Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Kamala Harris, posibila înlocuitoare a lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă

Kamala Harris este prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite. Numele ei a fost vehiculat pentru candidatura democrată, încă de când au apărut primele semne că Joe Biden nu e tocmai apt pentru un nou mandat. Ea se bucură de susținerea majorității democraților. Potrivit unui nou sondaj The Economist/YouGov, 79% dintre democrați o vedeau ca potențială înlocuitoare a lui Joe Biden în cursa pentru Casa Alba.

Cine e Kamala Harris

Kamala Harris s-a născut în Oakland, California. Mama ei este indiancă, iar tatăl, un emigrant din Jamaica. A studiat dreptul la Universitatea Hastings. A activat în domeniu și a fost numită procuror-general al statului California. Astfel, Kamala Harris a devenit prima femeie și prima persoană de culoare care a ocupat această funcție importantă în cel mai populat stat al Americii.

După ce a intrat în politică, dar mai ales după ce a fost numită vicepreședinte al Statelor Unite, Harris a pledat pentru egalitatea de șanse, indiferent de gen, rasă ori religie.

În 2019, Harris a avut o tentativă de a intra în cursa pentru Casa Albă. Ea s-a retras în timpul alegerilor primare și până la urmă, Joe Biden a fost cel care a candidat și apoi, a învins în alegeri.

Analiștii au lăudat decizia lui Biden de a-i oferi Kamalei funcția de vicepreședinte. În ciuda replicilor de până la scrutin, cei doi au făcut echipă bună. Iar atunci când unii democrați s-au arătat îngrijorați că Biden ar putea pierde în fața lui Donald Trump, Kamala Harris nu a avut îndoieli.

Deși săptămâni la rând a refuzat să renunțe la cursa pentru Casa Albă, Joe Biden a anunțat astăzi că se retrage.

Cu Harris la Casa Albă, Statele Unite ale Americii vor rămâne printre cei mai importanți susținători ai Kievului.

Kamala Harris este un politician bogat, notează presa din Statele Unite. Averea ei este estimată la câteva milioane de dolari. Harris deține și mai multe case în Los Angeles, Washington D.C. și San Francisco. Ea este căsătorită cu avocatul Doug Emhof și nu are copii.

Noul candidat, desemnat în cadrul convenției din august

Joe Biden și-a anunțat retragerea înainte de a fi confirmat (nominalizat) la convenţia din august drept candidat la preşedinţie. Comitetul Naţional Democrat (DNC) poate decide desfăşurarea unei convenţii speciale pentru nominalizarea unui alt candidat sau desemnarea directă a acestuia în urma consultărilor cu liderii democraţi.

Un element de luat în calcul este că fiecare stat al SUA are propria dată limită până la care candidaţii la alegerile din noiembrie pot fi înscrişi pe buletinele de vot, unele foarte apropiate de data convenţiei, ceea ce limitează marja de timp pentru organizarea unei convenţii speciale.

Înlocuitorul lui Biden va fi cel mai probabil decis în timpul acestei convenții. De asemenea, trebuie menționat că actualul preşedinte are capacitate de a influenţa alegerea celui care-i va lua locul în cursa electorală, întrucât el controlează în acest moment 3.908 din cei 3.939 de delegaţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE