Pentru a încuraja mai mulți turiști să viziteze insula din Caraibe și să rămână mai mult timp, țara a extins viza de turism la 90 de zile. Cu un amestec interesant de tradiție și modernitate, Cuba a fost clasată pe locul cinci în topul celor mai durabile țări din lume de către Indicele de dezvoltare durabilă, conform Euronews Travel.
Ca urmare a izolării sale de la începutul embargoului comercial impus de SUA în 1961, bogatele habitate naturale ale Cubei au fost foarte bine conservate, iar acum oferă localnicilor și turiștilor șansa de a explora unele ecosisteme cu adevărat unice.
Însă, pentru a le păstra și pentru generațiile viitoare, este important să fiți un turist responsabil și să respectați ecosistemele fragile pe care le vizitați.
Cum pot fi un turist sustenabil în Cuba?
Așezată la punctul de întâlnire al Golfului Mexic, al Mării Caraibelor și al Oceanului Atlantic, Cuba are ecosisteme de neegalat. De la zone umede și mangrove, la recife de corali și munți, țara este bogată în biodiversitate, cu multe specii rare endemice pe insulă.
Asigurați-vă că vă rezervați călătoria la o agenție de turism ecologică care are o politică puternică de sustenabilitate sau, dacă faceți singur rezervările, alegeți o afacere de familie. Cazarea într-o pensiune locală este probabil mult mai ecologică decât într-un hotel mare, iar dacă luați transportul public sau mergeți cu bicicleta prin oraș și veți avea mai multe șanse să cunoașteți localnicii.
De asemenea, cazarea pe plan local înseamnă că banii vor intra în economia locală și vor sprijini comunitatea, în timp ce consumul de alimente regionale înseamnă că veți învăța mai multe despre cultura insulei.
Când vine vorba de împachetarea pentru călătorie, asigurați-vă că împachetați cât mai multe articole reutilizabile - și nu uitați crema de protecție solară ecologică, astfel încât recifele de corali să fie și ele protejate.
Există ecoturism în Cuba?
Stațiunile de ecoturism oferă vizitatorilor șansa de a se înconjura de natură și poate chiar de a se implica și în ajutorarea fermei familiei.
Satul ecologic Las Terrazas
Las Terrazas, un sat ecologic aflat la doar o oră de mers în afara Havanei, este una dintre cele mai vechi eco-comunități din Cuba. Fondat în 1971, satul a fost construit pe un fost sit de exploatare forestieră care a fost extrem de epuizat. Dar, după un proiect uriaș de reîmpădurire, locul este acum un sat înfloritor în care natura a fost readusă la gloria de odinioară, datorită muncii asidue a comunității.
Având un hotel de 4 stele și un restaurant ecologic, turiștii se pot implica în ferma locală, precum și în activități bazate pe natură, cum ar fi observarea păsărilor și drumeții.
Villa Paradiso, Baracoa
Un alt proiect de turism durabil este Villa Paradiso din Baracoa. Situată în zona rurală din estul Cubei, aici veți găsi o „casa particulară” - adică o casă de familie care închiriază camere călătorilor. Înconjurat de munți și păduri tropicale, vă puteți cufunda în peisajul local, explorând în același timp istoria unică a orașului Baracoa.
Fondată de coloniștii spanioli în secolul al XVI-lea, Baracoa este locul unde a avut loc rezistența indigenă împotriva colonialismului european, mișcarea de rezistență a Tainoilor începând aici. În prezent, în cel mai mare parc din Baracoa puteți găsi o statuie a șefului Taino Hatuey.
În timp ce vă aflați aici, asigurați-vă că vizitați Parcul Național Alexander Humboldt, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru a vedea câteva exemple frumoase de floră și faună rare.
Indiferent unde alegeți să stați, dacă vă prelungiți călătoria la cele 90 de zile disponibile acum, veți contribui la investiția în acest paradis al biodiversității.