Cazul tinerei de 19 ani ucisă de urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi este un episod care șochează și ne face să ne întrebăm cum acționează animalul sălbatic și ce trebuie făcut în cazul întâlnirii cu unul.
Cum ne ferim de urși când mergem în pădure
Principalele recomandări ale specialiștilor, pentru a evita întâlnirea cu ursul
- în primul rând nu mergeți singur pe munte, ci în grup organizat
- faceți gălăgie, zgomot că să vă audă animalele sălbatice și să vă evite.
Specialiștii mai recomandă:
- să purtați agățat de rucsac un așa zis bell bear, adică un coploțel împotriva urșilor.
- evitați deplasările pe munte în condiții de ceață și ploaie, pentru că aceste fenomesc cresc riscul de a vă întâlni cu ursul.
- împachetați cât mai bine mâncarea din rucsac astfel încât să nu miroase prea tare.
În plus, când campați nu țineți mâncarea în cort. Agăţați recipientul cu mâncare într-un copac la cel puțin 50-100 de m de locul unde v-ați instalat cortul și cel mai important - să aveți un spray împotriva urșilor.
Ce facem dacă ne întâlnim cu ursul
Ce facem dacă ne întâlnim cu ursul? Cristian Remus Papp, coordonator al departament specii salbatice in cadrul World Vision Romania, doctor în biologie, spune:
”Sunt mai multe scenarii atunci când se întâmplă astfel de situații. Cel mai important este să ne păstrăm calmul, sigur e mai ușor de zis decât de făcut. Dacă noi conștientizăm că ursul ne-a văzut dar nu are nici o reacție, eventual dacă se ridică pe cele două labe din spate și nu schițează niciun fel de atac s-ar putea să scăpăm ușor, iar ursul ar putea să se retragă primul.
Dacă totuși nu o face, ar trebui ca noi să ne îndepărtăm încet cu spatele din direcția în care a venit zgomotul.
Ar trebui să evităm contactul cu ochii, putem să ne uităm spre el dar nu în ochi, dacă schițează vreun gest de atac, situația se complică în sensul în care ursul ar putea fugi de noi și să se oprească la 5 metri distanță, în acest caz s-ar putea să fie pur și simplu un comportament de intimdare și după care să se retragă.
Dacă nu o face și vine, ar trebui să ne dăm jos rucsacul și să îl aruncăm în direcția lui, haina vesta sau ce am putea avea la îndemână. Alergatul cu siguranță nu e cea mai bună opțiune pentru că ursul aleargă mult mai rapid decât noi, sau să ne urcăm în arbori. Ne expunem mult mai mult unor pericole.
Cel mai bine e să avem un spray anti-urs, asta dacă toate recomandările enumerate nu funcționează pentru că s-a demonstrat că e cea mai bună, chiar mai bună dacă am avea o pușcă asupra noastră. Dacă nu avem la noi un asemenea spray atunci ultima variantă e să ne protejăm zonele vitale, să adoptăm poziția fetus.
Pe traseu să facem zgomot, să vorbim, aceasta a fost o excepție ce s-a întâmplat. Dacă ursul avansează putem totuși să ridicăm brațele, să vorbim cu el, să ne perceapă că suntem oameni și că nu suntem parte din dieta lor.
Dacă e ursoaică și pui, situația e dificilă pentru că mamele fac aproape orice pentru a-l proteja. Trebuie să ne retragem încet. Cele mai periculoase sunt ursoaicele cu pui.”, a declarat expertul.
Problema urșilor în România
Avem prea mulți urși în România, iar nicio măsură nu garantează că tragedii precum cea din Munții Bucegi nu se vor mai întâmpla. Este reacția ministrului mediului, Mircea Fechet, după ce o tânără de 19 ani a fost omorâtă de un urs pe traseul Jepii Mici.
Totodată, ministrul recunoaște că măsurile întreprinse până acum au fost insuficiente, iar relocarea urșilor dintr-o zonă în alta nu reprezintă o soluție. În perioada următoare, Mircea Fechet promite că va veni cu un pachet legislativ, pentru a gestiona astfel de situații.
”Am vorbit mai devreme cu președintele ANSVSA-ului pentru că Direcția Sanitar Veterinară Prahova urmează să facă niște analize pe exemplarul de urs pentru a vedea dacă acesta suferea de vreo tulburare. În cursul săptămânii viitoare cel mai probabil putem să venim în fața cetățenilor ce ne propunem să facem în viitor. Nicio măsură nu garantează că astfel de tragedii nu se vor întâmpla pe viitor în pădure. Atunci când vorbim de gestionarea urșilor, adică de împușcarea sau eutanasierea unor exemplare, că nu o să putem să-i mutăm în țarcuri cu miile, atunci va trebui să începem cu urșii care au potențial de a deveni periculoși.”