Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt „swing states” și de ce pot influența rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA

Alegerile prezidențiale din Statele Unite se apropie, iar principalii doi candidați, Kamala Harris și Donald Trump, și-au fixat deja atenția asupra așa-numitor „swing states” („state oscilante”). Iată ce trebuie să știm despre acestea.

Ce sunt „swing states”?

Un „swing state” sau „purple state” („stat violet”), este un stat care, ipotetic, poate fi câștigat de (sau poate „oscila” către) candidatul democrat sau republican – de aici și denumirea alternativă de „stat violet” – între culorile roșu (a republicanilor) și albastru (a democraților). De obicei, aceste state sunt câștigate cu o marjă mică de voturi. 

Potrivit sistemului electoral american pentru a câștiga alegerile prezidențiale, un candidat trebuie să obțină cel puțin 270 din cele 538 de voturi din Colegiul Electoral. Fiecare stat oferă un anumit număr de electori, în funcție de mărimea lui. Candidații intră în cursa pentru Casa Albă având deja în spate sprijinul unor state, însă acest sprijin nu este suficient. Aici intră în scenă rolul jucat de „swing states” care pot inclina decisiv balanța în favoarea unui candidat.

Important de menționat e că nu avem întotdeauna aceleași „swing states”. De pildă, la alegerile prezidențiale din 2008 (confruntarea dintre Barack Obama și John McCain) am avut 8 swing states: Ohio, Florida, Virginia, Colorado, Nevada, Missouri, Indiana și Carolina de Nord. La alegerile prezidențiale din 2020 (confruntarea dintre Joe Biden și Donald Trump) am avut 7 swing states: Arizona, Georgia, Nevada, Carolina de Nord, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin. Voturile din aceste state au decis rezultatul alegerilor.

Criterii pentru „swing state”

Potrivit experților în sistemul politic american, există cel puțin două criterii diferite care fac ca un stat să devină „swing state”.

În primul rând, statul respectiv este unul foarte competitiv. Asta înseamnă că marja de victorie a candidatului nu este de regula mai mare de 5%. În al doilea rând, trebuie să existe un o variație în ceea ce privește votul pe parcursul a mai multor alegeri consecutive. De pildă, Pennsylvania a votat pentru Obama în 2012, Trump în 2016 și Biden în 2020.

În 2024, se preconizează că aceleași state care au jucat un rol decisiv la alegerile din 2020 vor juca un rol la fel de important. Wisconsin oferă 10 voturi în Colegiul Electoral, Pennsylvania oferă 19 voturi, Michigan oferă 15 voturi, Carolina de Nord oferă 16 voturi, Nevada oferă 6 voturi, Georgia oferă 16 voturi, iar Arizona oferă 11 voturi, pentru un total de 93 de voturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE