Pe măsură ce restricțiile de călătorie dispar, unele ţări sunt mai selective în privinţa turiștilor după pandemie.
Săptămâna trecută, ministrul Turismului din Noua Zeelandă și-a reiterat dorința de a atrage „turiști de înaltă calitate”, mai degrabă decât pe cei care rulează cu rulota prin țară „cu 10 USD [7 EUR] pe zi, mâncând tăiței uscați”.
Pe tot parcursul pandemiei de COVID-19, birourile de turism din întreaga lume au experimentat politici de intrare selectivă . Acum, implementează planuri de recuperare - multe dintre ele reflectând această mentalitate de „calitate peste cantitate”.
Reducerea supraturismului ar putea avea un impact pozitiv asupra mediului și asupra comunităților locale din destinațiile populare. Dar asta înseamnă că vacanțele vor deveni rezervate celor care au foarte mulți bani?
Odată cu creșterea costurilor combustibilului se vede sfârșitul erei zborurilor de 10 EUR, potrivit unui interviu recent de la BBC Radio 4 cu directorul șef al Ryanair, Michael O'Leary. Așadar, iată țările care vor doar vizitatori bogați pe măsură ce turismul revine.
Insulele Cayman oferă vize pe doi ani nomazilor digitali care câștigă aproape 100.000 euro pe an
Un paradis pentru călătorii de lux, Insulele Cayman din Caraibe au căutat să-și asigure imaginea de lux - chiar și în timpul pandemiei.
Lansat în 2020, Programul Global Citizen Concierge (GCCP) oferă angajaților cu munca „la distanță” șansa de a face acest lucru din teritoriul britanic. Cei care câștigă peste 100.000 USD (98.666 EUR) pe an pot aplica pentru o viză de doi ani, pentru o taxă anuală de 1.469 USD (1.449 EUR).
În cadrul schemei, site-ul oficial de turism al țării invită „profesioniștii și nomazii digitali deopotrivă să îmbrățișeze un stil de viață unic și să se cufunde pe deplin în luxul, aventura, cultura și frumusețea personalizate ale Insulelor Cayman”.
Fiji vizează o creștere a cheltuielilor vizitatorilor
În timpul pandemiei, Fiji s-a poziționat ca un refugiu pentru miliardari. În iunie 2020, țara a lansat „Blue Lanes” pentru „iahturile care caută să scape de pandemie, în paradis”. Într-un tweet, premierul Fijian Frank Bainimarama a invitat miliardarii cu avioane private să-și închirieze propriile insule.
Înainte de COVID, industria turismului reprezenta 38% din economia Fiji. Pentru a declanșa o renaștere, țara se concentrează în continuare pe călătoriile de lux. Planul corporativ al Turismului Fiji pentru 2022 până în 2024 se angajează să „atrage și să extindă segmente de clienți de mare valoare” și să încurajeze o „creștere a cheltuielilor vizitatorilor” pentru a promova turismul durabil .
Indonezia se învârte în jurul unei interdicții pentru „turismul de rucsac” din Bali
În septembrie 2021, Indonezia s-a alăturat listei țărilor care caută vizitatori „de calitate” după pandemie.
„Vom urmări un turism de calitate în Bali, așa că nu le vom permite să intre cu rucsacul în spate odată ce planul de redeschidere pentru călătorii internaționale va fi implementat oficial în viitorul apropiat”, a declarat ministrul coordonator al afacerilor maritime și de investiții al Indoneziei, Luhut Binsar.
Ulterior, el a clarificat că se referea la filtrarea vizitatorilor care ar putea încălca regulile de sănătate sau de imigrare ale țării. Dar sosirea în 2022 a mărcilor de ospitalitate de lux precum Banyan Tree și Jumeirah în Bali sugerează că insula se îndepărtează mai mult spre lux.
Montserrat atrage nomazi digitali profitabili
Vrei să faci din insula muntoasă din Caraibe Montserrat casa ta pentru un an? Dacă venitul tău anual este peste 70.000 USD (69.000 EUR), acum poți. Lansat în februarie 2021, Remote Work Stamp invită nomazii digitali cu venituri mari să „lucreze de la distanță și în siguranță dintr-o locație exotică”.
Taxa de aplicare este de 500 USD (493 EUR).
Noua Zeelandă respinge caravanele de „10 USD pe zi”
Schema de redresare a turismului post-pandemie din Noua Zeelandă are obiectivul asupra persoanelor cu valoare netă ridicată.
„Aceștia nu sunt băieții care sar într-o furgonetă și... se învârt prin țara noastră cu 10 USD [7 EUR] pe zi mâncând tăiței uscati”, a declarat ministrul Turismului Stuart Nash, vorbind la conferința anuală a Consiliului pentru Exportul Turismului din Noua Zeelandă din august. 2022.
În schimb, vrea să atragă vizitatori care „cheltuiesc puțin mai mulți bani, stau puțin mai mult”.
Noua Zeelandă și-a redeschis în sfârșit granițele în august 2022, cu planuri de a gestiona mai bine industria turismului, evitând supraaglomerarea și îmbunătățind sustenabilitatea.
Thailanda încearcă să scape de moștenirea „ turismului de rucsac”
Industria turismului din Thailanda se redresează constant după luni de restricții legate de COVID, care au testat disponibilitatea vizitatorilor de a se achita de scheme costisitoare de carantină.
Dorind să valorifice acest lucru și să rupă imaginea de lungă durată a țării ca refugiu pentru rucsaci, miniștrii guvernamentali au cerut hotelurilor și companiilor să se abțină de la a ademeni turiștii cu reduceri mari.
„Nu putem lăsa oamenii să vină în Thailanda să spună că vin aici pentru că este ieftin”, a declarat viceprim-ministrul Anutin Charnvirakul la un eveniment turistic din iulie 2022.