Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: 100 de zile ale lui Trump la Casa Albă: Președintele ”America First” răstoarnă ordinea mondială

Donald Trump a declanșat un război comercial global fără precedent și a redus drastic ajutorul extern acordat de SUA. A criticat aliații NATO și a preluat narațiunea Rusiei despre invazia sa în Ucraina, scrie Reuters.

De asemenea, a vorbit despre anexarea Groenlandei, preluarea Canalului Panama și transformarea Canadei în cel de-al 51-lea stat american.

În primele 100 de zile haotice de la revenirea în funcția de președinte, Donald Trump a dus o campanie adesea imprevizibilă, care a zdruncinat părți din ordinea mondială bazată pe reguli, ordine construită de Washington după al Doilea Război Mondial.

"Trump este mult mai radical acum decât era în urmă cu opt ani", a declarat Elliott Abrams, un conservator care a servit sub președinții Ronald Reagan și George W. Bush, fiind ulterior numit trimis special al SUA pentru Iran și Venezuela în primul mandat al lui Trump. "Am fost surprins."

Agenda „America First” din al doilea mandat al lui Trump a îndepărtat aliați și a încurajat adversari, ridicând întrebări despre cât de departe este dispus să meargă. Acțiunile sale, împreună cu incertitudinea pe care o generează, au neliniștit atât de mult unele guverne încât acestea au început să reacționeze într-un mod care ar putea fi greu de reversat, chiar dacă în 2028 ar fi ales un președinte american mai tradițional.

Toate acestea se întâmplă în contextul în care criticii președintelui republican semnalează semne de regres democratic pe plan intern, îngrijorări care au răsunat și la nivel internațional. Printre acestea se numără atacurile verbale la adresa judecătorilor, presiunile asupra universităților și transferul migranților într-o notorie închisoare din El Salvador, ca parte a unei campanii mai ample de deportare.

"Vedem o perturbare majoră în afacerile internaționale", a declarat Dennis Ross, fost negociator pentru Orientul Mijlociu sub administrații democrate și republicane. "Nimeni nu știe sigur în acest moment cum să interpreteze ceea ce se întâmplă sau ce va urma."

Această evaluare privind schimbările produse de Trump în sistemul global se bazează pe interviuri realizate de Reuters cu mai bine de o duzină de actuali și foști oficiali guvernamentali, diplomați străini și analiști independenți din Washington și alte capitale ale lumii.

Mulți dintre aceștia spun că, deși unele dintre daunele produse ar putea fi de durată, situația nu este complet irecuperabilă dacă Trump își va modera abordarea. De altfel, el a dat deja înapoi în unele privințe, inclusiv privind momentul și severitatea noilor tarife vamale.

Cu toate acestea, majoritatea nu se așteaptă la o schimbare dramatică din partea lui Trump și cred că multe țări își vor modifica pe termen lung relațiile cu SUA pentru a se proteja de imprevizibilitatea politicii sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE