România se aliniază sancțiunilor internaționale impuse Moscovei. De astăzi, petrolul rusesc nu mai intră în țara noastră pe mare.
O treime din necesarul de petrol al României provenea din Rusia. Potrivit Ministerului Energiei, țara noastră și-a diversificat sursele pentru achiziția de petrol și nu vor exista probleme de aprovizionare. Kazahstan, Irak, Azerbaijan si Tunisia sunt acum principalele furnizoare de petrol brut.
Anul acesta, Rusia a încasat pe livrările de petrol către România peste 2,3 miliarde de euro, conform cifrelor Eurostat. Ministerul Energiei a purtat în ultima perioadă discuții cu reprezentanții celor 3 mari rafinării pentru a vedea impactul embargoului. Rafinăriile și-au diversificat rețeta pentru petrol din alte surse și au semnat contracte cu alți furnizori. Însă, nu există certitudinea că nu vor fi fluctuații de preț, după introducerea embargoului.
Pe de altă parte, plafonul de 60 de dolari pe barilul de petrol impus Rusiei de Grupul G7 a intrat în vigoare. Începând cu 5 februarie 2023, plafonul va fi aplicat și pentru produsele din petrol rafinat din Federația Rusă. Occidentul încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, însă Rusia a declarat că nu va respecta măsura, chiar dacă va fi nevoită să reducă producția.
Plafonarea la 60 de dolari pe baril a provocat indignarea Ucrainei, care dorea ca prețul să fie limitat la 30 de dolari.