Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine a câștigat dezbaterea Trump-Harris. Jurnalist român din SUA: "Va fi noul președinte". Atacul lui Trump, cu aluzie la migranți și elementul-cheie observat

Kamala Harris și Donald Trump au avut o primă dezbatere televizată, iar specialiștii cred că va fi și singura. În timpul acestui 'duel', Trump s-a axat mult pe problema migranților, una extrem de arzătoare pentru americani.

Însă discursul lui a fost abordat intenționat în acest fel pentru a face aluzie la originile rivalei sale, Kamala Harris, care are mamă indiancă și tată jamaican.

  • Trump nu s-a uitat la Kamala Harris, în timpul dezbaterii.
  • Kamala Harris s-a uitat mereu la Trump în timp ce acesta vorbea.
  • Trump nu a spus nici măcar o singură dată că susține Ucraina.
  • Problema migranților e cea pe care o invocă mereu Trump.
  • Trump a dat mâna cu Kamala Harris, ceea ce nu făcuse la dezbaterea anterioară, când contracandidatul lui era Joe Biden.
  • Dezbaterea a avut loc pe 11 septembrie, dată simbolică ce marchează atentatele de la World Trade Center.

Cum a atacat-o din nou Trump pe Harris, cu aluzie la problema migranților

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: „Să nu uităm că discuția a avut loc în Pennsylvania. Niciun președinte american nu a câștigat funcția supremă, din 1948 până astăzi, fără Pennsylvania. E unul din acele swing states, state care pot decide un număr mare de electori și care poate să decidă eventual noul președinte.

Kamala Harris e o persoană afro-americană, cu origini asiatice, iar Trump a avut, la un moment dat, o afirmație că în America vin milioane de refugiați, majoritatea din închisori și spitale de psihiatrie, care iau slujbele afro-americanilor. A fost o încercare directă de a călca pe teritoriul Kamalei Harris.

Am mai văzut atacurile lui Trump în ceea ce o privește pe Kamala Harris și poziția ei față de gazele extrase din fracturarea șistului. Pennsylvania e unul din statele sub care se află Marcellus Shale, unul din cele mai mari zăcăminte de gaze de șist din lume și când îi spui omului, 'n-o să mai poți obține venituri din gaze de șist, n-o să poți să închiriezi terenul în continuare celor care exploatează', ai o mare problemă.

A încercat să o atace direct în câteva puncte, păstrând în același timp discursul și tonul pentru electoratul său. Nu a fost o discuție foarte elegantă, la un moment dat chiar părea că se îndrepată către nuanțe mai contondente. Evident că puteau să apară scântei, au și apărut de câteva ori.

M-am uitat la Kamala Harris, limbajul trupului a spus multe. Tot timpul cât a vorbit Trump, ea s-a uitat la el, dar el nu s-a uitat niciodată la ea, pur și simplu. Am văzut un Trump zeflemitor, ironic, uneori eluziv.

Pe mine m-a surprins că Trump nici acum nu recunoaște că a pierdut alegerile din 2020, iar când a venit vorba de războiul din Ucraina, pe care 'îl va termina în 24 de ore, chiar înainte de a ajunge la Casa Albă', Trump nu a spus nici măcar o singură dată că susține Ucraina. El s-a lăudat cu prieteniile pe care le are cu Putin, cu Kim Jong Un."

De la lebedele mâncate de români în Viena, la pisicile și gâștele pe care le-ar fi mâncat migranții haitieni în Ohio

Acest duel a fost atent observat și de un jurnalist român stabilit în SUA, Marian Petruța, care a luat în considerare toate cele întâmplate în aceste luni și a ajuns la o concluzie.

Marian Petruța, jurnalist român stabilit în SUA: „Avem români care sunt în mediul mai academic, mai educat, care o susțin pe Kamala Harris, dar să nu uităm că aceste dezbateri nu câștigă alegeri prezidențiale. Poate îi ajută pe unii indeciși. Dar ce este important e dacă lumea iese la vot și în ce număr.

Tema migrației este una foarte importantă în SUA, e o temă pe care Trump a folosit-o și o folosește în continuare, e importantă și pentru că există o problemă la granița de sud, acești migranți care vin în SUA și care uneori chiar creează probleme. Dar aceștia totuși nu sunt problema principală pe care o are SUA.

Problemele sunt mai ales în ceea ce privește inflația, o discuție care s-a atins, dar nu în suficientă măsură. Se ridicau acele semne de întrebare dacă Harris este în măsură și dacă poate fi pe aceeași scenă și să arate prezidențiabil. Și cred că a reușit să dovedească acest lucru, a reușit să puncteze o serie de lucruri pe care, în comparație cu Joe Biden la cealaltă dezbatere, acesta nu a reușit, ceea ce cred că o avantajează în momentul de față.

Cei care nu au votat vor putea să vadă dacă își doresc un candidat care este ranchiunos, care este frustrat, care vorbește negativ despre America, sau un candidat care vede un viitor promițător, optimist, în care să fie incluse toate categoriile de migranți."

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: "Îți amintești de episodul jenant de la începutul anilor 90, cu românii care au mâncat lebedele din Viena? Ei bine, am văzut un Trump acuzând migranții haitieni că le mănâncă locuitorilor din Springfield pisicile și gâștele. O informație absolut neverificată, demontată chiar de primar. Dar mi se pare un moment absolut bizar, la ce a putut să ajungă o parte din campania prezidențială americană.

În toată discuția sa, cu câteva excepții, Trump a dat vina pe migranți. Vorbim despre garduri, a spus că e nevoie de mai multe garduri și a spus așa: 'au permis milioanelor de infractori și teroriști să intre în SUA'. Mai înainte, erau doar infractori și bolnavi mintal, pentru că veneau din istituții de specialitate. Acum sunt și teroriști...'Și nici măcar nu știu engleza și merg la vot'. Cam asta a spus Trump.

Tot timpul, toată vina a căzut pe migrație. Să nu uităm că migrația stă la baza unei părți din economia americană, migranții sunt o forță importantă de lucru. Însuși Trump a avut la un moment dat migranți ilegal angajați, se spune. Migranți cu acte în regulă sigur lucrează îm imperiul lui Trump. Avem și români care au lucrat în Trump Tower.

Trump are o formație de om bogat și se gândește mai mult poate la cei bogați, dar nu-i vede pe cei mulți care contribuie la bogăția sa. Ei există, au și ei drepturi. Pentru el, importanți sunt cei cu mulți bani. Kamala Harris a încercat să contrabalanseze acest lucru, vorbind de deduceri de 50.000 de dolari pentru firmele mici, de reduceri de taxe și impozite. Deocamdată, să nu uităm că sunt promisiuni."

Marian Petruța, jurnalist român stabilit în SUA: „Cred că abia în următoarele zile vom putea să constatăm în ce măsură această dezbatere a reușit să mai schimbe părerile. Rămâne de văzut dacă această dezbatere a convins sau nu pe cei nehotărâți. Eu zic că Harris a reușit să arate că poate să facă față problemelor cu care America se confruntă acum și în viitor. Și am convingerea că, așa ca și cei peste 200 de republicani care s-au alăturat campaniei Kamalei, că ea va fi aleasă președinte al SUA."

VEZI GALERIA
6 imagini
  • Alegerile pentru președinția SUA au loc pe 5 noiebrie.

O persoană apropiată lui Trump a recunoscut că Harris „uneori l-a momit cu succes pe Trump”, conform CNN. Însă ei susțin și că verificările în direct făcute de postul ABC au părut să-l enerveze pe Trump, susținând că Harris nu a primit același tratament.

Alegătorii înregistrați, care au urmărit dezbaterea, sunt în continuare strâns împărțiți în privința candidatului care înțelege mai bine problemele cu care se confruntă oameni ca ei. Potrivit unui sondaj CNN în rândul observatorilor acestor dezbateri, realizat de SSRS, 44% spun că Harris reușește să o facă mai bine, iar 40% l-au ales pe Trump.

Acest aspect reprezintă o schimbare în favoarea lui Harris, față de situația dinainte de dezbatere, când 43% au spus că Trump înțelegea mai bine problemele lor, în timp ce 39% spuneau că Harris o făcea mai bine.

Conform aceluiași sondaj online, o majoritate de 82% dintre alegătorii înregistrați care au urmărit dezbaterea spun că asta nu le-a influențat alegerea. 14% au precizat că dezbaterea i-a făcut să se mai gândească, dar că nu s-au răzgândit deciziv, iar 4% au spus că părerea lor a fost schimbată.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 605 alegători înregistrați din SUA, care au spus că au urmărit dezbaterea. Rezultatele pentru întregul eșantion de urmăritori ai dezbaterii au o marjă de eroare de plus sau minus 5,3 puncte procentuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE