Suntem în plin sezon al alergiilor de primăvară, iar numărul persoanelor afectate este în creștere la nivel mondial. În România, unul din patru adulți suferă de o formă de alergie. Rinita alergică este răspândită și printre copii, iar netratată poate duce la complicații. Simptomele alergiilor, care sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli, ne pot induce, însă, în eroare. Consultul unui medic alergolog este esențial în astfel de situații.
George Proca este solist la Opera Națională din Timișoara, iar în 2017 a descoperit că are alergie la ambrozie. Simptomele îl afectau atât de mult încât nu mai putea cânta. Nu a mers, însă, imediat la medic, crezând că e, de fapt, o răceală.
George Proca, solist al Operei din Timișoara: ”A fost groaznic. Practic, în lunile de vară nu a fost posibil să-mi exercit meseria, nu am putut cânta. Era imposibil, cu tot sistemul respirator congestionat, ochii curgeau, tot timpul eram sub tratament cu antihistaminice.”
Ce soluții propun medicii
Persoanele cu alergii au câteva soluții, spun medicii. Prima - evitarea alergenului, lucru imposibil în cazul polenului, a doua - tratament medicamentos și a treia variantă, care este și cea mai eficientă, se referă la imunoterapia cu alergen. Ultimul tratament reprezintă, de fapt, injectarea periodică a unei cantități mici de alergen, care ne ajută să dezvoltăm toleranță și să scăpăm de alergie. Tratamentul se face timp de 2-3 ani, însă există o problemă.
Roxana Bumbăcea, medic primar Alergologie şi imunologie clinică: ”Problema esențială este legată de accesibilitatea unor produse. Nu avem în România toate produsele de care avem nevoie și nu sunt încă rambursate, pentru acest ultim lucru, facem eforturi.”
Dragoș Stancu, președintele Asociației Pacienților cu Alergii din România: ”Statul ar trebui să se implice serios în această problemă, pentru că foarte mulți dintre pacienți sunt copii. Statul ar trebuie să aprobe aducerea imunoterapiei în România și să o subvenționeze, pentru că sunt foarte mulți părinți care nu-și permit, nu-și permi să plătească 500 euro pe lună.”
Cum poți depista simptomele alergiilor
Simptomele alergiilor, cum ar fi: strănutul, tusea sau nasul înfundat, sunt asemănătoare cu cele ale unei răci. Este important, însă, să facem diferența, pentru evita complicațiile.
Carmen Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie: ”Dacă e vorba de o rinoconjunctivită, curge nasul, pacienții strănută, au nasul înfundat, dar nu există febră. În timp, apare și tusea. Atunci se pune problema. Este o pneumonie, este doar o alergie sau este deja astm. Foarte mulți pacienți au abuzat de antibiotice, crezând că sunt răciți.”
Alergiile pot fi depistate cu ajutorul testelor cutanate sau a analizelor de sânge. Numărul persoanelor care suferă de o alergie este în creștere, mai ales în rândul copiilor. La nivel global, până la 30% din populație suferă de o alergie respiratorie.