Spania și Portugalia sunt încă afectate de cea mai mare pană de curent din istoria recentă a Europei, care a avut loc ieri, imediat după prânz. Având în vedere că alimentarea cu energie electrică a revenit în mare parte la normal, atenția se concentrează acum asupra cauzelor incidentului.
Speculațiile sunt numeroase, iar unii comentatori s-au grăbit să dea vina pe energiile regenerabile, care reprezintă în prezent o mare parte din mixul energetic al ambelor țări.
Luând cuvântul marți dimineață, Eduardo Prieto, șeful serviciilor operatorului spaniol de rețea Red Eléctrica, a declarat că investigațiile preliminare au exclus un atac cibernetic, așa cum se credea inițial.
Oficiul meteorologic național al Spaniei, Aemet, pare, de asemenea, să fi exclus condițiile meteorologice extreme ca factor declanșator. „În cursul zilei de 28 aprilie, nu au fost detectate fenomene meteorologice sau atmosferice neobișnuite și nici nu au existat variații bruște ale temperaturii în rețeaua noastră de stații meteorologice”, se arată într-o declarație din această dimineață, citată de euronews.com.
Ce s-a întâmplat cu energiile regenerabile din Spania în timpul penei de curent?
Datele de pe site-ul web al operatorului spaniol de rețea au arătat scăderea dramatică a cererii ieri, puțin după ora 12.30 ( de la 25GW la 10GW într-o clipă).
Prieto a declarat că două evenimente consecutive - unul la ora 12.32 luni și altul la doar o secundă și jumătate mai târziu - au indicat o „deconectare a producției” care a întrerupt alimentarea în întreaga peninsulă.
În timp ce sistemul a rezistat primului eveniment, se pare că nu a putut face față celui de-al doilea.
Șeful serviciilor operatorului a precizat că problema a început în sud-vestul Spaniei, unde este generată o mare parte din energia solară a țării.
Unii experți și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la necesitatea modernizării rețelei din Spania pentru a face față integrării rapide a energiei solare și eoliene. Însă alții subliniază că este puțin probabil ca pana de curent masivă să fie cauzată de energiile regenerabile intermitente, pe care operatorii spanioli și portughezi sunt deja obișnuiți să le gestioneze.
În esență, perturbarea a fost „o consecință și nu o cauză”, se arată într-o declarație.
„Faptul că Spania are o producție ridicată de energie electrică din surse regenerabile nu are nicio legătură cu defecțiunile de rețea care au avut loc luni”, adaugă acesta. „Regretăm că se profită de o situație extrem de gravă pentru a răspândi falsuri și a genera dezinformare într-o situație deja foarte complexă pentru toți cetățenii afectați.”
Într-o conferință de presă susținută mai devreme astăzi, prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a calificat drept „minciuni” afirmațiile potrivit cărora energia regenerabilă ar fi de vină pentru această pană, atacându-i pe cei care au legat pana de curent de utilizarea energiei eoliene și solare în Spania.
„Cei care leagă pana de curent de lipsa energiei nucleare fie mint, fie își demonstrează ignoranța”, a spus el.
Sánchez a anunțat că guvernul a înființat o comisie care să investigheze incidentul și va examina rolul companiilor energetice private.
Energia solară a ajutat sistemul de electricitate al Spaniei să își revină
Susținătorii energiei regenerabile subliniază că energia solară și eoliană sunt surse de energie fiabile și merg mână în mână cu securitatea energetică.
Stephen Jarvis, profesor asistent de economie a mediului la London School of Economics and Political Science, a urmărit ieri schimbările din rețea, în timp ce Spania încerca să repornească rețeaua. El a observat că energia solară, eoliană și hidroelectrică furnizează încă energie în Spania, în timp ce energia nucleară, gazul și cărbunele sunt complet offline.