Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu privire la intrarea în vigoare a embargoului UE asupra petrolului rusesc transportat pe cale maritimă, că acest lucru va avea urmări şi în România, dar că Guvernul va găsi o soluţie şi la această problemă.
„Acum urmări vor fi, asta este foarte clar, dar şi Guvernul se va preocupa de această chestiune şi cu siguranţă cum şi până acum s-au luat măsuri bune pentru a proteja populaţia se va găsi o soluţie şi la această problemă”, a spus şeful statului, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se desfăşoară la Tirana.
Şeful statului a fost întrebat dacă România va fi afectată de embargoul asupra petrolului rusesc şi dacă este de părere că ar trebui prelungită compensarea preţului la carburanţi.
Uniunea Europeană (UE), ţările din G7 şi Australia au convenit să plafoneze preţurile la petrolul rusesc, o măsură stabilită să intre în vigoare începând de luni. Activarea plafonării coincide cu intrarea în vigoare luni a unui embargo al UE asupra petrolului rus transportat pe cale maritimă.
România nu mai importă petrol din Rusia
România se aliniază sancțiunilor internaționale impuse Moscovei. Petrolul rusesc nu mai intră în țara noastră pe mare.
O treime din necesarul de petrol al României provenea din Rusia. Potrivit Ministerului Energiei, țara noastră și-a diversificat sursele pentru achiziția de petrol și nu vor exista probleme de aprovizionare. Kazahstan, Irak, Azerbaijan si Tunisia sunt acum principalele furnizoare de petrol brut.
Anul acesta, Rusia a încasat pe livrările de petrol către România peste 2,3 miliarde de euro, conform cifrelor Eurostat. Ministerul Energiei a purtat în ultima perioadă discuții cu reprezentanții celor trei mari rafinării pentru a vedea impactul embargoului. Rafinăriile și-au diversificat rețeta pentru petrol din alte surse și au semnat contracte cu alți furnizori. Însă, nu există certitudinea că nu vor fi fluctuații de preț, după introducerea embargoului.