e-TVA, printre altele. Protestul „Fără haos în legislația fiscală” a avut loc în fața Guvernului și la Ministerul Finanțelor, dar și în alte orașe.
Negocieri la Ministerul Finanțelor între reprezentanții contabililor și ministrul Boloș
Sunt negocieri la Ministerul Finanțelor între reprezentanții contabililor și Marcel Boloș. Contabilii sunt nemulțumiți de haosul din legislația fiscală, de lipsa transparenței și de măsurile luate pe ascuns - spun ei.
Prea mari speranțe nu sunt, însă, spun protestatarii aflați la Ministerul Finanțelor, cei care cer mai multă predictibilitate în domeniul fiscal și eliminarea e-TVA. Tot ei mai spus că statul român îi tratează ca pe niște „infractori” și cer măsuri rapide.
Știrea inițială:
Protestul „Fără haos în legislația fiscală”, care va avea loc în fața Guvernului, a fost anunțat la Euronews România de Valentina Saygo, expert contabil. Ea a subliniat că povara pusă de Guvern pe umerii lor este mult prea mare. La manifestațiile din Piaţa Victoriei sunt așteptate în jur de 3.000 de persoane, contabili şi economişti, însă astfel de acţiuni vor avea loc şi în alte oraşe, potrivit Agerpres.
Contabilii vor protesta luni la Guvern față de politica fiscală
Contabilii și reprezentanți ai mediului de afaceri cer abrogarea e-TVA, o nouă măsură fiscală menită să aducă banii din economia neagră în bugetul statului. Potrivit experților, noile obligații fiscale nu fac altceva decât să îngreuneze munca antreprenorilor, contabililor și inclusiv pe cea a inspectorilor Fiscului. În plus, va obliga firmele să facă noi investiții care nu sunt necesare.
„Un circ birocratic care asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația”, susțin experții fiscali.
Valentina Saygo, expert contabil: „Cum stau lucrurile: când s-au schimbat casele de marcat, ni s-a spus că se reduce gap-ul de TVA. Când s-a introdus e-Factura obligatorie, ni s-a zis că reduce gap-ul de TVA. Când s-a introdus e-Transport obligatoriu, ni s-a spus că se reduce gap-ul de TVA. Nu s-a redus gap-ul de TVA. Asta este ceea ce spunem. Vorbesc în numele colegilor mei contabili, care s-au organizat extraordinar și mi se pare năucitor ce se întâmplă, că oamenii ăștia și-au scos capul din hârtii... Nu mai putem.
Nu mai putem. Pentru că lucrăm de la pandemie într-un ritm nebun. Noi suntem cei care traducem legislația fiscală din română în română. Noi le spunem antreprenorilor ce au de făcut, iar antreprenorii nu mai țin pasul cu modificările fiscale”, a precizat aceasta, la Euronews România.
„Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României”
Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) vrea să atragă astfel atenţia asupra climatului economic marcat de „haos legislativ şi incertitudine fiscală”, solicitând totodată schimbări fundamentale în politica fiscală a ţării.
„Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din această ţară. În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare. Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic.
Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională. De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată”, a transmis Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, conform Agerpres.