Azerbaidjan este o țară cunoscută pentru rezervele de gaz și pentru companiile care vând carburanți în Europa. Dar cum a devenit Azerbaidjanul un furnizor de energie verde pentru Europa?
În încercarea de a separa Uniunea Europeană de gazul rusesc, Ursula von der Leyen a semnat un acord în luna iulie a acestui an cu Azerbaidjan, prin care se vor dubla importurile de gaz natural, până în 2027. Și Romgaz a semnat un acord cu Socar, compania națională petrolieră din Azerbaidjan, prin care se vor livra gaze naturale azere în țara noastră, începând cu 1 ianuarie 2023, prin conducta care trece prin Grecia și Bulgaria.
În interconectorul dintre cele două țări au fost investite sute de milioane de euro. Vom avea și gaze lichefiate din aceeași sursă în următorii doi ani. Pentru asta, la Constanța se va construi un terminal special.
Cum a ajuns Azerbaidjan să vândă și energie verde Europei?
Corina Murafa, expert în politici energetice: În momentul de față, acolo avem deja niște dezvoltări eoliene Offshore. Se preconizează să fie și mai multe dezvoltări de eoliene Offshore, adică în Marea Neagră, astfel încât e o rută foarte fezabilă, pentru aprovizionarea întregii Uniuni Europene cu energie regenerabilă în cantități mari.
Pe lângă zăcămintele de gaze, Azerbaidjan are și acces direct la Marea Caspică, unde prin turbinele eoliene vor produce energie verde care va fi transferată spre Europa.
Experții în energie spun că regenerabil înseamnă mai profitabil si mai prietenos cu mediul. Energia eoliană înseamnă capacități mari de producție, iar încălzirea prin electricitate, în special în contextul actual, înseamnă viitorul.
Corina Murafa, expert în politici energetice: Avem aceste prețuri ridicate la gaz natural care vor rămâne ridicate pentru o bună bucată de vreme, astfel încât este firesc ca noi să marșăm acum pe electricitate și să fim dispuși să facem aceste investiții de capital, pentru că, pe termen lung, electricitatea, mai ales din surse regenerabile este cea mai avantajoasă sursă, din punct de vedere economic.
Acest acord va oferi și prețuri competitive. În luna martie a acestui an, prețul energiei în Azerbaidjan oferit gospodăriilor era de 0,047 dolari pe kilowatt oră, pe când prețul mediu în lume era 0,146 de dolari pe kilowatt oră.