Multe destinații turistice populare vor să introducă o taxă de turism.
Taxele de turism sunt deja folosite în toată Europa, în orașe mari, precum Paris, Berlin, Amsterdam și Roma, potrivit Euronews Travel.
Londra este ultimul care a propus introducerea unei taxe.
Unii spun că aceste taxe pentru vizitatori sunt esențiale pentru a ajuta destinațiile de top să facă față numărului mare de turiști. Alții cred că vor descuraja vizitatorii.
De ce ar trebui destinațiile turistice populare să ceară turiștilor să plătească o taxă?
„Taxele de turism ne pot ajuta să protejăm locurile pe care le iubim. Pot fi un instrument puternic și un lucru pozitiv pentru toată lumea, turiști, rezidenți și afaceri locale”, spune Justin Francis, co-fondator și CEO al Responsible Travel.
Banii pot fi folosiți pentru finanțarea infrastructurii, cum ar fi în cazul transportului public din Londra.
„Când călătorim, devenim rezidenți temporari în casa altcuiva. Le folosim serviciile publice, facilitățile și infrastructura. Este corect să plătim pentru asta”, a mai spus Justin Francis.
În cele mai multe cazuri, mai spune el, taxa este o sumă foarte modestă de bani, de obicei mai mică decât costul unei băuturi într-un bar local.
Pot taxele să contribuie la combaterea supraturismului?
Supraturismul este un motiv important pentru care multe destinații vor să introducă o taxă de turism.
În Veneția, de exemplu, aproximativ 90 la sută dintre vizitatori sunt de tip „hit and runs”, călători de o zi. Ei provoacă supraaglomerare, petrec foarte puțin timp acolo și lasă munți de gunoi în urma lor.
Acum, orașul intenționează să introducă o taxă de până la 10 euro pentru acești turiști.
„Turismul excesiv poate exercita o presiune enormă asupra locuințelor, naturii, drumurilor, serviciilor de urgență. O taxă mică ar putea ajuta la atenuarea acestei presiuni. De fapt, poate ajuta la îmbunătățirea destinațiilor”, a mai adăugat Justin Francis.
Nu toată lumea crede că taxele de turism sunt o idee bună
Există unele controverse în jurul introducerii taxelor turistice, mai ales în locurile în care taxa este mare.
Spre exemplu, costul vizitării Parcului Național Komodo din Indonezia a crescut de 18 ori peste noapte, la începutul acestei luni. Aproximativ 3.300 de dragoni de Komodo rari trăiesc aici, iar oamenii călătoresc din toate colțurile lumii pentru a vedea una dintre cele mai mari șopârle din lume. Potrivit Guvernului, creșterea prețurilor are ca scop conservarea habitatului acestora.
Sute de ghizi turistici și alți angajați din turism au intrat în grevă, în urma creșterii taxelor. Ei cred că prețurile mai mari i-ar descuraja pe turiști, pe care se bazează pentru a-și câștiga existența.
„Localnicii ar trebui să fie întotdeauna consultați cu privire la schimbările de genul acesta, dar o taxă de turism nu îi va împiedica pe turiști să viziteze un loc”, a mai precizat Francis.
Atunci când turismul riscă să dăuneze naturii, patrimoniului sau comunităților locale, trebuie luate măsuri pentru a le proteja, a mai adăugat acesta.